Συνέντευξη Τύπου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 19:00

Συνέντευξη Τύπου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σημαντικές επαφές και συνεργασίες είχε το διήμερο 13 και 14 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες Ζακύνθου, Διον. Μυλωνάς, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Σωτ. Κουρής, Λευκάδας, Θ. Βερύκιος.

 

  Για τις συσκέψεις αυτές έδωσε σήμερα Συνέντευξη Τύπου.

Το χωροταξικό

  Ευρεία σημαντική σύσκεψη είχε ο Περιφερειάρχης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος,  σχετικά με αναμόρφωση του χωροταξικού σχεδίου.

  Όπως δήλωσε, κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου ο κ. Σπύρου, τόσο ο ίδιος όσο και οι  Αντιπεριφερειάρχες τόνισαν ότι θέλουν το νέο χωροταξικό να είναι σαφές και σύγχρονο.

  Η Π.Ι.Ν. είναι μία αυτόνομη Περιφέρεια, που μπορεί σε μέγεθος να είναι μικρή, αλλά με νέα οικονομικά δεδομένα, λόγω της ύπαρξης των υδρογοναθράκων στην περιοχή. Ετσι αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και διάσταση με τον καθορισμό της ΑΟΖ από την πλευρά της Ιταλίας και δεδομένου ότι η αναθεώρηση γίνεται σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης η οποία έχει αλλάξει τα πάντα.

  «Εκτιμήσαμε και συμφωνήσαμε», είπε ο κ. Σπύρου, «ότι το κράτος θα πρέπει να έχει στρατηγικό και επιτελικό χαρακτήρα, οι Περιφέρειες να έχουν τον Αναπτυξιακό τους ρόλο ο όποιος να ξεκινάει και να τελειώνει στην Περιφέρεια και ο ά βαθμός Αυτοδιοίκησης που απασχολείται με την καθημερινότητα θα πρέπει να έχει τις αρμοδιότητες και  οικονομικές δυνατότητες για να ανταποκρίνεται στο ρόλο αυτό.

  Αναφερθήκαμε στο μεταφορικό ισοδύναμο, που αποτελεί ένα διεκδικητικό αίτημα  για την ΠΙΝ, όπως και η μείωση του ΦΠΑ, αφού η κύρια οικονομική δραστηριότητα είναι ο τουρισμός, ενώ διευκρινίσαμε ότι δεν επιθυμούμε ως Περιφέρεια δραστηριότητες, που ρυπαίνουν το περιβάλλον, όπως είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταικά.

  Ζητήσαμε από τη μελετητική ομάδα να είναι κοντά μας και κοντά στους φορείς, ώστε το νέο χωροταξικό να μπορέσει να δώσει τις  κατευθύνσεις και τις λύσεις.

Στο Υπουργείο Υγείας

  Σύσκεψη με θέμα νέα  στρατηγική του Υπουργείου για την  περίοδο 2014- 2020

πραγματοποιήθηκε και στο Υπουργείο Υγείας με την συμμετοχή των Περιφερειαρχών, των Διαχειριστικών Αρχών και του Υπουργείου με την παρουσία του Υπουργού Υγείας, Α. Γεωργιάδη και των Υφυπουργών κ. Μακρή και κ. Μπέζα, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων σχετικά Δίαυλος που στόχο έχει καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας τόσο σε υποδομές αλλά και σε στελέχωση ειδικευμένου προσωπικού.

  «Ζήτησα από τον Υπουργό Υγείας», είπε ο Περιφερειάρχης, «να έχουμε σύντομα μία συνάντηση, καθώς έχουμε πάρα πολλά να επισημάνουμε, παρόλο που οι Περιφέρειες έχουν μικρή αρμοδιότητα στον τομέα της υγείας».  

  Η συνάντηση αυτή θα έχει στόχο στην επίλυση των σοβαρών ζητημάτων, καθώς στα νησιά μας έχουμε νοσοκομείο «κοσμήματα», όπως της Κέρκυρας και της Ζακύνθου, χωρίς επαρκή στελέχωση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε όλες τις μονάδες υγείας των νησιών μας.

Συνάντηση με Κ. Χατζηδάκη

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη αλλά και το Γραμματέα του προγράμματος της νέας Προγραμματικής Περιόδου, του ΣΕΣ αλλά και του ΕΣΠΑ.

 «Είμαστε», τόνισε ο κ. Σπύρου, «στο μεταίχμιο ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ και χρειάζονται προσεχτικές κινήσεις για εντάξεις έργων, τα οποία να είναι ώριμα και έτοιμα να ενταθούν και έργα που θα πρέπει να μεταφερθούν στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους και να μην έχουμε τα προβλήματα τους που είχαμε στο παρελθόν».

  Από τον Υπουργό ζήτησα και  θα εγκριθεί σύντομα ένα ποσό για βασικά έργα στα δυο μικρά νησιά, τον Καστό και τον Κάλαμο.

  Επίσης, ζήτησα να εγκριθεί σύντομα το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, προκειμένου να λάβουμε χρήματα για οδοποιία, πολιτική προστασία κλιπ. για όλη  

την ΠΙΝ.

Συνεργασία με Γρηγοράκο και Μιχελάκη

  Συνεργασία είχε επίσης ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκο και τον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.

  Στη συνάντηση με τον κ. Γρηγοράκο τέθηκαν θέματα εσωτερικής λειτουργίας της Περιφέρειας, ενώ έγινε  συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στο νέο  εκλογικό Νόμο.

Διάσπαση των Δήμων Κέρκυρας και Κεφαλονιάς

  Παρουσία και των Αντιπεριφερειαρχών Ζακύνθου, Διον. Μυλωνά, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Σωτ. Κουρή, Λευκάδας, Θ. Βερύκιο, έγινε η συνάντηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με τον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, στον οποίο τέθηκαν ζητήματα αλλαγής του «Καλλικράτη» με τροποποιήσεις άρθρων και στόχο την καλύτερη λειτουργία των Περιφερειών αλλά και των Δήμων.

  Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, υπάρχει πρόθεση για την αλλαγή στο διοικητικό χάρτη της χώρας και σε ότι αφορά στους Δήμους Κέρκυρας και Κεφαλονιάς προβλέπεται κατάτμηση σε περισσότερους Δήμους.

  Για την κατάτμηση των Δήμων υπάρχουν πολλές προτάσεις τόσο από τα Κόμματα όσο και από φορείς που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να συζητηθούν.

  Όπως τόνισε ο κ. Σπύρου, αυτό που πρέπει να μπει σε προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και ίσως, πρόσθεσε, αυτό να προβλημάτισε και την Κυβέρνηση σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση του ένας Δήμος ανά νησί, διαπίστωσε δηλαδή ότι δεν ήταν αρκετά λειτουργικοί οι Δήμοι αυτοί και κυρίως σε μεγάλα νησιά.