Ο Ηλίας Μπεριάτος για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013 08:55

Ο Ηλίας Μπεριάτος για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου

Σχετικά με την αποχώρηση των Παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης από την συνεδρίαση του Π.Σ. Ιονίων Νήσων στις 13-8- 2013, (επειδή αυτή έγινε με τηλεδιάσκεψη) και τα όσα οι επικεφαλής τους ανέφεραν σχετικά με την στάση της Παράταξής μας, επιβάλλεται να επισημάνουμε ότι είτε αγνοούν, είτε υποκρίνονται ότι αγνοούν την τροποποίηση του άρθρου 167 του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ με τον ν. 4071/2012 (άρθρο 6 παρ. 9). Έτσι πλέον θεσπίζεται η κατά κανόνα συνεδρίαση των Περιφερειακών Συμβουλίων στις νησιωτικές Περιφέρειες μέσω τηλεδιάσκεψης. Αντίθετα κατ' εξαίρεση και μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις η τηλεδιάσκεψη εφαρμόζεται στις λοιπές Περιφέρειες. Επομένως οι σύμβουλοι της Παράταξής μας -εκτός από την κ. Ανδρομάχη Δαγκλή που ουσιαστικά δεν μετέχει στο Ιόνιο Αρχιπέλαγος - έλαβαν μέρος, όπως όφειλαν, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, γιατί ήταν καθόλα σύννομη.  

Εξάλλου είμαστε σύμφωνοι να γίνονται συνεδριάσεις ΚΑΙ μέσω αυτού του τρόπου, αφού έτσι εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι για το Ταμείο της Π.Ι.Ν. δεδομένου ότι μία συνεδρίαση ''δια ζώσης'', σύμφωνα με τον πρόεδρο του Π.Σ.. κοστίζει 12.000 ευρώ (μετακίνηση, διαμονή και διατροφή συμβούλων), ενώ μία συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, δεν έχει ουσιαστικά κόστος.

Για να μην υπάρχουν όμως παρεξηγήσεις διευκρινίζουμε ότι θεωρούμε τις τηλεδιασκέψεις ως ένα επί πλέον εργαλείο και μέσο και ότι οι διά ζώσης συνεδριάσεις παραμένουν ως έχουν. Επί πλέον στις μη επείγουσες συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη έχουμε προτείνει να τίθενται θέματα κυρίως υπηρεσιακού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα ενώ στις τακτικές συνεδριάσεις δια ζώσης να συζητούνται κυρίως θέματα πολιτικής (αναπτυξιακής, κοινωνικής κλπ.)

Τα όσα αναφέρονται ότι στις συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη υποβαθμίζεται ο ρόλος του Π.Σ. ή ότι αποκλείονται δήθεν οι πολίτες, αποτελούν δείγματα χαμηλής ποιότητας λαϊκισμού, αφού οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν κάλλιστα να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη με πιο μαζικό τρόπο παρευρισκόμενοι στις αίθουσες και των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων που διεξάγεται η συζήτηση (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθος).

Εκτός κι αν κάποιοι εννοούν αναβάθμιση του κύρους του Περιφερειακού Συμβουλίου να συνεδριάζει '' δια ζώσης'' 10 ώρες, όπως λ.χ. έγινε στις 28-7-2013 στην Κέρκυρα και να συζητάει ένα μόνο Θέμα ημερήσιας διάταξης (!) και μισό Ψήφισμα (!), τα οποία μάλιστα στερούνται ουσιαστικού αντικρίσματος. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε τέτοιου είδους πολιτική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου που απαξιώνει το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας και καταρρακώνει το κύρος του στα μάτια της κοινής γνώμης η οποία έχει σχηματίσει ήδη άσχημες εντυπώσεις.

Ειδικότερα μέσα στο γενικότερο κλίμα του λαϊκισμού, του ανορθολογισμού, της ανευθυνότητας, της μισαλλοδοξίας και της κατασκευής θεωριών συνομωσίας ο επικεφαλής της Παράταξης ''ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ'' κ. Γ. Καλούδης σε ανακοίνωση που εξέδωσε επιδίδεται ΑΝΑΙΤΙΑ, για μια ακόμη φορά, σε παραγωγή κακόβουλων επιθέσεων, ανακριβειών, διαστρεβλώσεων και ψευδολογιών σε βάρος της Παράταξής μας, του επικεφαλής της Η. Μπεριάτου και συμβούλων μας. Παραλείπει σκόπιμα όμως ο κ. Καλούδης να αναφέρει ότι τον Ιανουάριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2013 με τις ψήφους της πλειοψηφίας της Παράταξης του κ. Σπύρου αποκλείστηκαν οι υποψήφιοι της Παράταξής μας Γιώργος Καρύδης και Άγγελος Βλάχος από την σημαντικότερη Επιτροπή της Π.Ι.Ν. που είναι η Οικονομική Επιτροπή για να εκλεγούν και στις δύο περιπτώσεις οι σύμβουλοι της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΗΣ του κ. Καλούδη !!. Ξεχνάει εσκεμμένα επίσης ο κ. Καλούδης ότι τον Σεπτέμβρη του 2011 με τις ψήφους της πλειοψηφίας αποκλείστηκε ο επικεφαλής της Παράταξής μας Η. Μπεριάτος από αντιπρόσωπος του Περιφερειακού μας Συμβουλίου στην Ένωση Περιφερειών για να εκλεγεί με τις ψήφους του κ. Σπύρου ό ίδιος ο κ. Καλούδης (!) στην Ένωση Περιφερειών... Επομένως εύκολα βλέπει κανείς ποια είναι τα πραγματικά «συνεταιράκια»..

Όλα τα άλλα είναι πολιτικοί θεατρινισμοί και παραμύθια της Χαλιμάς που συνηθίζει να σερβίρει στον Επτανησιακό λαό ο κ. Καλούδης νομίζοντας ότι απευθύνεται σε κουτούς. Αλλά οι Κερκυραίοι, οι Κεφαλλονίτες, οι Λευκαδίτες και Ζακυνθινοί τον έχουν καταλάβει πλέον. Ας μην υποτιμά λοιπόν τη νοημοσύνη των πολιτών της Επτανήσου, γιατί έχουν και μνήμη και κρίση! Και ας μη μας προκαλεί γιατί δεν είμαστε χθεσινοί και γνωρίζουμε και πρόσωπα και πράγματα...

Εν κατακλείδι έχει γίνει πλέον φανερό σε όλους ποιοι είναι εκείνοι που με τη στάση τους απαξιώνουν το θεσμό του Π.Σ., προκαλούν ή επιχειρούν να προκαλέσουν τεχνητές ελλείψεις απαρτίας, κωλυσιεργούν την διαδικασία παραγωγής ουσιαστικού έργου ή επιδιώκουν την παραγωγή ατέλειωτου αριθμού Ψηφισμάτων ή ''Αποφάσεων'' μόνο και μόνο για να χαϊδεύουν τ' αυτιά κάποιων- ίσως και ανυποψίαστων- με ατέρμονες συζητήσεις που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Για μια ακόμη φορά τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η παράταξή μας με αίσθημα ευθύνης, χωρίς θεατρινισμούς, χωρίς μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το μέλλον των νησιών μας, θα στηρίζει στο Π. Σ. όλες εκείνες τις προτάσεις που κατατείνουν στην έξοδο από την σημερινή πολύπλευρη κρίση και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας των νησιών μας. Παράλληλα και χωρίς στείρα αντιπολιτευτική νοοτροπία, παρά τις ανοίκειες επιθέσεις που κατά καιρούς δεχόμαστε, θα συμβάλλουμε στην προάσπιση του θεσμικού κύρους του Περιφερειακού Συμβουλίου.