Ενημερωτικό δελτίο της «πρωτοβουλίας για μια ριζοσπαστική αυτοδιοίκηση στην Κεφαλονιά»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 12:21

Ενημερωτικό δελτίο της «πρωτοβουλίας για μια ριζοσπαστική αυτοδιοίκηση στην Κεφαλονιά»

Πραγματοποιήθηκε στις 23/10 στο Αργοστόλι η πρώτη συνάντηση της  πρωτοβουλίας για μια Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση στην Κεφαλονιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εισήγηση με τους κεντρικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η πρωτοβουλία ενώ το λόγο πήραν πάρα πολλοί συμπολίτες μας κάνοντας πραγματικότητα τον ανοικτό διάλογο και την άμεση συμμετοχή των πολιτών, που αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της κίνησής μας.

Η εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει σε μείωση των πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση της τάξης του 60% ενώ αναμένεται νέα μείωση ενός 29% ακόμα, οδηγώντας πολλούς δήμους σε αδυναμία επιβίωσης. Επίσης η Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε πεδίο πειραματισμών με αποτέλεσμα συγχωνεύσεις δήμων οι οποίες οδήγησαν σε ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο άσκησης εξουσίας  με απομάκρυνση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Απόρροια του μνημονίου υπήρξε και η κατάργηση ή «αποψίλωση» πολλών δομών και υπηρεσιών οι οποίες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην καθημερινότητα του πολίτη όπως η συντήρηση των σχολείων και η μεταφορά των μαθητών, τα δημοτικά ιατρεία, τα ΚΑΠΗ, τα προνοιακά επιδόματα, οι δομές πολιτισμού και αθλητισμού, η καθαριότητα. Στην αυτοδιοίκηση εφαρμόζονται σε μεγάλη κλίμακα οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων  επηρεάζοντας  αρνητικά την εξυπηρέτηση πολλών δημοτών ενώ η ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς διαμορφώνει ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.

Γενικότερα έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και άλλων δημοτικών υπηρεσιών, την ανταποδοτικότητα των δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

Απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις είναι ανάγκη η ύπαρξη μιας δημοτικής αρχής η οποία όχι μόνο θα αγωνίζεται ενάντια στην περικοπή πόρων και αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά  θα απαιτεί την σταδιακή ενίσχυση της στο πλαίσιο της αποκέντρωσης.  Μιας δημοτικής αρχής που θα πιστεύει και θα αναπτύσσει δομές αλληλεγγύης  για τους πιο ευάλωτους στην κρίση συμπολίτες μας. Θα προχωράει με συγκεκριμένο σχεδιασμό  ώστε να αξιοποιήσει κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα του τόπου μας. Δυνατότητες  που παραμένουν ανεκμετάλλευτες εξαιτίας της αδιαφορίας, των λαθών και των παραλείψεων από τη σημερινή δημοτική διοίκηση.

Η πρωτοβουλία θα συνεχίσει με πολύμορφες εκδηλώσεις και δραστηριότητες να μεταφέρει το μήνυμα της σε όλη την Κεφαλονιά για την ριζοσπαστική ανατροπή της σημερινής κατάστασης της παρακμής και καλεί τις Κεφαλλονίτισσες και τους Κεφαλλονίτες σε αυτοοργάνωση και συστράτευση στον κοινό αγώνα!

Στην διάρκεια της συνάντησης δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες εργασίας, για την συγγραφή του προγράμματος της κίνησης τον πολιτικό σχεδιασμό και την επικοινωνία και τους οικονομικούς πόρους, με την συμμετοχή δεκάδων συμπολιτών και συμπολιτισσών  σε αυτές.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ