Επερώτηση περιφερειακών συμβούλων Λαϊκής Συσπείρωσης για τις Βιβλιοθήκες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 07:19

Επερώτηση περιφερειακών συμβούλων Λαϊκής Συσπείρωσης για τις Βιβλιοθήκες

Κύριε Περιφερειάρχη, Το τελευταίο διάστημα η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) υλοποιώντας κατά γράμμα την πολιτική της Τρόικας και με μοχλό τα μνημόνια και της δανειακές συμβάσεις, επιδιώκει να ικανοποιήσει όλες τις αξιώσεις του κεφαλαίου από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες.

Μια τέτοια χρόνια επιδίωξη αποτελεί και η εκχώρηση των βιβλιοθηκών στο κεφάλαιο, σε βάρος του δικαιώματος του λαού και της νεολαίας να έχει εξασφαλισμένο το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα πρόσβασης στην συμπυκνωμένη ιστορική και επιστημονική γνώση του τόπου του αλλά και όλης της ανθρωπότητας. Ο στόχος αυτής της επιδίωξης είναι διπλός. Από τη μια, απαξιώνει πλήρως τα πνευματικά και πολιτιστικά αυτά ιδρύματα, ως φορείς και εργαλεία μιας αποκλειστικά δημόσιας εκπαίδευσης, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της ανταγωνιστικότητας, και από την άλλη, εκχωρεί τη λαϊκή περιουσία των βιβλιοθηκών σε ιδιώτες, ώστε να κάνουν εμπόρευμα προς πώληση το πολύτιμο ιστορικό, πνευματικό υλικό τους. Με αυτό τον τρόπο, οδηγούν τους θησαυρούς της γνώσης στα χέρια των μονοπωλίων και μετατρέπουν την πρόσβαση σε αυτή, από καθολικό δικαίωμα σε προνόμιο λίγων κι εκλεκτών.

Στα παραπάνω πλαίσια, η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο να κλείσει 46 δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη στο Ληξούρι αλλά και οι βιβλιοθήκες Κέρκυρας, Λευκάδας, Ζακύνθου. (Οι 9 από αυτές τις 46 βιβλιοθήκες έχουν χαρακτηριστεί "ιστορικές", διότι ο χρόνος λειτουργίας τους υπερβαίνει τον αιώνα και διαθέτουν σημαντικές παλαιές συλλογές). Ως δικαιολογία για το νέο αυτό έγκλημα σε βάρος του λαού προβάλλεται από τη συγκυβέρνηση ( ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ) η εξοικονόμηση περίπου 780.000 € για τη λειτουργία όλων των βιβλιοθηκών της χώρας, (συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής) καθώς επίσης και οι απολύσεις περίπου 200 υπαλλήλων σε αυτές (!!!)

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε:

Ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης καθώς και η ακώλυτη λειτουργία όλων των βιβλιοθηκών (και των σχολικών) της περιφέρειας Ι. Ν., ως δημόσιοι φορείς και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που θα διαθέτει την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση για μισθούς και λειτουργικά, ώστε να μπορούν παρέχουν σε όλους δωρεάν πρόσβαση και να διασφαλιστεί το αγαθό της γνώσης χωρίς διακρίσεις.

 Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Θεόδωρος Γουλής, Γιάννης Κορφιάτης , Δημήτρης Μαντζουράτος




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250