Συνεδρίασε την Κυριακή το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων (Οι αποφάσεις)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 07:21

Συνεδρίασε την Κυριακή το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων (Οι αποφάσεις)

Συνεδρίασε την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 στην αίθουσα συνεδριάσεων στις Αλυκές το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.

Αποφάσεις συνεδρίασης

  • Προ ημερησίας διάταξης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την λευκή ψήφο του κ. Λεμοντζή, η υποβολή τεχνικού δελτίου προτεινόμενης πράξης προς αξιολόγηση και ένταξη στην πρόσκληση της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση του Υπουργείου Υποδομών, μεταφορών και δικτύων». Ο προϋπολογισμός του έργου είναι  1,5 εκατ. ευρώ και αφορά τη δημιουργία και εγκατάσταση νέων πληροφοριακών συστημάτων και αγορά εξοπλισμού, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την οργάνωση των υπηρεσιών  της ΠΙΝ με στόχο την ποιοτική, διάφανη και ταχεία εξυπηρέτηση του πολίτη.
  • Το Π.Σ. απέρριψε, μετά από εισήγηση του αντιπεριφεριεάρχη Κεφαλονιάς Π. Δρακουλόγκωνα τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου /δραστηριότητας: «Τροποποίηση  - Ανανέωση  ΑΕΠΟ για την επέκταση  του εν λειτουργία αιολικού  πάρκου   στη  θέση  « Ξερολίμπα- Μονολάτη του  Δ. Κεφαλονιάς  της  Π.Ε Κεφαλληνίας».  Κατά την τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος επεσήμανε ότι η προσέγγιση της περιφερειακής αρχής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  είναι καταρχήν θετική, υπογραμμίζοντας όμως, ότι το Π.Σ. θα πρέπει να θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα προχωρούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες που αφορούν όχι μόνο την Κεφαλονιά αλλά όλα τα νησιά της περιφέρειας. Αυτό αφορά  εφενός στην χωροταξία των ΑΠΕ και αφ ετέρου  στα αναγκαία αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Το Σώμα κατά πλειοψηφία τάχθηκε κατά της τοποθέτησης επιπλέον ανεμογεννητριών στην Κεφαλονιά, εκτιμώντας ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις  στον τουρισμό, δεν προσφέρει οφέλη για το νησί  ενώ δεν έχει εκφραστεί σχετικά η τοπική κοινωνία μέσω της Τ.Α. Επίσης αποφασίστηκε σε επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ. να γίνει συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Από την ψηφοφορία απείχαν οι παρατάξεις του Σπ. Σπύρου, της Α. Γκερέκου και του Αλ. Δεσύλλα  και λευκό ψήφισε η παράταξη του Τ. Σαλβάνου.

 

  • Το Σώμα απέρριψε κατά πλειοψηφία την  περιβαλλοντική αδειοδότηση  της δραστηριότητας – Μονάδα Παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος – ασφαλτομίγματος  της  ΦΡΕΚΟ  ΑΤΕ  στη  θέση   Ζεβισια  Δ.Ε Βαρυπατάδων,  Δήμου Κέρκυρας. Το συμβούλιο στήριξε την απόρριψη αυτή στο πλήθος των ελλειμμάτων της μελέτης με βάση τις διαπιστώσεις της υπηρεσίας περιβάλλοντος της ΠΙΝ. Υπέρ της μελέτης τάχθηκε η παράταξη του κ. Σπύρου, απείχε η παράταξη της κας Γκερέκου

 

  • Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η  Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού της Π.Ι.Ν. οικονομικού έτους 2014 όπως αυτή κατατέθηκε από την αρμόδια υπηρεσία.  Κατά ψήφισε η παράταξη της ΛΑΣΥ ενώ απείχε από την ψηφοφορία η παράταξη του Γ.  Καλούδη.
  • Το Π.Σ ενέκρινε την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Χαλικιά σχετικά με την κινητή γέφυρα της Αγίας Μαύρας. Ο κ. αντιπεριφερειάρχης στην εισήγηση του πρότεινε στο Σώμα τη μη αποδοχή της αρμοδιότητας ανάληψης συντήρησης της πλωτής γέφυρας της Λευκάδας . Σε κάθε περίπτωση δε, σύμφωνα με τον κο Χαλικιά «η μεταφορά συντήρησης ενός τέτοιου έργου εθνικής σημασίας  στην Π.Ε. Λευκάδας δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη μεταφορά και των απαιτούμενων πόρων». Επίσης ομόφωνα εγκρίθηκε το αίτημα προς την κυβέρνηση για την πρόσληψη 4 μόνιμων εργαζομένων για την πλωτή γέφυρα.
  • Τη δωρεάν διάθεση της άμμου της Λευκάδας για την αποκατάσταση των παραλιών που έχουν υποστεί ζημιές και ένα πολύ μικρό μέρος αυτής για τον εμπλουτισμό και άλλων παραλιών της περιοχής, αποφάσισε ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο. Κατά τη συζήτηση του θέματος ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας παρουσίασε και επιστολή του βουλευτή ΝΔ.Θ. Σολδάτου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «τα υπουργεία οικονομικών και εσωτερικών συνεργάζονται για την έκδοση ΚΥΑ η οποία θα προβλέπει την εξ ολοκλήρου και δωρεάν διάθεση της άμμου στην ΠΙΝ ώστε να  διατεθεί στις διαβρωμένες παραλίες της Λευκάδας»

           

Ενημέρωση για τα συγκοινωνιακά προβλήματα της Ιθάκης

           

Το Π.Σ συζήτησε και το θέμα των προβλημάτων στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ιθάκης. Ο αντιπεριφεριάρχης Κεφαλονιάς Π. Δρακουλόγκωνας κατέθεσε ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων και του δήμου Ιθάκης,  στο οποίο περιγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση και ζητείται «η συμπαράσταση του Π.Σ.  για ασφαλή, φθηνή καθημερινή, ολοχρονική συγκοινωνία με Σάμη-Πάτρα και τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη συγκοινωνία και την επικοινωνία».

Ο κος Δρακουλόγκωνας ενημέρωσε το Σώμα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας από τον οποίο θα ζητήσει την επιχορήγηση της γραμμής με 700 χιλιάδες ευρώ.

Μιλώντας ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος επεσήμανε ότι «η περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει θεσμικά το θέμα παρόλα αυτά αναζητά συνεχώς λύσεις για την αντιμετώπιση του».

Ο Θ. Γαλιατσάτος, υπογράμμισε ότι η οριστική λύση βρίσκεται στη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα που θα αναλάβει την ευθύνη των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και στον οποίο θα μπορούσε να συμμετάσχει και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. «Είμαστε υποχρεωμένοι, κατέληξε ο περιφερειάρχης, να ξεκινήσουμε μέσα από το Π.Σ την διεκδίκηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των κατοίκων της Ιθάκης».

Το Σώμα ομόφωνα αποδέχτηκε την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς με τις προσθήκες της ΛΑΣΥ για άμεση, ασφαλή και τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία Ιθάκης-Σάμης με την Πάτρα.

Στο ΣΕΣ το λιμάνι του Πισαετού

 

Αναφορικά με το έργο στο λιμάνι του Πισαετού στην Ιθάκη ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι «η νέα περιφερειακή αρχή θα προβεί στις ανάλογες  ενέργειες για την ολοκλήρωση του έργου μετά και την έκπτωση του εργολάβου, με την ένταξη του στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ΣΕΣ».

Εγκρίθηκαν ομόφωνα επίσης:

  • η συμπλήρωση Προγράμματος Προμηθειών Π.Ε.Ζακύνθου έτους 2014"
  • η έγκριση  Προγραμματικής  Σύμβασης   μεταξύ  Π.Ε.  Ζακύνθου  και  Κέντρου  Κοινωνικής  Πρόνοιας  Περιφέρειας  Ιονίων  Νήσων με  αντικείμενο  την  παροχή  δωρεάν  ειδών  σίτισης  σε  κατοίκους  της  Π.Ε.  Ζακύνθου.
  • η συμπλήρωση της υπ’ αριθ. 99-10/2014 με ΑΔΑ: ΒΣ607ΛΕ-44Ξ Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για την μίσθωση ακινήτου που θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών στέγασης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κεφαλληνίας.
  • η έγκριση προγραμματικής σύμβασης με τίτλο «Παραχώρηση χρήσης φορτηγού οχήματος βάσει του άρθρου 12 του Π.Δ 242/1996» μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας & Ιθάκης και του Δήμου Ιθάκης.

Τα υπόλοιπα θέματα στην ημερήσια διάταξη αναβλήθηκαν για επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.