ΑΝΑΣΑ: Ο προωθούμενος Χωροταξικός Σχεδιασμός στην ΠΙΝ δεν εξπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά τις ανάγκες των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 19:35

ΑΝΑΣΑ: Ο προωθούμενος Χωροταξικός Σχεδιασμός στην ΠΙΝ δεν εξπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά τις ανάγκες των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Ξεκίνησαν την Τρίτη 7/1 στην Κέρκυρα και, όπως δηλώθηκε, θα συνεχιστούν και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, οι συσκέψεις για την αναθεώρηση του «Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» (ΠΠΧΣΑΑ) της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Πρόκειται για την Β' φάση, της αναθεώρησης του ισχύοντος Χωροταξικού Πλαισίου, μετά την ολοκλήρωση της Α' φάσης που αφορούσε την αξιολόγησή του.

Όπως προκύπτει από την «Σύνοψη Πορισμάτων της Έκθεσης Αξιολόγησης» που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο του 2013 η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ, το προς αναθεώρηση ΠΠΧΣΑΑ Ιονίων θα εναρμονισθεί υποχρεωτικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τα Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του, τα ΕΠΧΣΑΑ για τουρισμό, υδατοκαλλιέργειες, ΤΑΙΠΕΔ και εν συνόλω με την όλη μνημονιακή πολιτική που αποτυπώθηκε σε δεκάδες νομοθετήματα της τελευταίας περιόδου.

Στη σύσκεψη στην ΠΕ Κέρκυρας ήταν έντονη αυτή η κατεύθυνση. Από την (κατά την άποψή μας προσχηματική, πρόχειρη και απροετοίμαστη) συζήτηση, έλειπε ο πολιτικός προσανατολισμός, ο συνολικός σχεδιασμός, το όραμα για την ανάπτυξη των Ιονίων. Πίσω από αόριστες λέξεις όπως «πράσινη ανάπτυξη», «γαλάζια ανάπτυξη», «αειφόρος ανάπτυξη», «έξυπνη ανάπτυξη», έλειπαν οι ουσιαστικές απαντήσεις και προτάσεις που θα συμβάλουν στη συνοχή της Περιφέρειας, στην ανάπτυξή της σαν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα με κοινά πολιτισμικά και οικονομικά στοιχεία και κοινό υπόβαθρο. Έλειπε κάθε αναφορά στην πραγματικότητα που σήμερα βιώνουμε, με τα συνεχή πλήγματα διοικητικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα που επιφέρουν στην ΠΙΝ οι μνημονιακές πολιτικές, ο «Καλλικράτης», η παντελής έλλειψη πόρων, ο μηδενισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Έλλειπε η διάσταση που επίμονα εμείς προβάλουμε και η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει, και την οποία θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε «κόκκινη ανάπτυξη»: Η κοινωνική διάσταση στο επίκεντρο, η ανάπτυξη που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών των Ιονίων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης.

Διαφάνηκε καθαρά ο εγκλωβισμός στο υπάρχον αδιέξοδο «μοντέλο» της εντατικής τουριστικής ανάπτυξης. Μονομερής προσανατολισμός στην κρουαζιέρα, την πλέον επιβαρυντική για το περιβάλλον, την πλέον ευάλωτη από τις οικονομικές συγκυρίες και την λιγότερο αποδοτική για την τοπική οικονομία και τους κατοίκους των Ιονίων μορφή τουρισμού. Καμία αναφορά για την ενδοχώρα, τον πρωτογενή τομέα, την πολιτιστική κληρονομιά των Ιονίων, τις δομές υγείας και παιδείας. Αγνοήθηκε η σημερινή μνημονιακή πραγματικότητα, που φέρνει μεγάλες και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εκτάσεις στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, προωθώντας το ξεπούλημα και την τσιμεντοποίησή τους και ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια χωροταξικού σχεδιασμού. Και, εν ολίγοις, χωροταξικός σχεδιασμός και προγραμματισμός έργων υποδομής χωρίς δημόσιες επενδύσεις και χωρίς εξασφάλιση πόρων, είναι εύλογο ότι δεν διευκολύνει παρά τις ορέξεις του κερδοσκοπικού ιδιωτικού κεφαλαίου και των όποιων «επενδυτών».

Η παράταξη μας, η ΑΝ.Α.Σ.Α, επισημαίνει ότι αυτή η κατ' επίφαση «συμμετοχική» διαδικασία, εγκλωβίζει την ΠΙΝ και τους εμπλεκόμενους φορείς σε ένα πλαίσιο καθορισμένο σε αυστηρά αντιλαϊκά και αντιαναπτυξιακά όρια, προορισμένο να εξυπηρετήσει συμφέροντα ξένα προς αυτά των μη προνομιούχων πολιτών του Ιονίου.

Εμείς προβάλουμε, και καλούμε όλους τους πολίτες και φορείς της ΠΙΝ να διεκδικήσουν μαζί μας, μια διαφορετικού τύπου πρόταση χωροταξικής διευθέτησης, που θα έχει σαν οδηγό τα πραγματικά προβλήματα στην Περιφέρειά μας και θα προδιαγράφει την αντιμετώπιση τους με επάρκεια οικονομική, περιβαλλοντική και θεσμική.

Η παράταξη μας θα κινηθεί σ' αυτήν την φιλολαϊκή και φιλοπεριφερειακή κατεύθυνση και θα αναδείξει την εναλλακτική της πρόταση μακριά από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της παρασιτικής οικονομικής ολιγαρχίας, ντόπιας και ξένης.

ΑΝ.Α.Σ.Α.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ για τα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ




00 inkefalonia general ad 300X250