Ημερίδα για την πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων – Σημαντικές εξαγγελίες – Επιδεικτικά Αγροκτήματα σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 19:31

Ημερίδα για την πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων – Σημαντικές εξαγγελίες – Επιδεικτικά Αγροκτήματα σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά

Οι πτυχές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2014-2020) παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που έγινε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, με θέμα: Την πιστοποίηση και τις προοπτικές των αγροτικών προϊόντων της Κέρκυρας στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο Κέρκυρας και το 16ο Περιφερειακό Τμήμα Ιονίων Νήσων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Στρατηγική επιλογή παραγωγής προϊόντων

Στο πλαίσιο της ημερίδας αναλύθηκε η ανάγκη και στρατηγική επιλογή της παραγωγής ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων και της μεταφοράς καινοτομίας στις παραγωγικές διαδικασίες του πρωτογενή τομέα της Ελλάδας. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα προϋφιστάμενα αλλά και τα νέα σήματα ποιότητας της Ε.Ε. και δηλώθηκε από το σύνολο των εκπροσώπων των φορέων-συνδιοργανωτών της ημερίδας η πρόθεσή τους να σταθούν αρωγοί, ανταποκρινόμενοι σε προτάσεις που θα λάβουν από τοπικούς κοινωνικούς φορείς προκειμένου ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της Π.Ι.Ν. να κατοχυρωθούν με ένα από τα επίσημα σήματα ποιότητας της Ε.Ε..

Με το πέρας του χαιρετισμού του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνα Σπύρου και της αρμόδιας Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη και συντονίστριας της ημερίδας κ. Καταβάτη Μαρία, των εισηγήσεων του καθηγητή και προέδρου του οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, του καθηγητή και αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Σταύρου Κάτσιου, του Γενικού Γραμματέα του Επιμελητηρίου κ. Νίκου Χειρδάρη, της προέδρου του 16ου Περιφερειακού Τμήματος Ιονίων Νήσων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κας Αναστασίας Μάνεση και της γεωπόνου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας κας Γεωργοπάλη Μαρίας, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία απαντήθηκαν σχετικές ερωτήσεις των παρευρισκομένων. Στην ημερίδα παρευρέθησαν και συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις και θέσεις τους, πλήθος εκπροσώπων φορέων του πρωτογενή τομέα της Κέρκυρας (ΕΑΣΚ, Συνεταιρισμών του νησιού κ.λ.π.), παραγωγών και συναφών επαγγελματιών, και της αυτοδιοίκησης.

Πρότυπο Επιδεικτικό Αγρόκτημα στην Κέρκυρα

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και καθηγητής του Γεωπονικού Παν/μιου Αθηνών κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, ανήγγειλε τη δημιουργία Πρότυπου Επιδεικτικού Αγροκτήματος σε έκταση του Οργανισμού στο νησί της Κέρκυρας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, κατόπιν αιτήματος της αρμόδιας θεματικής Αντιπεριφεριάρχη Ιονίων Νήσων κας Μαρίας Καταβάτη. Για το σκοπό αυτό θα υπογραφεί στην Κέρκυρα σχετική σύμβαση συνεργασίας το επόμενο τρίμηνο. Αντικείμενο της δράσης αυτής θα είναι η μεταφορά καινοτόμων καλλιεργητικών τεχνικών και η εκπαίδευση σε αυτές των αγροτών της περιοχής, η διάσωση, διατήρηση και μελέτη των ενδημικών φυτών της Περιφέρειας του Ιονίου, η μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής στα φυτά της περιοχής, η εισαγωγή νέων καλλιεργειών κ.λ.π..
Επιδεικτικό αγρόκτημα και στην Κεφαλονιά

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σ. Χαρουτουνιάν ανήγγειλε την δημιουργία αντιστοίχου-συναφούς Επιδεικτικού Αγροκτήματος στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς. Επίσης αναφέρθηκε στην έναρξη συνεργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την εθνολογική μελέτη και βοτανική-φυτοχημική αξιολόγηση αρχικά των περίπου 100 ενδημικών φυτών της Κέρκυρας, η οποία θα επεκταθεί εν συνεχεία στα ενδημικά φυτά όλων των Ιονίων Νήσων. Στόχος θα είναι η αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας.
Κέντρο Νησιωτικής Γεωργίας στην Κέρκυρα

Εν συνεχεία ενημέρωσε ότι το αρχείο και η βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Ελαίας θα διατεθούν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για μελέτη και αξιοποίησή τους. Τέλος, εξήγγειλε την πρόθεση του Οργανισμού κατόπιν επίσης αιτήματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, να ιδρύσει στο άμεσο μέλλον Κέντρο Νησιωτικής Γεωργίας στην Κέρκυρα.

Μαρία Καταβάτη: «Καθιέρωση ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής και την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στα Ιόνια Νησιά»

Η αρμόδια Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Καταβάτη Μαρία, τόνισε στις δηλώσεις της, ότι η συνεργασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με φορείς της Περιφέρειας και η ημερίδα αποσκοπούσε στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τις προοπτικές που απορρέουν από την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων του πρωτογενή τομέα, την τυποποίηση, μεταποίηση, προβολή και πιστοποίησή τους με σήματα ποιότητας της Ε.Ε.. Η αντιπεριφερειάρχης Καταβάτη Μαρία χαιρετίζοντας τις ανωτέρω εξαγγελίες και την θετική ανταπόκριση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στα σχετικά αιτήματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, επεσήμανε ότι ευελπιστεί στην δυνατόν συντομότερη υλοποίησή τους. Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, εντάσσονται όπως και η εν λόγω ημερίδα, στo πλαίσιο δράσεων και στρατηγικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με στόχο την καθιέρωση ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής και την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στα Ιόνια Νησιά με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού.


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250