Η Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά, σκοπεύει να καταστήσει τον Δήμο Κεφαλονιάς παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των ζώων

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 08:55

Η Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά, σκοπεύει να καταστήσει τον Δήμο Κεφαλονιάς παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των ζώων

Με αφορμή το πρόσφατο ερωτηματολόγιο του Συλλόγου Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλονιάς «Ντόρις» καταρχήν θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στο σύλλογο και σε όλα τα ενεργά μέλη του, που με προσωπικό μόχθο και έξοδα, με υπεράνθρωπη πολλές φορές προσπάθεια και πάντα με πολύ ζήλο και ουσιαστική αγάπη προσφέρουν τις υπηρεσίες και την φροντίδα τους στα αδέσποτα του τόπου μας. Εννοείται ότι ένας σύγχρονος δήμος που σέβεται το δημότη και στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας και στην ευημερία του τόπου, υποχρεούται να λαμβάνει πρόνοια για την προστασία των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων. Πολλές φορές όμως οι γραφειοκρατικές δυστοκίες, η στείρα νοοτροπία των ιθυνόντων, οι παντός είδους αγκυλώσεις του δημοσίου και κυρίως η απουσία ανθρώπων, με ζήλο και ευαισθησίες προς τα ζώα καθιστούν τον μηχανισμό του δήμου δυσλειτουργικό και αδρανή ως προς την διαχείριση των αδέσποτων με γνώμονα την ομαλή συνύπαρξη και την αμοιβαία βελτίωση της ζωής ανθρώπων και ζώων.  

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, επιδιώκει πρωτίστως να λειτουργήσει ανθρώπινα, σεβόμενη το περιβάλλον, τα πλάσματα που το συνιστούν και το έργο που όλοι εμείς και όλοι εσείς συλλογικά και ατομικά επιτελούμε, με την ψυχή μας, ανιδιοτελώς φροντίζοντας τα αδέσποτα. Δεσμευόμαστε ότι πρωτίστως ως άνθρωποι και εν συνεχεία από την θέση ευθύνης μας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τους φιλόζωους δημότες, θα υλοποιήσουμε και θα υποστηρίξουμε δράσεις των τοπικών συλλόγων ζωόφιλων που θα στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, στην προστασία αλλά και στην ευζωία των ζώων.

Γνωρίζουμε τις ανάγκες του συλλόγου σας, για την σίτιση των ζώων που τελούν υπό την φροντίδα σας και την ιατρική τους φροντίδα (θεραπείες, στειρώσεις, εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις), καθώς και την επιβεβλημένη παρουσία ατόμων που θα συνδράμουν σε καθημερινή βάση το έργο σας, στον χώρο που φιλοξενείτε τα ζώα (προσωπικό για καθαρισμό, τάισμα και έξοδο) αλλά και κατά τις εξορμήσεις σας για λόγους διάσωσης ή καθημερινής φροντίδας των ζώων που δεν στεγάζονται σε αυτό. Σε όλα αυτά υποσχόμαστε να σας υποστηρίξουμε με ανάλογη χρηματοδότηση, προσφορά τροφής και διάθεση προσωπικού. Η Στείρωση, η αποπαρασίτωση, ο εμβολιασμός, η σήμανση, η καταγραφή, η υιοθεσία, η διατήρηση της υγιεινής και η εξασφάλιση νερού και τροφής των τετράποδων φίλων μας, αποτελούν βασικές μας στοχεύσεις στις οποίες, σε συνεργασία μαζί σας, θα προχωρήσουμε άμεσα.

Ως Δημοτική Αρχή είμαστε αποφασισμένοι να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες και κυρίως τα παιδιά όσον αφορά τη φροντίδα των ζώων και την υπεύθυνη ιδιοκτησία απέναντι σε αυτά. Δράσεις ενημέρωσης και σε συνεργασία με τη SAPT, προγράμματα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων από την ιστοσελίδα του Δήμου, αποτελούν πρωτοβουλίες που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε το συντομότερο.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις για την Καθαριότητα & το Περιβάλλον του Δήμου θα αναλάβουν την ευθύνη για τη λειτουργία προγράμματος προστασίας ζώων και θα παρακολουθούν την τήρηση των διατάξεων του Ν 4039/12 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» που αφορούν τους κανόνες προστασίας των ζώων και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους για αυτό.

Ένα άλλο μείζον θέμα που μας προβληματίζει είναι η δημιουργία ενός πιο σύγχρονου Δημοτικού Κυνοκομείου/Καταφυγίου. Ο υπάρχον χώρος προσωρινής τοποθέτησης είναι περιορισμένος ενώ οι ανάγκες βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες. Επιδιώκουμε-πάντα από κοινού με όλους τους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας- την βελτίωσή του ή τη εύρεση ενός νέου χώρου που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα ζητούμενα των τετράποδων φίλων μας φιλοξενώντας μεγαλύτερο αριθμό ζώων, παρέχοντας νερό/τροφή και τις απαραίτητες κτηνιατρικές υπηρεσίες και κυρίως με την επάνδρωση, κατάλληλου προσωπικού που θα απασχολείται καθημερινά σε αυτόν.

Αυτό όμως που θεωρούμε περισσότερο σημαντικό, είναι να σας καταθέσουμε την αδιαπραγμάτευτη στάση μας προς όλους εκείνους που στερούνται ανθρωπιάς, που στερούνται ήθους, ηθικής και συναισθημάτων, εκφράζοντας όλη τους την βαρβαρότητα και την ανηλεή τους διάθεση, σε ανυπεράσπιστα ζωντανά πλάσματα. Θα σταθούμε δίπλα σας, σε κάθε σας βήμα στον αγώνα για την πάταξη της κακοποίησης των ζώων ανεξαρτήτως, πολιτικής, συμφερόντων, ιδιότητας, θέσεως και ταυτότητας, των ηθικών αυτουργών και των ατόμων που την υποστηρίζουν και την συντηρούν.

Ο εθελοντισμός των συνδημοτών μας θα βρει γόνιμο πεδίο έκφρασης και συνεργασίας στην πολιτική μας ως δημοτική αρχή αλλά και όλους εμάς που την συνιστούμε με κοινό στόχο την προστασία και ευζωία των ζώων που μας συντροφεύουν, αδέσποτα ή δεσποζόμενα ώστε να μπορούμε να μιλάμε για έναν πραγματικά σύγχρονο και πολιτισμένο Δήμο.
Δήμοι που σέβονται και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των τετράποδων φίλων μας υπάρχουν πολλοί και κυρίως στις περιοχές που αναπτύσσονται, εξελίσσονται και σέβονται τους πολίτες τους. Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, οραματίζεται και σκοπεύει να καταστήσει τον Δήμο Κεφαλονιάς παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των ζώων.

Εκ του Γραφείου Τύπου