Ο Μάρκος Κοτσιλίνης για τον Βιολογικό Λειβαθούς

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 12:39

Ο Μάρκος Κοτσιλίνης για τον Βιολογικό Λειβαθούς

Αποχέτευση Λειβαθούς Θετική θεωρούμε την ανακοίνωση του Δήμου για ανάθεση μελετών σχετικά με την αποχέτευση της Λειβαθούς. Θετικό θεωρούμε επίσης το «σεμνό», για πρώτη φορά, ύφος της ανακοίνωσης, που σημαίνει, πως  επί τέλους αντιλήφθηκαν τι σημαίνει η κατασκευή έργων. Η παράταξή μας στήριξε και αυτό το έργο και το υπερψήφιζε σε όλα τα στάδια εγκρίσεων.

Οφείλουμε όμως να παρουσιάσουμε όλα τα στοιχεία της πορείας  του  πολύ σημαντικού αυτού έργου.

  1.        Η προκαταρκτική μελέτη είχε ολοκληρωθεί από το 2009- από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
  2.        Το έργο εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ  την 26-3-2012 με επιλέξιμη δαπάνη 10.101.489 ΕΥΡΩ, με τυμπανοκρουσίες, κουτσουρεμένο,  μόνο με προκαταρκτική μελέτη. και διάρκεια υλοποίησης 43 μήνες.
  3.        Η ανάθεση ΟΛΩΝ των μελετών έγινε προχθές 21-11-2013 , με καθυστέρηση 20 μηνών και διάρκεια εκπόνησης , ΟΛΩΝ των μελετών τέσσαρες (4) μήνες!- Ευρωπαϊκό ρεκόρ.
  4.        Σύμφωνα με τα ισχύοντα, θα πρέπει όλα τα έργα του ΕΣΠΑ, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 31-12-2015.
  5.        Έστω –πράγμα που ευχόμαστε-  ότι  πάνε όλα κατ ευχήν, αν υπολογίσουμε τον χρόνο δημοπρασιών και τους 43 μήνες διάρκεια του έργου, γίνεται αντιληπτό , πως πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες  με … αστρονομική ταχύτητα.
  6.        Ο βασικός κίνδυνος είναι να μη προχωρήσει το έργο και να έχει την ίδια τύχη με την αποχέτευση Αγίας Ευφημίας, που  εντάχθηκε μαζί με την αποχέτευση Λειβαθούς, αλλά απεντάχθηκε εννέα μήνες αργότερα, παρ ότι είχε σχεδόν όλες τις μελέτες έτοιμες.

Αναφέρουμε τα πάρα πάνω, διότι η Δημοτική αρχή αντιλήφθηκε πολύ αργά, πόσο επίπονη, συνεχής και μεθοδική  προσπάθεια απαιτείται για να κατασκευαστούν έργα. Ευχόμαστε να γίνει το έργο και προς τούτο είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε.

Από το γραφείο Τύπου