Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχτηκε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 11:37

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχτηκε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων  Θ. Γαλιατσάτος

 Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχτηκε το πρωί της Τετάρτης ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων  Θ. Γαλιατσάτος. Ο περιφερειάρχης κατά την προσφώνηση του  χαρακτήρισε σημαντική  την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη την Κέρκυρα ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα αλλά και στις οικογένειες των Σύριων που πραγματοποιούν απεργία  πείνας στο Σύνταγμα. Ο Θ. Γαλιατσάτος δεν παρέλειψε να  μιλήσει για και τον Ερημίτη,  υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία του περιφερειάρχη την παρούσα στιγμή “ γιγαντώνει και πολλαπλασιάζει τη δύναμη της ψυχής των κατοίκων της Κέρκυρας να συνεχίσουν τον αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και την προστασία του περιβάλλοντος”. Επίσημο  γεύμα της ΠΙΝ προς τιμήν του Πατριάρχη Η περιφέρεια το μεσημέρι της Τετάρτης παρέθεσε γεύμα  προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Corfu Holiday Palace  όπου ο περιφερειάρχης  στην εκεί προσφώνηση του ευχήθηκε στον Πατριάρχη να συνεχίσει  την πορεία και τη δράση του για τους πολίτες που υποφέρουν και την ανθρωπότητα που κινδυνεύει. Παράλληλα έκανε αναφορά και στην απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού.  Τέλος ο περιφερειάρχης δώρισε στον Πατριάρχη μια εικόνα των τριών πολυούχων Αγίων Σπυρίδωνος,  Γερασίμου και Διονυσίου καθώς και  ένα ιστορικό βιβλίο του Letterio Augliera  και το « Βιβλίο του ορθού λόγου»  το οποίο τυπώθηκε το 1627 στην Ι.Μ Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλονιά. Στην Αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης  επεσήμανε ότι  «η ορθόδοξος πίστις, η προσήλωσις εις τας παραδόσεις, οι κοινοί Άγιοι, η κοινή πολιτιστική κληρονομιά και πλείστα άλλα στοιχεία, ιδιαιτέρως δε ο μεθαύριον εορταζόμενος θαυματουργός Άγιος Σπυρίδων, είναι  αυτά που ενώνουν τον Επτανησιακόν λαόν μετά της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως» και προσέφερε  στον περιφερειάρχη ένα ασημένιο δισκάριο με το έμβλημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  

Προσφώνηση περιφερειάρχη στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη

Παναγιώτατε,

Μετά την πρωινή προσφώνηση μου, για την τόσο τιμητική για ολόκληρη  την περιφέρεια μας παρουσία σας, ιδιαίτερα δε  για την Κέρκυρα που γιορτάζει τον  πολιούχο  της Άγιο Σπυρίδωνα,

επιτρέψατέ  μου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να σας προσφέρει δια μέσου  και της καθ’ όλα ευγενικής χορηγίας των κ. Τσαούσογλου και Μαρτίνου το παρόν επίσημο γεύμα ως ελάχιστο δείγμα τιμής,  αφ ενός μεν προς τον διαχρονικό θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πολεως,  αφ ετέρου δε προς το πρόσωπο σας, όντως διεθνώς καταξιωμένου για κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική και διαθρησκευτική προσφορά στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Προσβλέπουμε Παναγιώτατε ότι το μεγαλείο της παρουσίας σας στην Κέρκυρα και στην Ελλάδα θα δράσει καταλυτικά ώστε να λάβει τέλος η απάνθρωπη, ανηλεής και εκδικητική πρακτική των κρατούντων απέναντι σε ένα νέο συνάνθρωπο, που κινδυνεύει η ζωή του διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην μόρφωση, πραγματοποιώντας πολυήμερη απεργία πείνας και από σήμερα και απεργία δίψας.

Παναγιώτατε,

Πριν υψώσουμε το ποτήρι όλοι οι συνδαιτυμόνες ευχόμενοι υγεία  για συνέχιση της ωφέλιμης για τους πολίτες που υποφέρουν και την ανθρωπότητα που κινδυνεύει πορείας και δράσης σας, δεχθείτε την προσφορά δύο μικρών μας ενθυμημάτων.

Μια εικόνα των τριών πολιούχων Αγίων μας Σπυρίδωνος, Γερασίμου και Διονυσίου και δύο βιβλία.

Στον Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο,

Προσφέρουμε

Το παρόν ιστορικό βιβλίο του Letterio Augliera, στο οποίο αποκαλύπτεται ότι το πρώτο τυπογραφείο  που λειτούργησε στην Ανατολή μετά το Γουτεμβέργιο ήταν στην Κεφαλονιά, στην Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου και ότι το πρώτο έντυπο που τυπογραφήθηκε και εκδόθηκε σε αυτό ήταν το  «Βιβλίο του Ορθού Λόγου» το 1627.

Στο βιβλίο αυτό εμπεριέχονται μεταξύ άλλων η πρωτογενής βιογραφίας του Γεράσιμου Δημητρίου και της Καλής Νοταρά, η Συνοδική Έκθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη Κων/πόλεως Κυρίλλου και η πρώτη ασματική Ακολουθία του Αγίου Γερασίμου Νοταρά.




00 inkefalonia general ad 300X250