Θ. Γαλιατσάτος: Χωρίς σχεδιασμό η ΠΙΝ – απειλείται η συνοχή της

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013 01:02

Θ. Γαλιατσάτος: Χωρίς σχεδιασμό η ΠΙΝ – απειλείται η συνοχή της

Η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική της σταδιακής απεγκατάστασης κρατικών υπηρεσιών με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων, η μεταφορά τους στην απέναντι ηπειρωτική ακτή ή η κατάργησή τους, σε συνδυασμό με τη μείωση της χρηματοδότησης από τους θεσμοθετημένους πόρους προς την Περιφέρεια, είχε ως αποτέλεσμα το 2012 να μη γίνει καμία δημοπρασία απ' τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΙΝ, να μην έχουμε Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΙΝ για το 2014 και γενικώς η Περιφέρεια να αδυνατεί να παίξει στοιχειωδώς το ρόλο της.

Ταυτόχρονα, η αποτυχία της διοίκησης Σπύρου να σχεδιάσει, έστω, την αντιμετώπιση των κυρίαρχων προβλημάτων συνοχής που έχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ήδη από τη γέννησή της, επιτρέπουν σε αυτοδιοικητικούς (αλλά και άλλους) παράγοντες να επαναφέρουν στο προσκήνιο διαλυτικές απόψεις για το μέλλον της ΠΙΝ.

Ως ΑΝ.Α.Σ.Α., δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι εξαρχής υποστηρίζαμε -και εξακολουθούμε να το κάνουμε- την διατήρηση και ανάπτυξη της οντότητας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ως ενιαίο νησιωτικό σύμπλεγμα, με κοινά πολιτισμικά, οικονομικά και ιστορικά χαρακτηριστικά, αλλά και κοινό υπόβαθρο από προβλήματα που ζητούν τη λύση τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα.

Επίσης, προβληματιζόμαστε από την άρνηση της διοίκησης Σπύρου να ασχοληθεί με τα ζέοντα προβλήματα της ΠΙΝ και κυρίως με αυτά που επιδεινώνουν τη θέση της, αλλά και τη θέση των κατοίκων στη γενικότερη πορεία όπου βρίσκεται σήμερα η χώρα.

Αναφέρομαι ειδικότερα στην παρουσίαση, εδώ και λίγες ημέρες, του Ειδικού Χωροταξικού για τον τουρισμό -με Κοινή Υπουργική Απόφαση- όπου αποτυπώνεται μια σειρά μέτρων τα οποία, εφόσον εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε νέα επιδείνωση της οικονομικής και περιβαλλοντικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν τα Ιόνια Νησιά και, εν προκειμένω, η Κέρκυρα.

Μιλώ κυρίως για τη δυνατότητα που δίνεται, μέσω του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό, να υπάρξει πλήρης τσιμεντοποίηση όλων των παραλιακών μετώπων των νησιών μας. Επίσης, και μέσω άλλων διατάξεων που επιτρέπουν τη δημιουργία γηπέδων γκολφ σε περιοχές οι οποίες στερούνται βασικών υποδομών ύδρευσης, ενώ είναι γνωστό ότι τέτοια έργα είναι εξαιρετικά υδροβόρα.

Ενώ, λοιπόν, η παράταξή μας ζήτησε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμού, ο κ. Σπύρου απάντησε «Πάρτε το και διαβάστε το». Αυτή είναι η στάση του ανθρώπου που κρατά στα χέρια του την τύχη σοβαρών θεμάτων που απασχολούν αυτή την περίοδο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ασφαλώς, εμείς θα επιμείνουμε και εκτιμώ ότι θα δοθεί η ευκαιρία να ανοίξει, έστω και εκ των υστέρων, ένας διάλογος επί του συγκεκριμένου σχεδίου (που ήδη είναι Κοινή Υπουργική Απόφαση), προκειμένου να ανασταλούν ή να διορθωθούν οι διατάξεις αυτές τις οποίες κρίνουμε εξαιρετικά αρνητικές.

Επιπροσθέτως είδαμε, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων (21-22/12), τη διαφαινόμενη συγκρότηση ενός μετώπου μνημονιακών δυνάμεων στην ΠΙΝ, οι οποίες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υποστηρίζουν απόλυτα τις κυβερνητικές πολιτικές.

Αναφέρομαι στην κοινή στάση που κράτησαν οι παρατάξεις του κ. Σπύρου και του κ. Μπεριάτου απέναντι στο ψήφισμα που κατατέθηκε και ζητούσε την καταγγελία του νόμου που ψηφιζόταν το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς και τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στην κρίσιμη στιγμή, που δίπλα μας καταρρέει η κοινωνική συνοχή, που η φτωχοποίηση γίνεται καθημερινότητα όλων μας, οι συγκεκριμένες παρατάξεις αρνήθηκαν να στηρίξουν ένα ψήφισμα το οποίο ζητούσε να μην προχωρήσει η εφαρμογή αυτού του απεχθούς νομοθετήματος.

Αναφερόμαστε σ' αυτό, γιατί είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να δούμε αυτές τις δύο παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να βρίσκονται σε κοινή πορεία ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είναι κάτι που πρέπει να καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών της Κέρκυρας και των υπόλοιπων Ιόνιων Νησιών, γιατί αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να πάρουν τα επίχειρα της δικής τους αντιλαϊκής πρακτικής.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής ΑΝ.Α.Σ.Α


Ετικέτες: