Έργο υδροπλάνων: Μια σημαντική ευκαιρία για τη διασύνδεση των νησιών του Ιονίου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 18:53

Έργο υδροπλάνων: Μια σημαντική ευκαιρία για τη διασύνδεση των νησιών του Ιονίου

Με μεγάλη επιτυχία και με ενεργό συμμετοχή από όλους τους εμπλεκομένους φορείς πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας για το έργο της Δημιουργίας Δικτύου Υδροπλάνων στη Λεκάνη της Αδριατικής που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων- Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013.  

Τη συνάντηση εργασίας τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, των φορέων διαχείρισης των υποδομών συγκοινωνιακής σύνδεσης, των τοπικών επιχειρήσεων, των τοπικών φορέων που εκπροσωπούν τον τουρισμό και το εμπόριο, των μέσων ενημέρωσης καθώς και απλοί πολίτες. Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης τονίστηκαν από όλους τους παρευρισκομένους τα σημαντικά οφέλη τα οποία προσδοκά η Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων από τη διασύνδεση με τα υδροπλάνα και τα οποία σχετίζονται με τη μακροοικονομική ανάπτυξη, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, την περιφερειακή συνοχή και τη σύνδεση όχι μόνο της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου αλλά και των μικρών νησιών του Ιονίου.

Το έργο του Δικτύου Υδροπλάνων έχει τη δυνατότητα να προσδώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία για τους πολίτες και την οικονομία της περιοχής και βεβαίως, «είναι πολύτιμη στο έργο η προοπτική της σύνδεσης των χωρών της Αδριατικής, Μαυροβούνιο, Κροατία, Ιταλία, Αλβανία και Ελλάδα», τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Σπυρίδων Σπύρου. Επίσης από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας κ. Χρήστος-Ηρακλής Σκούρτης επεσήμανε ότι «το έργο αποτελεί μια ευκαιρία για τη σύνδεση των τοπικών κοινωνιών, ώστε να αρθεί η γεωγραφική απομόνωση και να συνδεθούν μεταξύ τους να νησιά της Περιφέρειας. Είναι βεβαίως κρίσιμη η δημιουργία υδατοδρομίων στη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τους Παξούς και τα μικρά νησιά».

adri 2

Στη συνάντηση έγινε φανερό από τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων ότι η δημιουργία Δικτύου Υδροπλάνων στην Αδριατική έχει τη δυνατότητα να δώσει ώθηση σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια και τους πολίτες των Ιονίων Νήσων όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, η υγεία και η άρση της νησιωτικότητας. Το έργο παρέχει επίσης την ευκαιρία ανάπτυξης νέων τουριστικών προορισμών, σύνθετων τουριστικών πακέτων, αλλά και νέων μορφών τουρισμού όπως για παράδειγμα το island hopping. Επίσης, στον τομέα του εμπορίου, δίνεται η ευκαιρία για την ανάπτυξη του κλάδου στην προώθηση των προϊόντων καθώς και της αποδοτικότερης εμπορίας ευπαθών προϊόντων. Στο τομέα της

υγείας το έργο των υδροπλάνων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά με την διασύνδεση των μικρών νησιών με τα μεγάλα Νοσοκομεία της περιοχής μας.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, και τη συμμετοχή των χωρικών και θεματικών Αντιπεριφερειαρχών της Π.Ι.Ν, προβλήθηκε διαφημιστικό σποτ καθώς και σύντομο βίντεο από τις πιλοτικές πτήσεις υδροπλάνων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Το έργο Adri Seaplanes εντάσσεται στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας IPA Adriatic 2007-2013.