Ηλίας Μπεριάτος: Περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη και ιχθυοκαλλιέργειες

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013 08:38

Ηλίας Μπεριάτος: Περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη και  ιχθυοκαλλιέργειες

Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα σχετικά με τις θέσεις του ΙΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ για τις ιχθυοκαλλιέργειες οφείλουμε να δηλώσουμε τα ακόλουθα:Η ανακοίνωση μας επαναλαμβάνει γνωστές και πάγιες θέσεις μας για τις ιχθυοκαλλιέργειες όχι μόνο στο περιφερειακό Συμβούλιο της Κεφαλονιάς το 2011 αλλά και στην περίοδο 1999- 2001 ! (Αναρωτιόμαστε αν, το 2011, ανησύχησε κανείς από τους σημερινούς υπερασπιστές της ιχθυοκαλλιέργειας για τις θέσεις μας... ) Ποιο είναι άραγε το κακό στην ανακοίνωση μας; Το ότι ζητούμε την περιβαλλοντική προστασία του κόλπου Αργοστολίου; Και μάλιστα με μια συνολική περιβαλλοντική μελέτη που θα εξετάσει, πέραν των ιχθυοτροφείων, ΟΛΟΥΣ τους παράγοντες επιβάρυνσης που τυχόν υπάρχουν από άλλες πηγές (όπως απόβλητα υπονόμων, απορρίμματα κλπ). Αυτό πείραξε κάποιους που το παίζουν περιβαλλοντολόγοι μόνο σε ανώδυνες περιπτώσεις και όταν τους συμφέρει μικροπολιτικά; Εμείς σεβόμαστε κάθε άποψη και όταν διαφωνούμε με αυτήν, αλλά απαιτούμε ανάλογο σεβασμό της δικής μας γνώμης από τους άλλους ! Όχι λοιπόν στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες!  

Αναφέρουμε ακόμη αυτό που έχει καταγραφεί στα πρακτικά του πρόσφατου Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λευκάδα (6-9-2013) με αφορμή σχετική γνωμοδότηση αδειοδότησης: ''Είμαστε υπέρ κάθε παραγωγικής δραστηριότητας οποιουδήποτε είδους αρκεί να γίνεται σύμφωνα με τις ουσιαστικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές που διασφαλίζουν και αυτή την ίδια την ορθή πρακτική της κάθε δραστηριότητας ''

Γι' αυτό και προσωπικά, όπως ακριβώς και στο Π.Σ. στο Αργοστόλι το 2011, ψήφισα λευκό, και όχι κατά, στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών για να δείξω ότι δεν είμαστε εναντίον της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας ΑΛΛΑ απαιτούμε έλεγχο για την σωστή άσκηση της, όπως και για ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ δραστηριότητα. Τόσο ΑΠΛΑ! Από πού συνάγεται λοιπόν ότι δεν στηρίζουμε τις ιχθυοκαλλιέργειες και γενικά τις παραγωγικές δραστηριότητες; Επειδή ζητούμε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι παντού; Και δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε πικρή εμπειρία από περιβαλλοντικές παραβάσεις γενικά σε όλες τις δραστηριότητες..
(ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Η πρόσφατη ιστορία του τόπου μας έχει γράψει ποιοι ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη ανιδιοτελώς. Αλήθεια πότε και από ποιόν έγιναν στην Κεφαλονιά τα πρώτα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ αναπτυξιακά συνέδρια που έγιναν θεσμός για τον ορθολογικό σχεδιασμό και προγραμματισμό της βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών μας, προτού καν εφευρεθεί και υιοθετηθεί ο όρος βιωσιμότητα;;)

Επομένως γιατί τόση σύγχυση και ταραχή από ορισμένους; (εκλεγμένους και πιθανώς μελλοντικούς υποψηφίους ;) Μήπως λόγω πρώιμης έναρξης προεκλογικής περιόδου ;
Θεωρούμε λοιπόν λυπηρό, ότι ορισμένοι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, για λόγους ψηφοθηρίας και με πρόσχημα την κρίση, ΑΠΕΜΠΟΛΟΥΝ την προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση κάθε πρωτογενούς παραγωγικής δράσης και ταυτόχρονα τον κατ' εξοχήν πόρο του τουρισμού (για τον οποίο τουρισμό πολλοί κόπτονται..) και συνεπώς ΑΠΕΜΠΟΛΟΥΝ την πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη (για την οποία και πάλι πολλοί κόπτονται αλλά κανείς δεν την εφαρμόζει).

Ο πλανήτης μας αργοπεθαίνει, ακριβώς εξ' αιτίας της στρεβλής ανάπτυξης και της έλλειψης πολιτικής προστασίας περιβάλλοντος, της οποίας παρενέργεια αποτελεί η οικονομική κρίση που είναι εν πολλοίς 'κατασκευασμένη' σε διεθνές επίπεδο και την υφίσταται πρώτα η χώρα μας. Το αποτέλεσμα είναι να αργοπεθαίνουν οι φυσικοί πόροι και οι θάλασσες μας, που σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειάζονται μια νέα περιβαλλοντική διαχείριση και μια θαλάσσια χωροταξική στρατηγική (βλέπε σχετική κοινοτική οδηγία και την ελληνική νομοθεσία)

Πιστεύουμε ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες ως κλάδος και οι πραγματικά ΣΩΣΤΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ δεν χρειάζονται αυτόκλητους συνηγόρους για να τους υπερασπιστούν. Μόνο κακό τους κάνουν..

Υ.Γ. Όσο για το τι ιδέες κουβαλάει ο καθένας στο κεφάλι του ή ποιος έχει εμπάθεια, μυωπικές αντιλήψεις και δογματικές αγκυλώσεις ή ακόμα χειρότερα, ποιος έχει μικροπολιτικά κίνητρα και συμφέροντα, η τοπική κοινωνία το γνωρίζει πολύ καλά..




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250