Μάκης Φόρτες: Επιβάλλεται η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 12:15

Μάκης Φόρτες: Επιβάλλεται η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης

Αρθρο του Μάκη Φόρτε Με πολύ θλίψη και οργή πληροφορήθηκα το επίσημο συγνώμη από τους Γερμανούς προς τους Ιταλούς «για το τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα στην Κεφαλονιά το 1943» του επικεφαλής Γερμανικής αντιπροσωπείας Δήμαρχου της πόλης Βάινχαϊμ σε εκδήλωση στο μνημείο των Ιταλών, όπως και την γενικόλογη δημόσια αναγνώριση των δεινών που προκάλεσαν οι Γερμανοί στο νησί στην κατοχή. Θλίψη γιατί για μία ακόμη φορά οι Γερμανοί επίσημοι (όπως και το 2003 σε αντίστοιχες εκδηλώσεις) αποδεικνύεται ότι έχουν προκλητική μνήμη απέναντι στα εγκλήματα που διέπραξαν οι πρόγονοι τους ναζιστές στην Κεφαλονιά το 1943, αν και οι Γερμανοί (σε αντίθεση με τους Ιταλούς) απέφευγαν μέχρι πρόσφατα (και τουλάχιστον σε όλη την 12ετή θητεία μου στη Δημαρχία) την επίσημη παρουσία τους στην Κεφαλονιά.  

Ναι, είναι επιβεβλημένη η συγνώμη των Γερμανών απέναντι στους Ιταλούς για την σφαγή της μεραρχίας Αcqui.
Όμως οργίζομαι για την εμμονή τους να ξεχνούν (;), ότι κατά τις πολεμικές διενέξεις τους με τους συμμάχους τους Ιταλούς σε ένα τρίτο έδαφος αυτό της Κεφαλονιάς, από τις Γερμανικές βόμβες σκοτώθηκαν 200 Κεφαλονίτες από τον άμαχο πληθυσμό του νησιού ενώ οι τραυματίες ήταν αρκετές εκατοντάδες.

Κάνουν πως δεν γνωρίζουν τις αμέτρητες καταστροφές σπιτιών όταν πάνω από 200 καταστράφηκαν από τα θεμέλια και περί τα 700 έγιναν ακατοίκητα. Την ισοπέδωση ολόκληρων συνοικιών στο κέντρο του Αργοστολίου – ακόμη και στις ημέρες μας βρίσκονται Γερμανικές βόμβες στις εκσκαφές κτιρίων.
«Δεν γνωρίζουν» τίποτα για την καταστροφή εκκλησιών με χαρακτηριστικά παραδείγματα την εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου στα Φάρσα και αυτήν του Αγ. Δημητρίου – Ευαγγελίστριας στα Φαρακλάτα.

Και φυσικά οργίζομαι που δεν έχουν ακούσει τίποτα για την καταστροφή από τις Γερμανικές βόμβες των δύο θεάτρων του Αργοστολίου, του καλοκαιρινού «Απόλλων» και του χειμερινού «ο Κέφαλος».

Μετά από τόσα χρόνια μία και μοναδική εξήγηση μπορώ να δώσω.

Η τυχόν αναγνώριση ευθύνης των Γερμανών για τα αθώα θύματα και τις τρομακτικές καταστροφές σε κτίρια (δημόσια και ιδιωτικά) από τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς του Αργοστολίου και των γύρω χωριών τον Σεπτέμβριο του 1943, οδηγεί ευθέως στην διεκδίκηση αποζημιώσεων.
Σε μια εποχή που οι πολεμικές αποζημιώσεις από την περίοδο της Γερμανικής κατοχής βρίσκονται και πάλι στην επικαιρότητα και που ταυτόχρονα οι απόγονοι του ναζισμού σηκώνουν κεφάλι στην Ελλάδα, ουδείς δεν δικαιούται να ξεχνάει.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Κεφαλονιά, στο πλαίσιο της επικείμενης αδελφοποίησης με το νησί μας, αλλά και τη σύναψη συνεργασίας και την ανταλλαγή απόψεων σε πολλά ζητήματα.

Προσωπικά θεωρώ εξαιρετικής προοπτικής την αδελφοποίηση της Κεφαλονιάς με την Γερμανική πόλη.

Όμως η αδελφοποίηση είναι ένας θεσμός που στηρίζεται στις αρχές της αδελφοσύνης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.
Γιαυτό και πριν απ'όλα επιβάλλεται από την ιστορία και το αίμα των αθώων νεκρών προγόνων μας η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης με ένα ειλικρινές μεγάθυμο συγνώμη των Γερμανών.

Στα δε πλαίσια «της ανταλλαγής απόψεων σε πολλά ζητήματα» μεταξύ του Δήμου Κεφαλονιάς και του Δήμου Βάινχαϊμ επιβάλλεται να τεθεί το θέμα και των υλικών καταστροφών, ιδιαίτερα όταν τα δημόσια κτίρια ήταν κέντρα ενός μοναδικού πολιτισμού.

Μάκης Φόρτες

Δήμαρχος Αργοστολίου 1995 – 2006

Υ.Γ. Αν είναι αληθινή πληροφορία ότι για την παρουσία της Γερμανικής αντιπροσωπείας μεσολάβησε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου στο πλαίσιο των προσωπικών του πρωτοβουλιών (το περιφερειακό συμβούλιο πάντως δεν του έχει παράσχει καμία πολιτική κάλυψη) για την στήριξη των πολιτικών των μνημονίων και των συναντήσεων του (ακόμη και μυστικών) με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον επιτετραμμένο για τα Ελληνικά ζητήματα υπουργό της Χανς Φούχτελ, τότε .....πάει αλλού το πράγμα και μόνο αθώα δεν είναι η παρουσία της Γερμανικής αντιπροσωπείας στην Κεφαλονιά.

Άρα και η φημολογούμενη αδελφοποίηση έχει άλλους σκοπούς και όχι την ..... αδελφοποίηση των δύο λαών !!!!
Οπότε και εξηγείται εύκολα ... η μη συγνώμη των Γερμανών.

Απ'ότι προκύπτει οι Γερμανοί αξιωματούχοι μάλλον για μπίζνες ήλθαν, παρά για «δημόσια συγνώμη» για τα εγκλήματα των ναζιστών προγόνων τους και αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ