Μάκης Φόρτες: Περιφερειακό Συμβούλιο …«για τα σμπάρα»*

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012 09:34

Μάκης Φόρτες: Περιφερειακό Συμβούλιο …«για τα σμπάρα»*

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, απέστειλε ο Μάκης Φόρτες.   Κύριε ΠρόεδρεΜε την παρούσα επιστολή μου, σας κάνω γνωστό ότι δεν θα παρευρεθώ στις δύο συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου στις 26 και 27 Μαϊου 2012 ,για τους παρακάτω λόγους:1ον. ΓΙΑΤΙ συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς της χρηματοδότησης της λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου από τους περιφερειακούς συμβούλους.


Δεκαεπτά μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του θεσμού δεν έχει βρεθεί ένας αξιοπρεπής και αξιόπιστος τρόπος που να εξασφαλίζει την παρουσία των περιφερειακών συμβούλων στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.
Μας καλείτε στην Κέρκυρα για τέσσερις ημέρες, υποχρεώνοντας μας για πολλοστή φορά να καλύψουμε τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής με δικούς μας πόρους οι οποίοι είναι άγνωστο πότε θα μας επιστραφούν (προσωπικά μου οφείλονται εισιτήρια από ....το Φεβρουάριο του 2011).

2ον. ΓΙΑΤΙ συνεχίζετε ως πρόεδρος προκλητικά να παρανομείτε παραβιάζοντας τον κανονισμό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου.
Έχετε εγγράψει 42 θέματα στις δύο συνεδριάσεις και μόνο... ένα θα το εισηγηθεί μία από τις 6 παρατάξεις της μειοψηφίας, όταν ο κανονισμός είναι σαφής απαιτώντας σε κάθε συνεδρίαση να περιλαμβάνεται ένα θέμα από κάθε παράταξη.

3ον. ΓΙΑΤΙ με προσωπική σας ευθύνη το ανώτερο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχει απονευρωθεί πολιτικά.
Δεν φθάνει που το περιφερειακό συμβούλιο συνεδριάζει μετά από δύο μήνες, καλούμαστε για να συζητήσουμε 42 θέματα στην πλειοψηφία τους διοικητικής φύσης του τύπου .... «έγκριση δαπάνης κατά την επίσκεψη του Πρέσβη της Αγγλίας στη Ζάκυνθο» την ίδια στιγμή που δεν αξιοποιείτε τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος ώστε να συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης (όπως άλλωστε γίνεται άψογα με την οικονομική επιτροπή και τις άλλες επιτροπές) τουλάχιστον για τα διοικητικά θέματα.

4ον. ΓΙΑΤΙ για άλλη μία φορά αναίτια δεν εισάγετε κ. πρόεδρε για συζήτηση ,θέματα που σφυρηλατούν την περιφερειακή συνοχή και το ενιαίο των Επτανήσων, όπως για παράδειγμα το «Περιφερειακό Θέατρο Ιονίου» που βολοδέρνει ανεπίτρεπτα με δική σας προσωπική ευθύνη ένα χρόνο τώρα – η τελευταία φορά που είχε εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη και δεν συζητήθηκε, ήταν πριν ...έξι μήνες τον περασμένο Νοέμβρη και έκτοτε αγνοείται.
Και είναι ακατανόητο κ. Πρόεδρε το γεγονός ότι για άλλη μία φορά χειρίζεστε ευκαιριακά το ζήτημα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
Την ώρα που οι στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προγραμματισμένων γεωτρήσεων έχουν σταλεί από το αρμόδιο Υπουργείο για γνωμάτευση ... στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων προσανατολίζεται να αναθέσει σε πανεπιστημιακό καθηγητή ... την παροχή ενημέρωσης του για «τις συνέπειες από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο»!!!

5ον. ΓΙΑΤΙ εσείς ως πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου συνεχίζετε για λόγους εντυπώσεων να ανακοινώνετε συζήτηση ψηφισμάτων, όταν με προσωπική σας ευθύνη το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων έχει καταστεί βιομηχανία παραγωγής ψηφισμάτων με μηδενική πολιτική αξία, αφού στους 17 μήνες λειτουργίας του θεσμού έχουν εκδοθεί περίπου 100 (!!!) ψηφίσματα, ενώ ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί ή έστω προωθηθεί, με κορυφαίο παράδειγμα την απόδοση τιμής στον κορυφαίο παγκόσμιο Κερκυραίο πρωταθλητή Σπύρο Γιαννιώτη όταν η απόφαση έχει ληφθεί πριν....10 μήνες τον περασμένο Ιούλιο και μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

6ον. ΓΙΑΤΙ με προσωπική σας ευθύνη έχει αποκλειστεί το περιφερειακό συμβούλιο από τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.
Γίνονται συνεδριάσεις με δημοσιότητα προερχόμενη μόνο από το γραφείο τύπου της περιφέρειας το οποίο ομολογουμένως καταβάλλει φιλότιμη προσπάθεια, όμως η σύγχρονη τεχνολογία δίνει την δυνατότητα με ελάχιστο κόστος να υπάρχει απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων – όπως γίνεται σε άλλες περιφέρειες.
Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι θλιβερό ότι το περιφερειακό συμβούλιο, η οικονομική και οι άλλες επιτροπές της περιφέρειας, συνεδριάζουν και αποφασίζουν μακριά από τους πολίτες.

7ον. ΓΙΑΤΙ για άλλη μία φορά θα παρθούν αποφάσεις στο περιφερειακό συμβούλιο για κρίσιμα θέματα για τις τοπικές κοινωνίες, όπως για την «παραχώρηση χρήσεως κτηρίου ινστιτούτου ελαίας στη χορωδία Κέρκυρας», τη «λειτουργία των ΤΑΧΙ», τη «μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων Ζακύνθου» κ.ά. .... δίχως καμία εισήγηση.
Προφανώς και δεν περικλείει τιμή για το ανώτερο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να συνεδριάζει σε συνθήκες καταρράκωσης του θεσμού, με τους συμβούλους να καλούνται ανημέρωτοι να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις..

*Υ.Γ. Κύριε Πρόεδρε, στην Κεφαλονιά όταν θέλουμε να δείξουμε ότι κάτι είναι έξω από κάθε περιγραφή, είναι ασυναγώνιστο (κοινώς «άπαιχτο»), λέμε .... «είναι για τα σμπάρα».




00 inkefalonia general ad 300X250