Συνέντευξη Θεόφιλου Μιχαλάτου: «Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και είμαστε αποφασισμένοι να τα λύσουμε»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 15:40

Συνέντευξη Θεόφιλου Μιχαλάτου: «Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και είμαστε αποφασισμένοι να τα λύσουμε»

Αγαπάει το τόπο του και θέλει να τον δει να προοδεύει. Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, είναι ένας νέος άνθρωπος, που ζει και δραστηριοποιείται εκεί όπου γεννήθηκε,  μεγάλωσε και αγάπησε, την Κεφαλονιά. Πάντα με μεθοδικότητα, πάντα με διάθεση και ανιδιοτέλεια με γνώμονα  μόνο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Κεφαλονιά. Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ρωτήσαμε τον υποψήφιο δήμαρχο με την Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο να μας απαντήσει σε 14 ερωτήματα σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Διαβάστε τι μας απάντησε:

 -Κύριε Μιχαλάτε, ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί και τι απαντήσεις έχετε σε αυτά;

Τα  προβλήματα του νησιού  τα βιώνουμε στην καθημερινότητά μας όλοι οι Κεφαλονίτες. Από το πιο απλό την καμένη λάμπα σε ένα μικρό χωριό μέχρι το πιο σύνθετο την έλλειψη προγραμματισμού και συγκεκριμένων δράσεων για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Προβλήματα που μπορεί να θεωρηθούν συνέπεια της γενικότερης δημοσιονομικής κρίσης που διέπει τη χώρα μας, αλλά παγιώθηκαν και γιγαντώθηκαν εξαιτίας των κακών χειρισμών της παρούσας δημοτικής αρχής.

Αναγνωρίζω ότι ο Καλλικράτης άλλαξε ριζικά όχι μόνο τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τον τρόπο  ζωής  των τοπικών κοινωνιών.  Η δημοτική αρχή του κ. Παρίση στην προσπάθεια της να εναρμονιστεί στα νέα δεδομένα έχασε το δρόμο της.

Ξέχασε ότι ο σχεδιασμός και η οργάνωση του δήμου πρέπει να υπηρετούν πάνω από όλα τον Κεφαλονίτη και μετά τα πολλαπλά «θέλω» των υπουργείων.

Και αυτό δεν σημαίνει ότι  θα έπρεπε να μην ακολουθήσει τη γραμμή που δόθηκε από το κεντρικό κράτος αλλά ότι θα έπρεπε σε κάθε βήμα της να σκέφτεται τον κάθε κάτοικο της Κεφαλονιάς.

Η αποδυνάμωση της περιφέρειας που επέφερε ως φυσικό επακόλουθο και το  μαρασμό της σε συνδυασμό με την έλλειψη οράματος από πλευράς της δημοτικής αρχής  για το πως θέλουμε να είναι η Κεφαλονιά μας, είναι οι κυριότερες αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

7

-Ποιο είναι το όραμά σας για την Κεφαλονιά;

Το όραμά μου για την Κεφαλονιά είναι το όραμα που έχει κάθε Κεφαλονίτισσα, κάθε Κεφαλονίτης. Ένα νησί που θα προσφέρει ευκαιρίες σε όλους τους κατοίκους, ένα νησί που θα μπορεί να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις, που θα μπορεί να είναι αυτάρκες και να κρατάει τα παιδιά μας εδώ. Ένα νησί που θα επιτρέπει στους νέους να ονειρεύονται και να δημιουργούν οικογένεια, εδώ στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

-Έχετε καταφέρει να συγκεντρώσετε στο ψηφοδέλτιό σας πολλά και αξιόλογα άτομα. Πείτε μου πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Σάββα Σαββαόγλου;

Δεν σας κρύβω, ότι όλα αυτά τα χρόνια παρατηρούσα την πορεία του Σάββα και παρόλο που σε κάποια θέματα μπορεί να είχαμε αντίθετη άποψη, πάντα θαύμαζα τον τρόπο σκέψης του. Ένας τρόπος σκέψης που πάντα στόχευε στην επίλυση των προβλημάτων με βάση τη λογική και τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την τοπική κοινωνία.

Δεν επέτρεψε στην γραφειοκρατία και στις πολιτικές μικρότητες να τον σταματήσουν και πάντα υπηρετούσε αυτό που πίστευε με πάθος και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης.

Τον τελευταίο καιρό έβλεπα ότι η πορεία που είχε ακολουθήσει η δημοτική αρχή  τον βασάνιζε. Τον βασάνιζε γιατί καταλάβαινε το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιπέσει. Ήθελε να αλλάξει αυτή την κατάσταση, πριν να είναι πολύ αργά.

Συζητήσαμε πολύ και καταλήξαμε στο ότι πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να βγάλουμε τον τόπο μας από αυτό το αδιέξοδο. Πρέπει να βοηθήσουμε την Κεφαλονιά να αποκτήσει όλα όσα αξίζει με βάση τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας  και όχι αυτά που θέλει το Δημαρχιακό Μέγαρο.

-Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, ήσασταν ο μόνος υποψήφιος που κατέβηκε ως ανεξάρτητος. Πλέον σήμερα οι περισσότεροι συνυποψήφιοί σας προσπαθούν να αποποιηθούν την πολιτική τους ταυτότητα και να βγουν και αυτοί ως ανεξάρτητοι. Τι είναι αυτό που τους έκανε να θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο που εσείς πρώτος ανοίξατε;

Το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας έχει αλλάξει ριζικά. Πλέον, όπως δείχνουν εξάλλου και οι δημοσκοπήσεις, ελάχιστοι πιστεύουν στα κόμματα.

Δεν υπάρχουν πολιτικές ιδεολογίες και πιστεύω. Τα πάντα εξαρτώνται από τους δανειστές μας και τη διάθεση τους να ικανοποιήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Σήμερα δεν υπάρχουν ισχυρά κόμματα. Υπάρχουν άνθρωποι με αποφασιστικότητα, με υπομονή, με «γερό στομάχι», με υπευθυνότητα, με υψηλό  αίσθημα  πατριωτισμού που είναι έτοιμοι για όλα. Έτοιμοι να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν αυτά που δικαιωματικά τους άνηκαν και τα οποία έχασαν εν μια νύκτι. 

Όπως καταλαβαίνετε αυτοί οι άνθρωποι είναι αδιανόητο να ανήκουν σε κάποιο πολιτικό χώρο και να υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

 Μόνο μια πολυσυλλεκτική ομάδα ανθρώπων, νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία, με κοινό γνώρισμα την αγάπη για τον τόπο τους και την μη εξάρτησή τους από τον οποιοδήποτε πολιτικό-ιδεολογικό χώρο, μπορεί να τα καταφέρει και να κάνει τη διαφορά.

Ήμασταν και είμαστε ανεξάρτητοι. Μπορεί να ξεκινήσαμε από κάποιο πολιτικό χώρο αλλά όσο αφορά την Κεφαλονιά μας είμαστε Κεφαλονίτες και μόνο. 

-Που υστέρησε η παρούσα Δημοτική Αρχή ;

Η Δημοτική Αρχή υστέρησε σε πολλούς τομείς.  Υστέρησε στην οργάνωση του Δήμου, στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού , στην έλλειψη συγκεκριμένων δράσεων ανακούφισης των δημοτών, στην υλοποίηση έργων πνοής που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη.

Θα ήθελα όμως να επικεντρωθώ στην αποδυνάμωση της περιφέρειας. Η Δημοτική Αρχή μετέφερε όλες τις υπηρεσίες στο κέντρο και καταδίκασε σε μαρασμό όλες τις υπόλοιπες περιοχές. Δεν σεβάστηκε τη διαφορετικότητα της κάθε περιοχής, τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει   και τη νοοτροπία των κατοίκων.

Αντί να ενώσει τις περιφέρειες ο κ. Παρίσης, χώρισε και οι Κεφαλονίτες άρχισαν να λειτουργούν ανταγωνιστικά αναμεταξύ τους.

Να τσακώνονται, για παράδειγμα, σε ποιον πρώην δήμο ανήκει ο εκσκαφέας άρα αυτός έχει το δικαίωμα να τον χρησιμοποιεί κατά αποκλειστικότητα, αντί να εξετάζουν που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο εκσκαφέας για να βοηθήσει περισσότερο.

-Γιατί κάποιος να ψηφίσει τον Θεόφιλο Μιχαλάτο και τον συνδυασμό της Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά;

Οι Κεφαλονίτες γνωρίζουν ποιος είμαι και ποιοι αποτελούν την Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά. Όλες αυτές τις ημέρες προσπαθήσαμε και επισκεφτήκαμε σχεδόν όλα τα χωριά. Συνομιλήσαμε με όσους περισσότερους μπορούσαμε.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μου, ότι δεν αεροβατούμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Είμαστε αποφασισμένοι να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτά. Είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε στον ανθρώπινο παράγοντα, να λύσουμε βασικά προβλήματα της καθημερινότητας που θα μας επιτρέψουν να χαμογελάμε με ελπίδα.

Και μετά θα χαράξουμε μια ρεαλιστική πορεία ανάπτυξης που θα μετατρέψει το νησί μας σε Νησί Ζωής.

a36918348d4bd4674154f84a5292f89b L

-Δεδομένου ότι  τα χρήματα που θα έχετε στη διάθεσή σας από το κράτος όταν αναλάβετε τη νέα δημοτική αρχή θα είναι από λίγα έως ελάχιστα. Με ποιο τρόπο θα διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση;

Θα αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεφαλονιάς μας. Πώς είναι δυνατόν  Κεφαλονίτες να διαπρέπουν στο εξωτερικό και εδώ στην πατρίδα μας να παραγκωνίζονται και να μένουν αναξιοποίητοι;

Αυτό πρέπει να σταματήσει. Όλοι τρέφουμε απεριόριστη αγάπη για τον τόπο μας και ήρθε η στιγμή να δουλέψουμε για αυτόν. Μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμα και με ελάχιστους οικονομικούς πόρους.

Σωστός προγραμματισμός και κοινή λογική χρειάζεται. Λύσεις πάντα υπάρχουν. Η θέληση είναι αυτή που λείπει.

- Ο τουρισμός στην Κεφαλονιά φαίνεται φέτος να έχει φθίνουσα πορεία. Θεωρείται ότι έγιναν λάθη στους χειρισμούς από την παρούσα Δημοτική Αρχή;

Όσο και αν δεν θέλω να φανώ κακοπροαίρετος, πραγματικά πιστεύω ότι η παρούσα δημοτική αρχή έριξε μεγαλύτερο  βάρος στα ταξίδια του κ. Κεκάτου στο εξωτερικό παρά στη δημιουργία ενός τοπικού ανταγωνιστικού τουριστικού πακέτου.

Οι αφίξεις τουριστών στα γειτονικά μας νησιά αυξάνονται σε αντίθεση με το νησί μας όπου δυσκολευόμαστε ακόμα και να φανούμε συνεπείς στις μέχρι τώρα υποχρεώσεις μας (βλέπε low cost αεροπορικές εταιρείες).

Η δημοτική αρχή, μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου τουρισμού, δεν μπόρεσε να σχεδιάσει ένα τουριστικό πλάνο ανάπτυξης του τόπου μας βασισμένο σε συγκεκριμένες δράσεις και έργα. Στο μόνο που φάνηκε συνεπής ήταν στις  εμφανίσεις του αντιδημάρχου σε  κάθε έκθεση τουρισμού στο εξωτερικό.

Οι δημόσιες σχέσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες, όταν όμως έχεις ήδη φτιάξει αυτό που θέλεις να προβάλεις και γνωρίζεις τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το κάνουν διαφορετικό.

- Ο κόσμος που συναντάτε στο δρόμο τι σας λέει. Τι είναι αυτό που τον απασχολεί;

Ο κόσμος είναι απογοητευμένος τόσο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσο και από τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής.

Μια ελπίδα γυρεύει. Μια ελπίδα για το μέλλον των παιδιών.

Έχει ταλαιπωρηθεί ήδη αρκετά. Δεν αντέχει πολύ ακόμα.

Θέλει να μπορεί να εξυπηρετείται από την περιοχή του, θέλει να βλέπει κίνηση, ζωή, όχι μαρασμό, όχι εγκατάλειψη.

-Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθείτε μόλις αναλάβετε ως νέα Δημοτική Αρχή;

Προτεραιότητα για μας αποτελεί η άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους πρόσφατους σεισμούς ιδιαίτερα στην περιοχή της Παλλικής αλλά και στα γύρω χωριά. Η ζωή μας πρέπει να ξαναβρεί το κανονικό της ρυθμό.

Εν συνεχεία θα  επικεντρωθούμε στον κοινωνικό τομέα βοηθώντας κάθε δημότη που έχει την ανάγκη μας μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών δράσεων (Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο κ.α )  και τη λήψη μέτρων που θα τονώσουν την τοπική οικονομία.

Η ταυτόχρονη στήριξη του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα, μέσα από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και το σχεδιασμό-υλοποίηση έργων πνοής,  θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

-Μία από τις πρώτες κινήσεις σας, όπως είπατε και σε ομιλίες σας, θα είναι να φύγετε  το Δημαρχιακό Μέγαρο και το δημαρχείο να μετεγκατασταθεί σε άλλο κτίριο. Τι σας ωθεί σε αυτή την κίνηση;

Αυτό που εισπράττουμε από τον κόσμο. Ο κόσμος δεν θέλει μέγαρα και πολυτέλειες. Δεν νιώθει ανάγκη να επιδεικνύει τον εκάστοτε δήμαρχο. Θέλει όλοι όσοι έρχονται στο νησί μας  να γνωρίζουν τον πολιτισμό μας, το ποιοι είμαστε, τις δυνατότητες μας, την ιδιαιτερότητα της κεφαλλονίτικης μας κουλτούρας. Θέλει να αποκτήσει η πόλη, και όχι μόνο του Αργοστολίου, ένα σήμα κατατεθέν, μια ταυτότητα.  

-Η Κεφαλονιά δοκιμάστηκε από τους πρόσφατους σεισμούς. Πώς κρίνετε την διαχείριση  που έγινε από την παρούσα Δημοτική Αρχή, όλους αυτούς τους κρίσιμους μήνες μετά τους σεισμούς;

Η Δημοτική Αρχή ακολούθησε την ίδια τακτική με την κεντρική κυβέρνηση.  Έζησε το πρόβλημα από κοντά, υποσχέθηκε πολλά και σιγά-σιγά άρχισε να ξεχνά τι έχει υποσχεθεί και να  κόβει όσα περισσότερα μπορεί από αυτά που είχε αναγγείλει.

Όλοι έχουμε πάει στην Παλική και έχουμε δει τις επιπτώσεις των πρόσφατων σεισμών. Όμως τρεις μήνες έχουν περάσει από τότε και ακόμα δεν έχουμε δει να βελτιώνεται η καθημερινότητα της περιοχής και να υλοποιούνται εργασίες που θα διευκολύνουν τους κατοίκους.

Προσέξτε, δεν αναφέρομαι σε μεγάλα έργα αλλά σε μικρές καθημερινές εργασίες που θα βοηθήσουν την περιοχή να ξαναβρεί το βηματισμό της.

-Αλλάξατε το όνομα του συνδυασμού σας που σηματοδοτεί από μόνο του και μία νέα αρχή. Πλέον υπάρχει το Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από αυτή την αλλαγή της ονομασίας;

Όλοι οι Κεφαλονίτες, ανεξάρτητα από την πολιτική μας ιδεολογία, από τις πολιτικές μας πεποιθήσεις  μπορούμε να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε  για το καλό  του τόπου.

Η ικανότητα και η θέληση για προσφορά δεν έχουν χρώματα, δεν έχουν εξαρτήσεις. Είναι στη διάθεση του νησιού μας.

-Ποιος είναι τελικά ο Θεόφιλος Μιχαλάτος και γιατί θα πρέπει να είναι ο επόμενος δήμαρχος της Κεφαλονιάς;

Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος είναι ένας νέος άνθρωπος που αγαπάει την Κεφαλονιά. Ένας άνθρωπος που επέλεξε να μείνει στον τόπο του και να δραστηριοποιηθεί εδώ.

Ευτυχώς το μέγεθος της τοπικής μας κοινωνίας, μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο και την πορεία που ακολουθεί.

Δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου.

Πήρα μια μεγάλη και δύσκολη, πραγματικά δύσκολη, απόφαση. Αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των συμπατριωτών μου και κοιτάζοντας τους στα μάτια να τους ζητήσω να μας εμπιστευτούν.

Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε για να αλλάξουμε σελίδα στο νησί μας.

Διαβεβαιώνω προσωπικά κάθε Κεφαλονίτισσα, κάθε Κεφαλονίτη ότι ως δημοτική αρχή θα είμαστε κοντά τους. Δεν θα παίρνουμε τις αποφάσεις πατώντας σε ένα κόκκινο χαλί.

Θα παίρνουμε τις αποφάσεις στο Ληξούρι, στο Φισκάρδο, στην Πύλαρο, στην Σάμη, στον Ελείο, στη Λειβαθώ, στα Ομαλά.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250