Σωτήρης Κουρής: «Ανάσα και εν δυνάμει μοχλός ανάπτυξης του τόπου μας, είναι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 17:36

 Σωτήρης Κουρής: «Ανάσα και εν δυνάμει μοχλός ανάπτυξης του τόπου μας, είναι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων»

Με δεδομένο ότι, προσεχώς θα κριθεί η τύχη των τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που εδρεύουν στο νησί μας, είναι επιβεβλημένη η σύγκληση μια σύσκεψης με όλους όσους εμπλέκονται προκειμένου να οργανωθούν οι περαιτέρω κινήσεις μας. Στα σενάρια που αφορούν στην πορεία του ιδρύματος, εντάσσεται ενδεχομένως η συγχώνευση με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η διάσπασή τους και η απορρόφησή τους από έτερα ιδρύματα με παρεμφερή του αντικειμένου των σπουδών τους εκπαιδευτική κατεύθυνση, καθώς και άλλες εκδοχές . Είναι προφανές ότι ενόψει της επικείμενης απόφασης, οφείλουμε σύσσωμοι όλοι, οι φορείς, ιθύνοντες και αρμόδιοι της τοπικής μας κοινωνίας αλλά και του ιδρύματος, καθώς και το μόνιμο προσωπικό, να συζητήσουμε διεξοδικά, προκειμένου να διαχειριστούμε το θέμα μεθοδευμένα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δε γνωρίζω κατά πόσον μπορούμε να επέμβουμε επί των αποφάσεων, στη φάση την οποία βρισκόμαστε, σίγουρα όμως μπορούμε και πρέπει να προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις αλλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το ενδεχόμενο αποτέλεσμα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, να κωφεύσουμε ή να αδρανήσουμε αφήνοντας την υπόθεση να εξελίσσεται ερήμην μας. Τα Τμήματα του ΤΕΙ στην περιοχή μας αποτελούν μια αναπτυξιακή δύναμη που θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην αναγνώρισή μας αλλά και την ενδυνάμωση της οικονομίας μας σε όλα τα επίπεδα. Ασφαλώς δεν μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε αμαχητί.

Ο υπ.αριθμ 4009 Νόμος (ΦΕΚ 195/6-9-2011) θέτει κριτήρια και προϋποθέσεις για το «αξιόμαχο» των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Είναι σημαντικό να κινηθούμε σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά ζητούμενα, στις προτάσεις, την στοχο-θεσία και των προγραμματισμό της στάσης και των κινήσεών μας.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται άμεσα μια συνάντηση μεταξύ όλων όσων εμπλέκονται στο θέμα, ώστε να διαμορφωθεί η βάση της αντιμετώπισης των εξελίξεων.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να προσπαθήσουμε, να διατηρήσουμε και να διασφαλίσουμε την λειτουργία των ΤΕΙ στα νησιά μας, έμμεσα ή άμεσα, καθώς αποτελούν μια ανάσα, έναν εν δυνάμει μοχλό ανάπτυξης του τόπου μας, μας προσδίδουν αναγνωσιμότητα και στηρίζουν την οικονομία μας.

Ειδικά την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα μας και στην οποία αναζητούμε διεξόδους βάσει των οποίων να στηριχθεί η ελπίδα, για μία μελλοντική ανάταση, θα ήταν ολέθριο να επιτρέψουμε την κατάργηση ή απομάκρυνση τους από το νησί μας, χωρίς να έχουμε παλέψει με κάθε δυνατό τρόπο.




00 inkefalonia general ad 300X250