Θ. Γαλιατσάτος: Ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό - Τσιμέντο να γινει! και τα Ιόνια θα πληρώσουν την ..νύφη!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013 19:45

Θ. Γαλιατσάτος: Ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό - Τσιμέντο να γινει! και τα Ιόνια θα πληρώσουν την ..νύφη!

Στις 12/12/2013 δημοσιεύτηκε σε φεκ το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό (ΕΠΧΣΑΑΤ). Η νομοθέτηση αυτή έγινε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι το σχετικό σχέδιο απορρίφθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας , το αρμόδιο όργανο να γνωμοδοτεί για τέτοια νομοθετήματα!

Βραχονησίδες, ακατοίκητα νησιά, περιοχές NATURA, ορεινοί όγκοι και παράκτιες ζώνες παραδίνονται ,χωρίς πραγματική προστασία, στην «τουριστική βιομηχανία» με την οποία η συγκυβέρνηση επιχειρεί δήθεν να αντιμετωπίσει την κρίση.

Φυσικά δεν πρόκειται για καινούργια έμπνευση. Είναι ακριβώς το ίδιο «μοντέλο» που έχει εφαρμοσθεί μια δεκαετία τουλάχιστον πίσω σε θέρετρα της Μεσογείου (κυρίως της Ισπανίας) ενισχύοντας την φούσκα των ακινήτων και την οικονομική κρίση, καταστρέφοντας εκκωφαντικά το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και με μοναδικούς ωφελημένους τους μεγαλοεργολάβους του real estate και τον τραπεζικό παρασιτισμό που βρίσκεται από πίσω!

Για τα Ιόνια νησιά το Χωροταξικό του Τουρισμού επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση

· Όλα τα νησιά προορίζονται σαν περιοχές «για οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων ...και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων», διάβαζε χιλιάδες τόνοι τσιμέντου σε όλα τα παραλιακά μέτωπα!

· Οι προστατευμένες περιοχές NATURA καθώς και οι δασικές εκτάσεις και οι περιοχές ειδικής προστασίας των πολύ μικρών νησιών οικοδομούνται χάριν της «τουριστικής βιομηχανίας» και για να πιάσουν τόπο οι επενδύσεις του σεΐχη στην Οξειά!

· Τα τέσσερα μεγάλα νησιά προορίζονται για κατασκευή γηπέδων γκόλφ ,όταν είναι γνωστές οι πολύ μεγάλες απαιτήσεις τους σε νερό και όταν είναι επίσης γνωστές οι πολύ μεγάλες ελλείψεις στην υδροδότηση των κατοίκων, όταν το πρόβλημα της ύδρευσης είναι άλυτο σταυρόλεξο, ιδιαίτερα στην Κέρκυρα.

· Στο τουρισμό κρουαζιέρας τα Ιόνια νησιά υποβαθμίζονται σημαντικά αφού ονοματίζεται μόνο η Κέρκυρα και παραλείπεται αφ ενός η Κεφαλονιά που ήδη δραστηριοποιείται δυναμικά στον χώρο και αφ ετέρου η Ζάκυνθος και η Ιθάκη που ετοιμάζονται!

· Η γή υψηλής παραγωγικότητας δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη. Προς δόξα της «μέριμνας για την αποτροπή της μονόπλευρης εξάρτησης από τον τουρισμό» που εισηγείται η απόφαση για τα νησιά μας, παραδίνεται κι αυτή στην τσιμεντοποίηση για λόγους ..διεθνούς ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης!

· Κι ενώ ο τουρισμός φαίνεται να κυριαρχεί στην οικονομία και το φυσικό περιβάλλον των Ιονίων, όπως προκύπτει από το Χωροταξικό του Τουρισμού, έρχεται το κεφάλαιο για τις συγκρούσεις να δώσει την χαριστική βολή στο περιβάλλον και την ζωή των κατοίκων. Και η εξόρυξη επιτρέπεται δίπλα στον τουρισμό και οι ανεμογεννήτριες και οι υδατοκαλλιέργειες!

Η ΑΝ.Α.Σ.Α είναι ριζικά αντίθετη τόσο για την έλλειψη οποιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης όσο και για το περιεχόμενο των διατάξεων του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό, και θεωρεί ότι η εφαρμογή του θα έχει καταστροφικές και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες συνέπειες για την περιοχή μας .

Η ΑΝ.Α.Σ.Α τονίζει τις μεγάλες ευθύνες των τοπικών αρχών και ιδιαίτερα του Περιφερειάρχη Ιονίων ,γιατί επέτρεψαν την ολοκλήρωση ενός τέτοιου πλαισίου για την τουριστική ανάπτυξη που σε καμιά περίπτωση δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες αλλαγής του μοντέλου της τουριστικής οικονομίας και στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την βελτίωση του επιπέδου ζωής στα νησιά μας.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α καλεί τα κινήματα πολιτών, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους τουριστικούς φορείς, τους ίδιους τους ριζοσπάστες συμπολίτες και τις συμπολίτισσες των νησιών μας να βρίσκονται σε επιφυλακή για την μη εφαρμογή και την αναπομπή του ΕΠΧΣΑΑΤ.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α καλεί το ΠΣ Ιονίων να απορρίψει την απόφαση αυτή και να ζητήσει την αναπομπή της ώστε να ληφθούν πραγματικά υπ όψη οι προτάσεις των ενδιαφερομένων και να απαλειφθούν όλες οι περιβαλλοντοκτόνες και αντιλαϊκές διατάξεις.

Αργοστόλι, 15/12/2013

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Περιφερειακός σύμβουλος

Επικεφαλής ΑΝ.Α.Σ.Α




00 inkefalonia general ad 300X250