Απάντηση Σ. Κουρή στο Β. Ρουχωτά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 18:44

Απάντηση Σ. Κουρή στο Β. Ρουχωτά

Θα ήθελα καταρχήν να σας πληροφορήσω ότι χρέος μου αποτελεί η αποτελεσματική εκτέλεση όσων επιτάσσει η αποστολή μου και όχι η άσκηση πολιτικής ή μικροπολιτικής,  πολλές φορές  συγκρουόμενης με συμφέροντα και αγκυλώσεις. Λυπάμαι γιατί με τις φωνασκίες σας αποκαλύπτεται την αδυναμία σας να χειριστείτε σοβαρά θέματα και ιδιαιτέρως ευαίσθητα και επιπλέον εκτίθεσθε, καθώς οι ταχύτατοι κυβερνητικοί χειρισμοί σε όλα τα θέματα και ιδιαίτερα σε αυτά του πληθυσμού της Παλικής και των υποδομών της  είναι καταφανείς και ευρέως αναγνωρίσιμοι.

 Αντιδράτε σαν επισκέπτης, σαν να μην ζείτε στην Κεφαλονιά, αλλά κάπου αλλού και αγνοείτε το έργο που υλοποιείται σε όλα τα επίπεδα. Δεν ξέρω αν με την συμπεριφορά σας εμπαίζετε το σημαντικότατο κυβερνητικό έργο ή τον ίδιο τον λαό της Παλικής, τους συμπολίτες με τους οποίους θα έπρεπε να μοιράζεστε κοινούς στόχους και αγωνίες.

Σας γνωρίζω ότι  έχω επισκεφθεί και επισκέπτομαι σχεδόν καθημερινά όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα τις ευαίσθητες με τις υπηρεσίες της Πεερειακής Ενότητας, αθόρυβα,  χωρίς το κίνητρο της παρουσίας δημοσιογράφων και της πλασματικής δικαίωσης που προσφέρει η παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων.

Με όλη την εκτίμηση που έχω σε εσάς, αλλά και στους συντρόφους σας, που κυβερνήσατε τόσα χρόνια σε καιρούς χαλεπούς σας πληροφριφορώ ότι, αντιμετωπίζοντας την ένδεια των χειρισμών της διαχείρισης του 2011 έως σήμερα, για τα θέματα που μου θέσατε σας αναφέρω, τις παρεμβάσεις μας  στο Οδικό δίκτυο Παλικής,  το Λιμένα Ληξουρίου, την Ύδρευση Ληξουρίου, τις Σχολικές μονάδες.

Αναλυτικά:

1.  Για το οδικό δίκτυο Παλικής έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται  να υλοποιηθούν  τα κάτωθι έργα:

A. Οδική Ασφάλεια και τοπικές βελτιώσεις Παλικής,  Σουλλάροι-Μαντζαβινάτα, Υπαπαντή – β’ Δημοτικό                                                                                                        Π/Υ 505.000 €

Β. Οδοποιία Μανζαβινάτα - Βουνί                                                                Π/Υ 190.000 €

Γ. Τοπικές βελτιώσεις Ε.Ο.Δ Παλικής                                                          Π/Υ  279. 000 €

Δ. Βελτιώσεις στήν Ε.Ο.Δ 42 - Άγιος Βασίλειος - Μονοπολάτα                  Π/Υ 230.000 €

Ε. Συντήρηση Ε.Ο.Δ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.                                                  Π/Υ  146.000 €

Παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας, ότι τα έργα αυτά πραγματοποιήθηκαν  από το σύνολο των 2.800.000 € του Π/Υ που  διέθετε  η Περιφερειακή Ενότητα μας, αποτέλεσαν δηλ το 37 τοις εκατό αυτού.

 2. Για τους ογκόλιθους του λιμανιού Ληξουρίου που αναφέρετε, σας ενημερώνω ότι οι βλάβες που προέκυψαν στο έργο προκλήθηκαν από ατυχείς χειρισμούς του πλωτού γεωτρύπανο τύπου jack up με την ονομασία skate4 της εταιρείας fugro την οποία νομίζω πως γνωρίζετε καλά.  Η ζημία στο έργο υπολογίστηκε στο πόσο των 147.000 € και η υποχρέωση επισκευής του, συνιστούσε αρμοδιότητα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς. Η κ. Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου προτίθετο και επιλήφθηκε της λήψης της απαιτούμενης απόφασης για την επισκευή αυτή, έως το συμβάν του σεισμού.

3. Η πλήρης μελέτη του έργου του φράγματος Κατωγής συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών μελετών, υλοποιήθηκε με τους πόρους και την επίβλεψη της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Το 2004 χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος Παλικής με 30.000 € για τους κτηματολογικούς πίνακες και με την παράδοσή τους, στείλαμε το φάκελο του έργου στο Υπουργείο Γεωργίας. Ο τέως Νομάρχης κ. Λευκαδίτης έλαβε την προσωπική διαβεβαίωση του κ. Υπουργού περί της εντάξεως αυτού του έργου και εκείνου της λιμνοδεξαμενής των Γριζάτων, σε σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Τα έργα βέβαια τελικώς δεν εντάχθηκαν. Tο 2008 επικαιροποιήθηκαν οι περιβαλλοντολογικοί  όροι του φράγματος Κατωγής και υποβλήθηκε εκ νέου στο Υπουργείο όπου ατυχώς απορρίφθηκε το 2010.  Από το 2011 και εντεύθεν στο κλείσιμο του ΕΠΕΕΡΑ και των άλλων γεωργικών κοινοτικών προγραμμάτων, δεν υπήρξε ανοικτή πρόσκληση για ανάλογα έργα. Η έκδηλη αγωνία μου για την δημιουργία του φράγματος της Κατωγής, αλλά και της Λιμνοδεξαμενής των Γριζάτων εκφράζεται εντόνως σε κάθε σχετική συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και στο ότι παραμένουμε σε ετοιμότητα και εγρήγορση ενόψει  του ΣΕΣ 2014-2020. Απορώ -μια και επιμένετε να αναφέρεστε με γλαφυρή περιγραφή στην δίψα του πληθυσμού  και στα προβλήματα της ύδρευσης- πώς εσείς και οι σύντροφοί σας, που κυβερνήσατε τόσα χρόνια τον Δήμο Παλικής δεν μεριμνήσατε για τα ζητήματα που αφορούν στον νερό, στην βελτίωση της ποιότητάς του και στην διασφάλιση της υγείας των πολιτών σας; Πώς δεν ενεργήσατε άμεσα και στοχευόμενα προς αυτήν την κατεύθυνση, όταν γνωρίζατε ότι όλο το δίκτυο του Ληξουρίου συνίσταται από σωλήνες αμιάντου και μάλιστα όντας ενήμεροι - γιατί δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι ήσασταν ενήμεροι-, ότι υπήρχε δυνατότητα χρηματοδότησης των σχετικών παρεμβάσεων, μέσω κοινοτικών κονδυλίων και στο Γ ΚΠΣ αλλά και στο ΕΣΠΑ ;

                4.  Σας πληροφορώ ότι το σχολικό συγκρότημα στο Αργοστόλι, δηλαδή τα δυο 12 θέσια Λύκεια Αργοστολίου με Π.Υ. 12.100.000 € εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ το 2012 και υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής τους με τον Ο.Σ.Κ. και την εργοληπτική εταιρεία, με εκκίνηση της υλοποίησης του έργου εντός του Μαρτίου του 2014. Παρεμπιπτόντως και με όλο τον σεβασμό που τρέφω προς το πρόσωπό σας, θα επιθυμούσα να σας ρωτήσω αν εσείς και οι σύντροφοί σας που διοικήσατε τον Δήμο Παλικής ενδιαφερθήκατε για την δημιουργία ανάλογου σχολικού συγκροτήματος στο Ληξούρι, ή έστω την εξασφάλιση του οικοπέδου εγκατάστασή του.

  Θέλω να επισημάνω ότι το μένος  και ο φανατισμός σας να υπεραμυνθείτε προασπίζοντας κάτι -από το οποίο καταφανώς αντλείτε την εκλογική πελατεία σας- ζημιώνει το κοινωνικό σύνολο, (ιδιαίτερα όταν αυτό είναι μία ευαίσθητη ομάδα που έστω για λίγες προσωρινές ημέρες φιλοξενίας σε χώρους που ενδεχομένως δεν ήταν κατάλληλοι ή άξιζαν καλύτερης μεταχείρισης) σας εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Επίσης με τον ίδιο σεβασμό θέλω να σας πληροφορήσω, ότι το γηροκομείο Αργοστολίου μεταφέρθηκε την Κυριακή το βράδυ του πρώτου σεισμού, ήτοι 26/1/2014, στους ξενώνες του Αγίου Γερασίμου και εν συνέχεια στο Άγιο Ανδρέα, τόσο με την επίβλεψη του κ. Προέδρου του όσο και του κ. Δημάρχου που έχουν και την ευθύνη τους και βρίσκονται σε αρίστη κατάσταση. Με αφορμή αυτήν την φιλοξενία, θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω την εκκλησία για την αμέριστη στήριξη  και την διαρκή προσφορά της σε όλους τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας .

Ειλικρινά είμαι και θα παραμείνω στην διάθεση σας ανά πάσα στιγμή για την εύρεση και χρηματοδότηση κατάλληλου χώρου που εσείς θα προτείνετε, για την προσωρινή φιλοξενία των τροφίμων του γηροκομείου στο οποίο προΐσταστε, εφόσον οι σχεδιασμοί σας δεν ευοδωθούν.

Πραγματικά, δεν τρέφω μένος και φανατισμό εναντίον κανενός, οφείλω όμως να αποκαταστήσω το συντομότερο, με μεθοδικότητα και επιτυχία, την ομαλή μετάβαση στην καθημερινή ζωή των σεισμοπλήκτων και αυτό πασχίζω να κάνω με γνώμονα τα καθήκοντά μου και αξιοποιώντας πλήρως τα μέσα και τις δυνατότητες που μου παρέχει ο ρόλος και η θέση ευθύνης μου .

Σας ευχαριστούμε για την προβολή.

                                                              Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

 

 

 

                                                         ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250