Μπλόκο στο «νέο Καλλικράτη» από το ΠΑΣΟΚ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 14:59

Μπλόκο στο «νέο Καλλικράτη» από το ΠΑΣΟΚ

Του Χρήστου Λαμπράκη Φραγμό αλλά και ισχυρούς κλυδωνισμούς σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο συνεχίζει να προκαλεί η θέση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προωθούμενες αλλαγές του Υπουργείου Εσωτερικών στον Καλλικράτη.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο επιχειρούνταν μεταξύ άλλων το «σπάσιμο» του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας σε τρεις Δήμους, του Δήμου Λέσβου σε τέσσερις αλλά και η μετακίνηση όλων των Δημοτικών Ενοτήτων των Δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων σε όμορους Δήμους, αρκεί να υπήρχε η δυνατότητα ενσωμάτωσής τους σε κάποια άλλη ενότητα.

Η σφοδρή αντίδραση όμως του έτερου κυβερνητικού εταίρου οδήγησε το Υπουργείο Εσωτερικών σε αναδίπλωση καθώς το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθεί το νέο Νομοσχέδιο αφήνοντας σαφείς αιχμές για αλλαγές με μικροκομματικές και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες.

Η άρνηση του κόμματος να στηρίξει τo Νομοσχέδιο και η συνακολουθούμενη αδυναμία υπερψήφισης του στο Κοινοβούλιο, μοιραία οδήγησε το Υπουργείο σε σιωπηρή απόσυρση του Νομοσχεδίου και εκ νέου επεξεργασία του ώστε να είναι εφικτή η ψήφιση του από τους Βουλευτές και των δυο κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Αθηναϊκό Τύπο   οι μεγαλύτερες ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ αφορούσαν τις παρεμβάσεις στο Δήμο Κέρκυρας «φωτογραφίζοντας» ως εμπνευστή τους το σημερινό Υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια ο οποίος κατάγεται από το νησί των Φαιάκων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές ποιος θα είναι ο εκλογικός χάρτης αλλά και το σύστημα ανάδειξης των υποψηφίων.

Την ίδια ώρα Δήμαρχοι μεγάλων Δήμων της χώρας , όπως ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, εκφράζουν σαφείς επιφυλάξεις σχετικά με την περίοδο εφαρμογής των αλλαγών  τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να αφορά την επερχόμενη αναμέτρηση.




00 inkefalonia general ad 300X250