Παραλία «Τραπεζάκι»: Προς Πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 04 Μαΐου 2014 16:00

Παραλία «Τραπεζάκι»: Προς Πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ

Κύριε Καλαφάτη, Η περιοχή της Άνω Λειβαθούς η οποία συνίσταται από τις Τοπικές Κοινότητες Βλαχάτων, Λουρδάτων και Μουσάτων, αποτελεί μια ιδιαίτερη χωρική ενότητα εξαιρετικής ομορφιάς. Η περιοχή μας, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αναπτυχθεί τουριστικά με ήπιο τρόπο, υποστηρίζοντας δεκάδες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια καθώς και άλλες πολυάριθμες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.


Γίνεται κατανοητό ότι, το μεγαλύτερο μέρος του μέσου οικογενειακού εισοδήματος των κατοίκων συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό αφού ένα σημαντικό τμήμα της αγροτικής παραγωγής της περιοχής (κηπευτικά, ελαιόλαδο, κτηνοτροφικά προϊόντα κλπ) απορροφάται από τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις.
Βασικός πυλώνας της τουριστικής ανάπτυξης των χωριών μας είναι το παράκτιο μέτωπο της περιοχής, με επίκεντρα τις εξαιρετικές παραλίες στα «Λουρδάτα» και στο «Τραπεζάκι» τις οποίες θέλουμε και οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού». Η σημασία τους είναι μεγάλη για την επιβίωση και την ευημερία των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων και των κατοίκων.


Εντούτοις, στην παραλία των «Λουρδάτων» παραμένει έωλο το έργο της ανάπλασης που είχε ξεκινήσει ο πρώην Δήμος Λειβαθούς επί Δημαρχίας του κ. Μιχαλάτου. Ο κ. Παρίσης, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να ολοκληρώσει το εν λόγω έργο με αποτέλεσμα η εικόνα που αντικρίζει σήμερα ο Ευρωπαίος επισκέπτης να μην μας τιμά ως κοινωνία και ως νησί.
Δυσοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον και για την παραλία στο «Τραπεζάκι». Όπως καλά γνωρίζεται, το Δημόσιο Κτήμα εμβαδού 66 στρεμμάτων επί της παραλίας «Τραπεζάκι», πωλείται από το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, την περίοδο του Πάσχα, 2 Μηχανικοί του ΤΑΙΠΕΔ επισκέφτηκαν την περιοχή αλλά και τις Δημόσιες Υπηρεσίες στο Αργοστόλι, συλλέγοντας στοιχεία προκειμένου να επικαιροποιήσουν το φάκελο του Ακινήτου και να αναπροσαρμόσουν χαμηλότερα το τίμημα για την πώληση του ακινήτου.


Η πιθανότητα δημιουργίας μιας τεράστιας τουριστικής μονάδας τύπου all-inclusive («όλα εντός τιμής») είναι τεκμηριωμένο ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας. Τα ξενοδοχεία τύπου «all-inclusive» κρατούν τους πελάτες εντός της μονάδας και τα χρήματα δεν διαχέονται στην τοπική οικονομία.
Θέλουμε την ανάπτυξη και τις σωστές επενδύσεις. Πιστεύουμε όμως ότι η ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι επιζήμια για τους ντόπιους κατοίκους και εντέλει συμφέρουσα μόνο μια και μοναδική εταιρεία Αλυσίδας Ξενοδοχείων. Απαιτείται σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες.


κ. Καλαφάτη, γνωρίζεται καλά ότι πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής αλλά και του πρώην Δήμου Λειβαθούς, είναι να περάσει η περιοχή της παραλίας «Τραπεζάκι» στην ιδιοκτησία του Δήμου.


κ. Καλαφάτη, το αίτημα αυτό εκκρεμούσε όταν και εσείς ήσασταν στο απόγειο της πολιτικής σας καριέρας, με αυξημένες δυνατότητες ως πολιτικός αξιωματούχος, ως ισχυρός Υφυπουργό της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, όμως δεν δείξατε ενδιαφέρον και δεν συνταχθήκατε με την απαίτηση της τοπικής μας κοινωνίας. Χάθηκε λοιπόν μια ευκαιρία.
Η τοπική μας κοινωνία, κ. Καλαφάτη θέλει να γνωρίζει αν έχετε αναθεωρήσει την στάση σας στο ζήτημα της πώλησης της παραλίας στο «Τραπεζάκι»;
Θέλετε να περάσει το «Τραπεζάκι» στο Δήμο Κεφαλονιάς ή να πωληθεί σε ιδιώτη;


Στην περίπτωση που έχετε αναθεωρήσει τη στάση σας, μπορείτε να εξασφαλίσετε - πριν από τη ημερομηνία των εκλογών - τη δέσμευση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ότι το «Τραπεζάκι» θα περάσει στο Δήμο;

Την πολυτάραχη περίοδο της διαδοχής της Προεδρίας του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Παπανδρέου στον κ. Βενιζέλο, εσείς και πολλά άλλα στελέχη του συνδυασμού σας όπως ο κ. Φόρτες, ο κ. Σαμούρης κλπ, με δημόσιες και άλλες τοποθετήσεις σας στηρίξατε τον κ. Βενιζέλο σε μια δύσκολη πολιτικά στιγμή. Μήπως ήρθε ώρα να κεφαλαιοποιήσετε τη στήριξη που παρείχατε στο κ. Βενιζέλο, αποσπώντας μια ευνοϊκή για την κοινωνίας μας δέσμευση ότι το «Τραπεζάκι» θα περάσει στο Δήμο;

Τέλος, δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Παρίσης συνάντησε του Μηχανικούς και τους Δικηγόρους του ΤΑΙΠΕΔ κατά την περίοδο πριν από το Πάσχα όταν μας επισκέφτηκαν. Σε κάθε περίπτωση, ερωτάται ο κ. Δήμαρχος για την στάση που σκοπεύει να κρατήσει στην υπόθεση της πώλησης της παραλίας «Τραπεζάκι». Θα πειθαρχήσει ή θα εναντιωθεί στα σχέδια της Μνημονικής Συγκυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για πώληση της παραλία μας;

Με εκτίμηση,

Διονύσης Μινέτος

Υποψήφιο Δημοτικός Σύμβουλος Δημ. Ενότητας Αργοστολίου
Με την Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά.




00 inkefalonia general ad 300X250