Αλέκος Δεσύλλας: Μη Αυτοδιοικητικές Συνεργασίες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 07:12

Αλέκος Δεσύλλας: Μη Αυτοδιοικητικές Συνεργασίες

Στην πρώτη ήδη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που ξεκίνησε στην Κέρκυρα και μετά την διακοπή της ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14.9.2014 στην Λευκάδα, με την εκλογη των τριών μελών του Προεδρείου του και των έξη μελών της Οικονομικής Επιτροπής, αποδείχθηκε πώς αντιλαμβάνονται μερικές παρατάξεις της μειοψηφίας την συμμετοχή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ενώ για την εκλογή των δύο μελών του Προεδρείου που εκ του νόμου ανήκουν στις παρατάξεις της μειοψηφίας υπήρξε ευρύτατη αποδοχή, στην εκλογή των δύο εκπροσώπων της μειοψηφίας μετά των ισάριθμων αναπληρωματικών τους στην Οικονομική Επιτροπή, παραμερίστηκε κάθε δυνατή αυτοδιοικητική συναινετική διαδικασία και επικράτησε η κομματική συνεργασία των τριών παρατάξεων της μειοψηφίας, που υποστηρίχθηκαν στις Περιφερειακές Εκλογές του Μαΐου 2014, από τα κόμματα της παρούσας και της .....προηγούμενης Κυβερνητικής Πλειοψηφίας.

Μάταια ο εκπρόσωπος της παράταξης μας Αλέκος Δεσύλλας, ανέλυσε στη σχετική στο Περιφερειακό Συμβούλιο τοποθέτηση του αλλά και στην αντίστοιχη συνεδρίαση των παρατάξεων της μειοψηφίας που προηγήθηκε της τελικής ψηφοφορίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τους λόγους που επέβαλλαν να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των παρατάξεων της μειοψηφίας στην εκλογή των εκπροσώπων της στο σύνολο των επιτροπών της Περιφέρειας, δηλώνοντας συγχρόνως από την αρχή, ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα σε καμία επιτροπή.

Για τους λόγους αυτούς ο Αλέκος Δεσύλλας, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις σχετικές ψηφοφορίες, αρχικά των παρατάξεων της μειοψηφίας για την υπόδειξη των εκπροσώπων της στην Οικονομική Επιτροπή και στην εν συνεχεία τυπική επικύρωση της εκλογή τους από την ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου.

---------
Αποσπάσματα της τοποθέτησης του Αλέκου Δεσυλλα στη συνεδρίαση της 14.9.2014 του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, για το θέμα της εκλογής των έξι μελών της Οικονομικής Επιτροπής:

Σύμφωνα με το άρθρο 175 παρ. 1 του νόμου 3852/6.6.2010 « Τα μέλη της οικονομικής επιτροπής εκλέγονται από το περιφερειακό συμβούλιο. Στις οικονομικές επιτροπές που έχουν επτά μέλη ( Π.Ι.Ν ) συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου ( περιφερειάρχης η αντιπεριφερειάρχης ), τα ( 2 ) μέλη εκλέγονται από το σύνολο της μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου ».

Στη δε παρ. 3 του ιδίου άρθρου αναφέρεται: « Κάθε σύμβουλος ψηφίζει υποψηφίους ισάριθμους με τα μέλη της οικονομικής επιτροπής ».

Την σαφή και απόλυτα συγκεκριμένη αυτή διάταξη, ανέτρεψε εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που φέρει την υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού, που ορίζει ότι τα δύο μέλη μετά των αναπληρωματικών τους της μειοψηφίας για να μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα στην ολομέλεια του περιφερειακού συμβουλίου, πρέπει προηγούμενα να επιλεγούν σε ξεχωριστή συνεδρίαση του συνόλου των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Η ρύθμιση αυτή του τρόπου εκλογής στην οικονομική επιτροπή έγινε με απλή και συνεπώς μη υποχρεωτική εγκύκλιο, αφού δεν υπήρχε στις διατάξεις του νόμου εξουσιοδότηση στον αρμόδιο Υπουργό να εξειδικεύσει την διαδικασία εκλογής με Υπουργική απόφαση, που θα ήταν απόλυτα δεσμευτική.

Παρά το γεγονός αυτό το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε, με δική μας αποχή από την σχετική ψηφοφορία, να ακολουθήσει την Υπουργική εγκύκλιο.

Η δική μας αποχή από την ψηφοφορία αυτή, όπως και σε αυτές που ακολούθησαν για την εκλογή των μελών της οικονομικής επιτροπής, οφείλεται στην προηγούμενη απόρριψη της δικής μας πρότασης, να ακολουθηθεί η διαδικασία της εγκυκλίου με συναινετικές διαδικασίες, δηλαδή η υπόδειξη των υποψηφίων της μειοψηφίας για την τυπική πλέον με μυστική ψηφοφορία εκλογή τους από την ολομέλεια, να γίνει με διαβουλεύσεις και με συνεννόηση των παρατάξεων της μειοψηφίας και όχι με μυστική ψηφοφορία.

Τονίσαμε δε χαρακτηριστικά ότι ο κίνδυνος διάλυσης της περιφέρειας μας είναι πάντοτε υπαρκτός και απαιτείται Ενότητα του Επτανησιακού Λαού.

Επισημάναμε επίσης ότι η κατηφορική αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί η περιφέρεια μας και η αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, επιβάλουν την συνεργασία και την ενότητα όλων των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου σε κοινούς αγώνες.

Δυστυχώς η έκκληση μας αυτή δεν εισακούστηκε με ευθύνη κυρίως των τριών παρατάξεων της μειοψηφίας, που υποστηρίχθηκαν στις εκλογές του περασμένου Μαΐου από τους σημερινούς και πρώην Κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίες προτίμησαν για τους δικούς τους ξεχωριστούς λόγους, να ακολουθήσουν τους δικούς τους στόχους και τις δικές τους επιδιώξεις.

--
Κίνηση Επτανησίων Πολιτών




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ