Επερώτηση Περιφεριακών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους σχολικούς αγώνες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 18:09

Επερώτηση Περιφεριακών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους σχολικούς αγώνες

ΕπερώτησηΓουλή Θεόδωρου, Κορφιάτη Γιάννη, Μαντζουράτου Δημήτρη, Περιφερειακών Συμβούλων.Προς: Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνα Σπύρου Κύριε Περιφερειάρχη, Για άλλη μια χρονιά δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα οι σχολικοί αγώνες (αθλοπαιδιών των Γυμνασίων και Λυκείων Α΄ φάσης), όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, πλην βέβαια της περσινής σχολικής χρονιάς που η κυβέρνηση προχώρησε στην απαράδεκτη αναστολή των σχολικών πρωταθλημάτων. Τελικά μετά από κινητοποιήσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων (η Λαϊκή συσπείρωση σας κατέθεσε και πέρυσι σχετική ερώτηση και προκάλεσε ψήφισμα του Π.Σ), η κυβέρνηση υπαναχώρησε και εξασφάλισε τα ελάχιστα κονδύλια ώστε να πραγματοποιηθούν έστω και την τελευταία στιγμή και με πολλά προβλήματα τα σχολικά πρωταθλήματα αθλοπαιδιών και στίβου.

Τόσο η αναστολή των σχολικών πρωταθλημάτων που εξήγγειλε πέρυσι η κυβέρνηση όσο και η αδικαιολόγητη φέτος καθυστέρηση της πραγματοποίησής τους, είναι μια απαράδεκτη ενέργεια που στρέφεται κατά του δικαιώματος της νεολαίας στον αθλητισμό και στη σωματική άσκηση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του θεσμού των σχολικών αγώνων που φωτογραφίζει την οριστική κατάργησή τους. Το γεγονός ότι δεν είναι δεδομένη η χρηματοδότησή τους, καθώς και, λόγω της καθυστέρησης στην χρηματοδότηση αυτή, η πραγματοποίησή τους στριμώχνεται σε απελπιστικά ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και στην παιδαγωγική λειτουργία. Η εντατικοποίηση, η ανασφάλεια και οι άνισες ευκαιρίες για τους μαθητές που δημιουργεί η παραπάνω κατάσταση, αποδεικνύονται σοβαρά εμπόδια στην αθλητική δράση για χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, στην ΠΙΝ.

Αυτό το πρόβλημα αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων κυβέρνησης-ΕΕ που πλήττουν τα δικαιώματά της νεολαίας. Αποτελεί συνέχεια των περικοπών στη χρηματοδότηση των αθλημάτων, μέσω της κατηγοριοποίησης, της διακοπής των προγραμμάτων ανάπτυξης, του περιορισμού των προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, των περικοπών στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, στα κολυμβητήρια, της μεταφοράς του κόστους στην πλάτη των εργαζομένων μέσω του «Καλλικράτη», μέτρα που μετατρέπουν τον αθλητισμό από δικαίωμα όλων σε είδος πολυτελείας για λίγους.

Είναι φανερό και ανεξάρτητα από τις παρατηρήσεις που υπάρχουν για τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων, ότι οι επιλογές αυτές θα συμβάλλουν ώστε να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο η νεολαία από τα οφέλη της σωματικής άσκησης που αφορούν στη βελτίωση της υγείας και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας. Τα τελευταία χρόνια ο χρόνος που αφιερώνεται στη φυσική αγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί σταδιακά. Από το 2002 μειώθηκε από τα 121 λεπτά στα 109 λεπτά εβδομαδιαίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από τα 117 λεπτά στα 101 λεπτά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ σχετική έρευνα συνιστά σωματική άσκηση για τα παιδιά και τους εφήβους διάρκειας 60 λεπτών ημερησίως !!!
Κύριε περιφερειάρχη, το Π.Σ. οι άνθρωποι του αθλητισμού, οι εργαζόμενοι, οι γονείς, οι μαθητές δεν πρέπει να αφήσουν να περάσει μια τέτοια απόφαση.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε να υπάρξει από την κυβέρνηση:
• το απαραίτητο κονδύλι για την πραγματοποίηση των σχολικών αγώνων σε όλη την ΠΙΝ
• Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων (Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση) που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό στο σχολείο.
• καθιέρωση ανά τρίμηνο προληπτικών και εξειδικευμένων εξετάσεων για όλους τους μαθητές δωρεάν και με ευθύνη του κράτους και με την εξασφάλιση της παρουσίας αθλητίατρου σε όλες τις δραστηριότητες και τους αγώνες.

Κέρκυρα 12 Δεκεμβρίου 2013

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Θ. Γουλής, Ι. Κορφιάτης , Δ. Μαντζουράτος