Ομόφωνα πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο το ψήφισμα των κατοίκων του Πόρου –

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 21:00

Ομόφωνα πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο το ψήφισμα των κατοίκων του Πόρου –

Εκτός ημερησίας συζητήθηκε ενδελεχώς στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο το μείζον θέμα της αναστολής λειτουργίας του υποκαταστήματος της ALPHA Bank στον Πόρο. Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Το ψήφισμα των κατοίκων του Πόρου, που ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, πέρασε ομόφωνα, ενώ αποφασίστηκε δυναμική κινητοποίηση τη Δευτέρα 8.12 στις 10 το πρωί στην ALPHA bank Αργοστολίου, όπου θα δώσουν το παρών και δημοτικοί σύμβουλοι.  Από τη συζήτηση απείχε ο δήμαρχος Αλέξανδρος, ο οποίος βρισκόταν εκτός Κεφαλονιάς.

 Επί της ουσίας, πάντως, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν και στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Πόρου και είχαν ως συνέπεια την αναστολή λειτουργίας της Τράπεζας.

Θεόφιλος: «Τα οράματά σας κ. Λυκούδη για τον Πόρο δεν τα έχουμε δει»

«Τα οράματα και οι σχεδιασμοί που κάνετε κύριε Λυκούδη για τον Πόρο δεν τα έχουμε δει ακόμα» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος και συνέχισε: «Πότε θα τα δούμε αυτά τα σχέδια για τον Πόρο;  Ο Πόρος έχει εγκαταλειφθεί. Ξεχασμένο το λιμάνι, ξεχασμένα τα αρχαία, ξεχασμένη η μαρίνα. Πλέον μιλάμε για τον Πόρο, τον ξεχασμένο. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε ανάπτυξη στον Πόρο και να δείτε μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό και να πείτε ότι στον Πόρο πρέπει να επενδύσουμε. Ο δήμος πρέπει να αλλάξει άποψη και από το “μηδέν ευρώ”  για τον Πόρο στο τεχνικό πρόγραμμα να βάλει χρήματα και να κάνει  έργα υποδομής. Έχει ανάγκη από μας ο Πόρος και έχει ανάγκη να επενδύσουμε.  Σαν δημοτική παράταξη είμαστε κοντά σας και θα είμαστε παρόντες στην τράπεζα, πρέπει όμως ο δήμος πρέπει να πιέσει την κατάσταση και να συνεργαστεί με όποια τράπεζα θα ανοίξει υποκατάστημα στην περιοχή τόσο του Πόρου, όσο και της Σάμης. Παράλληλα, πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι για το μετά της κινητοποίησης. Να είστε σίγουροι όταν θα μας δει ο διευθυντής της τράπεζας στο Αργοστόλι, δεν θα “ψαρώσει” και θα μας πει ότι είναι ένας απλός υπάλληλος. Οπότε πρέπει να σκεφτούμε το μετά… Εμείς στηρίζουμε τους κατοίκους του Πόρου και θα είμαστε αύριο στις 10 ώρα εκεί».

Ακούστε την τοποθέτηση του Θεόφιλου Μιχαλάτου

 


Audio and voice recording >>

DSC 0365

DSC 0383

Αυτή την άποψη συμμερίστηκε και κάτοικος της περιοχής, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα και είπε: «Αν ο δήμος έχει συνεργασία με την τράπεζα να αποσύρει τη συνεργασία του και να συνάψει με άλλη τράπεζα που θα ανοίξει υποκατάστημα στην περιοχή».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Αλέκος Καλαφάτης  δήλωσε σχετικά: «Αυτή η επιχείρηση μόνο από χρήματα καταλαβαίνει και δεν καταλαβαίνει , ούτε με παραστάσεις, ούτε με διαδηλώσεις. Πρέπει να δραστηριοποιηθεί ο δήμος στην περιοχή και να κάνει αυτό που είπε ο κ. Μιχαλάτος και να προειδοποιήσει ότι αν υπάρχουν χρήματα ή συναλλαγές από το δήμο θα το ξανασκεφτεί και θα κοιτάξει και άλλες τράπεζες».

Ο επικεφαλής από τους «Ριζοσπάστες Ξανά» Μάκης Δημητράτος τόνισε : « Η τράπεζα ουσιαστικά έκλεισε από πέρσι μειώνοντας τις ημέρες εργασίας. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ένας τραπεζικός χώρος στην είσοδο της Κεφαλονιάς. Ο δήμαρχος νίπτει τας χείρας του, γιατί ο δήμος δεν έχει πολιτική για τον Πόρο.

Αραβαντινός: «Ο Πόρος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση»

Ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Διονύσης Αραβαντινός μίλησε στην «καρδιά του προβλήματος» :  «Ο Πόρος βρίσκεται σε ελεύθερη πρώτη. Για την ακρίβεια είναι ώρα μηδέν για τον Πόρο. Το κλείσιμο της τράπεζας συνέπεια της οικονομικής παρακμής της περιοχής  Έρχεται ως μοιραίο το κλείσιμο της τράπεζας» δήλωσε αρχικά ο Διονύσης Αραβαντινός και επεσήμανε τα πολλά προβλήματα της περιοχής, τονίζοντας πως πρέπει να αντιμετωπίζει διαφορετικά το θέμα η δημοτική αρχή: «Αυτή η μοιρολατρική αντιμετώπιση από πλευράς δημοτικής αρχής ότι η τράπεζα είναι ιδιωτική και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε  είναι εσφαλμένη. Κάθε επιχείρηση, κάθε τράπεζα ενδιαφέρεται πρώτιστα για το κοινωνικό της πρόσωπο, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι επενδύοντας στο κοινωνικό πρόσωπο είναι κάτι που θα επιστρέψει με κέρδος για την επιχείρηση».

Ακούστε την τοποθέτηση του Διονύση Αραβαντινού


Audio recording >>

Η προειδοποίηση των κατοίκων ότι με παράλληλες ενέργειες θα προχωρήσει στην αντιμετώπιση ενεργειών της τράπεζας. Προτροπή του δήμου για την συμπεριφορά της τράπεζας για μία μεγάλη περιοχή. Δραστηριοποίηση εμπορικών συλλόγων. Στόχος είναι να επαναλειτουργήσει είτε με δύο είτε με περισσότερες ημέρες.

Όσον αφορά την άποψη της πλειοψηφίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης , αυτή εκφράστηκε από τον αντιδήμαρχο Ευάγγελο Κεκάτο: «Η τράπεζα όταν έκανε την κίνηση να αναστείλει τη λειτουργία της την είχε ζυγίσει. Η τράπεζα έχει λάβει υπ’ όψιν της το οικονομικό μέγεθος. Πρέπει μέσα από ευγενείς διαδικασίες, όχι εκβιαστικές να απαιτήσουμε την επαναλειτουργία της».

Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κουρούκλης δήλωσε επί του θέματος: « Οι τράπεζες κινούνται με γνώμονα το κέρδος και δεν έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Σε όποιον αγώνα και αν επιλέξετε θα είμαστε δίπλα σας. Από τον δήμο θέλουν να περιορίσουν την συζήτηση μόνο στην Τράπεζα, αλλά δεν είναι μόνο η Τράπεζα, υπάρχουν τόσα προβλήματα στην περιοχή».

Ο επικεφαλής του ΦΙΚΟ Ηλίας Παρίσης δήλωσε πως: «Ο δήμος δεν θα πρέπει να αλλά να επαιτεί, αλλά να απαιτεί» ενώ πολύ καλή τοποθέτηση έκανε ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Θόδωρος  Φλωράτος: «Οι Τράπεζες επειδή είμαστε νησί , μας εκβιάζουμε με τον τρόπο τους. Έχουν αποφασίσει να συρρικνώσουν το έργο τους,  χωρίς να κοιτούν αν είναι Πόρος ή Σάμη. Ο δήμος πρέπει να πει ότι όποια τράπεζα αποφασίσει να κάνει υποκαταστήματα σε Πόρο, Σάμη και Φισκάρδο θα καταθέσει όλα του τα χρήματα και θα κάνει όλες τις συναλλαγές του. Δεν είναι θέμα προσωπικών ή επαφών του Δημάρχου».

Την ίδια στιγμή ο Σπύρος Σαμούρης έδειχνε τον προϋπολογισμό για το  τεχνικό πρόγραμμα, ότι δεν έχει προβλεφτεί καμία μελέτη για τον Πόρο… Κάπως έτσι φτάσαμε σε αυτή την οριακή κατάσταση για την περιοχή.

DSC 0352DSC 0353DSC 0354DSC 0356DSC 0357DSC 0358DSC 0360DSC 0364DSC 0365DSC 0366DSC 0367DSC 0368DSC 0369DSC 0370DSC 0373DSC 0374DSC 0375DSC 0376DSC 0388DSC 0391

 




00 inkefalonia general ad 300X250