Μάκης Δημητράτος: Παραμένουμε Σεισμόπληκτοι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014 07:06

Μάκης Δημητράτος: Παραμένουμε Σεισμόπληκτοι

Ήταν η πρώτη ανακοίνωση μου, ως υποψήφιου δημάρχου, όταν επισήμανα την προχειρότητα με την οποία ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση αντιμετώπισαν την αίτηση βοήθειας από το «Ταμείο Αλληλεγγύης» της Ε.Ε. . Επισημάναμε την, χωρίς απολογισμό ζημιών, εν κρυπτώ, βιαστική και καθυστερημένη υποβολή αίτησης αρωγής. Δώσαμε, προς βοήθεια κάθε ενδιαφερόμενου, τους λόγους που μπορούμε να επικαλεστούμε και τεκμηριώνουν το δικαίωμα της Κεφαλονιάς να διεκδικήσει ποσό έως τα 500 εκατομμύρια, που είναι το όριο.

Αντ' αυτών, Δήμος, Περιφέρεια και Κυβέρνηση συνέταξαν την αίτηση συνδρομής, με τη διάχυτη λογική εκείνων των ημερών σε περιφέρεια και Δήμο να υποβαθμίζουν τη ζημιά και να αποφεύγουν την υποβολή «υπερβολικών» αιτημάτων.

Μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει ποιο ήταν το περιεχόμενο της αίτησης για βοήθεια ύψους 147 εκατομμυρίων ευρώ. Λες και είναι κρατικό μυστικό. Ή για να μη φανεί η προχειρότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η ανταπόκριση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. στο αίτημα της Ελλάδας, με το ποσό των 3,7 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί αποτυχία και απόδειξη ανικανότητας. Λάβαμε τη μικρότερη βοήθεια από τις 4 χώρες, που επλήγησαν φέτος.

Ακόμα και η ίδια η Ε.Ε. παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το ποσό της χρηματοδότησης είναι μικρό.

Στο Δελτίο Τύπου της 27/8/2014, βλέποντας το ύψος της ενίσχυσης, η Ε.Ε. νιώθει την υποχρέωση να κάμει ειδική αναφορά μόνο για την Κεφαλονιά και  να δώσει εξηγήσεις. Αυτό δεν το κάνει με καμία άλλη περιοχή, που στηρίζει(Σαρδηνία, Σλοβενία, Κροατία). Οι βροχοπτώσεις και οι χιονοθύελλες προκάλεσαν μεγαλύτερες ζημιές από ένα σεισμό και αυτό, πιθανά, να τους φάνηκε παράξενο(επιδότηση: 16.3, 18.4 και 8.6 εκ ευρώ, αντίστοιχα).

Στο συνοπτικό «ιστορικό» δεν αναφέρεται περιγραφή ζημιών στην Κεφαλονιά, ενώ γίνεται αναφορά στο είδος, την έκταση και σε ορισμένες περιπτώσεις στο ύψος της καταστροφής στις υπόλοιπες χώρες.  Κάτι λέει για σχολεία και νηπιαγωγεία που δεν λειτούργησαν, για βραχοπτώσεις και ζημιές σε κοινωνικές υποδομές.

Καλό θα είναι η Περιφέρεια να δώσει σε δημοσιότητα τι ήταν αυτό που περιγράψαμε ως καταστροφή.

Στην πραγματικότητα, η Ε.Ε. ρίχνει ευθύνη σε αυτούς που υπολόγισαν τη ζημιά στα 147 εκ, από τα οποία λάβαμε το 2,5%. Και προσπαθεί να μας καθησυχάσει, λέγοντας ότι για την κάλυψη της ζημιάς θα πάρουμε χρήματα, μέσω της Περιφέρειας, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Ότι κάποιοι δεν μπορούν να κάμουν μια σωστή απογραφή ζημιών, δεν το λέμε εμείς. Το λέει η Ε.Ε.

Αν αυτή δεν είναι η ορθή ερμηνεία της «ειδικής αναφοράς», ας μας πει κάποιος γιατί η Ε.Ε. μπήκε στον κόπο να την κάμει.

Σε αυτή την απαράδεκτη οικ. ενίσχυση, που αφορά δημόσια έργα,

 να προσθέσουμε την άγρια περικοπή των τιμολογίων που προσκομίζουν οι ιδιώτες, που υπέστησαν ζημιές στους φέροντες οργανισμούς και όχι μόνο,

να προσθέσουμε την ερμηνεία του νόμου, από τις υπηρεσίες, με την οποία αποκλείονται από τη χρηματοδότηση όλοι οι ιδιώτες που τα κτίρια τους δεν χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» ή «κίτρινα».

Το άθροισμα όλων αυτών μας δίνει ένα πλήθος κόσμου, φορτωμένου με το κόστος μιας μεγάλης ζημιάς. Μας δίνει μια Κεφαλονιά που δεν μπορεί να κλείσει τις πληγές της.

Εκεί που «όλα πήγαν καλά» ήταν στην προεκλογική διαχείριση της ιδιωτικής και κρατικής βοήθειας, με, ακόμα, άγνωστα τα κριτήρια διανομής.

Εξακολουθούμε να είμαστε μόνοι και αβοήθητοι και η αυτονόητη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι το «φύλλο συκής» , με το οποίο προσπαθούν να κρύψουν τη γύμνια τους όσοι διαχειρίζονται προϋπολογισμούς και ζωές.

Όσο δεν αλλάζουμε τρόπο σκέψης, όσο περιμένουμε βοήθεια από αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα, όσο δεν οργανωνόμαστε για να κάνουμε μόνοι μας αυτά που μπορούμε και θέλουμε,

θα παραμένουμε σεισμόπληκτοι, για όλη μας τη ζωή.  

Η Ζωή θέλει Επανάσταση, στη σκέψη, στον τρόπο, στις σχέσεις μας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ, δημοτικός σύμβουλος

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑ 

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ