Ψήφισμα και διεκδίκηση στην Αθήνα για τους Κτηνοτρόφους - Προς νομιμοποίηση το αλιευτικό καταφύγιο στο Τραπεζάκι

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 11:31

Ψήφισμα και διεκδίκηση στην Αθήνα για τους Κτηνοτρόφους - Προς νομιμοποίηση το αλιευτικό καταφύγιο στο Τραπεζάκι

Το σημαντικό ζήτημα των κτηνοτρόφων και των ψαράδων της περιοχής στο Τραπεζάκι Λειβαθούς κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου υπήρχε έντονη παρουσία τόσο των κτηνοτρόφων της Κεφαλονιάς, όσο και των ψαράδων στο Τραπεζάκι που προσδοκούν στην νομιμοποίηση του Αλιευτικού καταφυγίου της περιοχής. Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής Οι κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς, ζήτησαν να εξαιρεθεί η Κεφαλονιά, από την απαγόρευση βόσκησης σε δασικές, ημιδασικές και αναδασωτέες εκτάσεις όπως και περιοχές NATURA και από την διακοπή των ενισχύσεων λόγω της βόσκησης στις περιοχές αυτές, θεωρώντας πως το νησί ήταν και θα παραμείνει αγροκτηνοτροφική παραδοσιακή περιοχή.

ds8

Ακούστε παρακάτω την τοποθέτηση του Γεράσιμου Μινέτου, προέδρου των κτηνοτρόφων της Κεφαλονιάς.

Η πρόταση

Μετά την πολιτισμένη συζήτηση των συμβούλων που ακολούθησε, το σώμα αποφάσισε τα εξής.
Να μην υπάρξει καμία αλλαγή στην επιλεξιμότητα. Παράλληλα σε κάθε περίπτωση και ειδικά για την Κεφαλονιά με βάση την πατροπαράδοτη κτηνοτροφία, του χαρακτήρα του τόπου, της αθρόας μετανάστευσης και του σεισμού, να υπάρχει εξαίρεση από την απαγόρευση.

Επίσης αποφασίστηκε να δημιουργηθεί επιτροπή που θα αποτελείται από τον Δήμαρχο Αλέξανδρο, από τους επικεφαλείς των παρατάξεων Μάρκο Κοτσιλίνη, Θεόφιλο Μιχαλάτο και

Νίκο Γκισγκίνη και τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Γεράσιμο Μινέτο, οι οποίοι θα μεταβούν στην Αθήνα για ενημέρωση και κατάθεση του ψηφίσματος και διεκδίκηση όλων των αιτημάτων. Στο κοινό ψήφισμα μπήκε και το πλαίσιο στήριξης της κτηνοτροφίας του νησιού που αποτελεί κύριο τομέα της παραγωγικής διαδικασίας.
Επίσης όπως ανέφερε ο δημοτικός Σύμβουλος Διονύσης Αραβαντινός στο ψήφισμα θα πρέπει να τονιστεί πως η βόσκηση δεν είναι αυτή που φταίει για την καταστροφή των δασικών

εκτάσεων, να θα πρέπει να γίνει αναφορά στη συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων ως αποτέλεσμα των κακών πολιτικών και παράλληλα να γίνει σαφής προσδιορισμός των δασικών εκτάσεων ως βοσκοτόπων.

Τελικά πέρασε κατά πλειοψηφία η κοινή πρόταση, ενώ οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισαν την δική τους πρόταση, η οποία πάντως δεν είχε μεγάλες αποκλείσεις από την κοινή πρόταση.

Προς νομιμοποίηση το αλιευτικό καταφύγιο στο Τραπεζάκι – Με δαπάνες ΟΤΑ η κατασκευή του

Όσον αφορά το θέμα του Αλιευτικού Καταφυγίου στο Τραπεζάκι, στο οποίο είχε δημιουργηθεί η ένταση στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο, μετά τη συζήτηση που ακολούθησε αποφασίστηκε «πως το καταφύγιο έχει κατασκευαστεί με δαπάνες των εκάστοτε ΟΤΑ. Οπότε μπορεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες νομιμοποίησης του» .

Επίσης αποφασίστηκε να βρεθούν κάποια χρήματα και για τη συντήρησή του, καθώς όπως αποφάνθηκε και η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, υπάρχει θέμα επικινδυνότητάς του.
Το θέμα πέρασε με απόλυτη ομοφωνία, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Βλαχάτων Απόστολο Χαραλαμπάτο, αλλά και τους ψαράδες της περιοχής.

«Βέλη» Διονύση Αραβαντινού προς τη Δημοτική Αρχή: «Πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ψυχαγωγικός σύλλογος»

 

ds12

Πάντως, ο Διονύσης Αραβαντινός δεν παρέλειψε να ρίξει τα «βέλη» του στην Δημοτική Αρχή, θεωρώντας πως «για μια ακόμη φορά έρχεται απροετοίμαστη και αδιάβαστη για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Ψάχνει να βρει λύσεις στο πάτωμα και τα συρτάρια και πάντα την τελευταία στιγμή. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταλάβει ότι είναι μία δημοτική αρχή με ευθύνες και όχι ένας ψυχαγωγικός σύλλογος».

ds1

ds1

ds1

ds1

ds1

ds1

ds1

ds1

ds1

ds1

ds1

ds1

ds1

ds1

ds1

ds1

ds1




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250