Η Λαική Συσπείρωση ζητάει συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης για τις απολύσεις εκπαιδευτικών

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013 15:53

Η Λαική Συσπείρωση ζητάει συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης για τις απολύσεις εκπαιδευτικών

ΘΕΜΑ: «ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΩΣ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ 23.07.2013 ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ : ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΟΜΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ» Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταδικάζουμε το κλείσιμο του τομέα υγείας και τις απολύσεις εκπαιδευτικών στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου. Κυβέρνηση και τρόικα προσαρμόζουν βίαια το Τεχνολογικό Λύκειο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό είναι στην ίδια γραμμή με το κλείσιμο σχολείων, τμημάτων και κατευθύνσεων. Είναι η ίδια πολιτική που μετατρέπει τις σχολικές μεταφορές και τις ιατρικές εξετάσεις των μαθητών σε ατομική οικογενειακή ευθύνη. Οι πόρτες των σχολείων ανοίγουν διάπλατα για να εισβάλουν επιχειρηματίες (ΚΕΚ, Ιδιωτικά ΙΕΚ κ.α.) και να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους. Ωθούν τους γονείς των μαθητών να δαπανήσουν σημαντικά ποσά και τους εκπαιδευτικούς στην ανέχεια και τη χρεοκοπία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταδικάζει την εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας, δηλαδή το πέταγμα των παιδιών εκτός σχολείου-την συμμετοχή των επιχειρήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία- την απλήρωτη δουλειά. Αυτό είναι το «νέο σχολείο» της αγοράς, των απολύσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ημιμάθειας, για δουλειά χωρίς δικαιώματα, για φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Είναι το σχολείο που σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις της αστικής διαχείρισης-επιχειρηματίες-ΕΕ, εδώ και πολλά χρόνια, πριν από την οικονομική καπιταλιστική κρίση και τα μνημόνια.

Γίνεται πια όλο και πιο φανερό : αν δεν παλέψουμε και δε σηκώσουμε το ανάστημα μας ενάντια στο πραγματικό εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους, αν δεν ανατρέψουμε την σάπια καπιταλιστική κοινωνία της εκμετάλλευσης, δεν πρόκειται να δούμε ανθρώπινη ζωή εμείς και τα παιδιά μας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζουμε το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση, μέσα από δημόσιες επαγγελματικές σχολές, βασισμένη στην γνώση και τη μόρφωση που μέχρι τα δεκαοκτώ χρόνια, θα παρέχεται σε ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο. Αυτή η ανάγκη προβάλει σήμερα και είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη για την ανάπτυξη, έξω από ΕΕ-ΝΑΤΟ, με άλλη τάξη στην εξουσία και κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής.

Απαιτούμε :

1.Κανένα φτωχό παιδί, κανένας μαθητής να μη βρεθεί σε αδιέξοδο. Να τελειώσουν όλα τα παιδιά αυτό που ξεκίνησαν. Καμιά απόλυση, να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία.

2.Κατάργηση του πολυνομοσχεδίου.

3.Αλληλεγύη στους απολυμένους καθηγητές και στους μαθητές που πετάχτηκαν στον δρόμο. Άμεση ανάκληση των απολύσεων.

4.Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

5.Κανένας μαθητής εκτός σχολείου, καμιά κατάργηση ειδικότητας, καμιά κατάργηση ή συγχώνευση σχολείου.

6.Οχι στο «νέο» σχολείο κυβέρνησης-ΕΕ-επιχειρηματικών ομίλων, στο σχολείο της μαθητείας και της απλήρωτης δουλειάς.

7.Δωρεάν ασφαλείς μεταφορές, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για όλους τους μαθητές.

Αργοστόλι 22 Ιούλη 2013

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης

Σταύρος Γρηγορόπουλος

Γιάννης Κουρούκλης