Μάρκος Κοτσιλίνης: Ο ευτελισμός γίνεται τέλειος

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 23:12

Μάρκος Κοτσιλίνης: Ο ευτελισμός γίνεται τέλειος

Άλλη μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ( συνέχεια εκείνης, που διακόπηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής ) τελείωσε χωρίς να αρχίσει ! Και όμως οι προϋποθέσεις υπήρχαν δεδομένου ότι χρειαζόταν παρουσία μόνον 11 σύμβουλων – αφού η συνεδρίαση ήταν συνέχεια της προηγούμενης. Εκείνο που δεν υπήρχε ήταν η δημοκρατική αντοχή της πλειοψηφίας και του παραταξιακού προέδρου, που αρνήθηκαν να συζητήσουν τα θέματα, μπας και δεν «περάσει» η γραμμή της παράταξης!

Με απίστευτα και πρωτοφανή επιχειρήματα , τύπου «λείπει ο Δήμαρχος στην Αθήνα και γι αυτό απουσιάζουν σύμβουλοι της πλειοψηφίας», με εμφανή την αγωνία της απόρριψης, διαλύθηκε το συμβούλιο με αυθαίρετη, μονομερή και απαράδεκτη «διαταγή» του παραταξιακού Προέδρου κ. Ανουσάκη.
Ατυχώς, το Δημοτικό Συμβούλιο της Κεφαλονιάς, το πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πολιτικό όργανο του Νησιού, όργανο προγραμματισμού, λήψης αποφάσεων και σύνθεσης απόψεων , έχει εκφυλιστεί σε παρωδία δημοκρατίας , σε ανταγωνισμούς ομάδων ,σε τροχοπέδη ακόμη και των στοιχειωδών λειτουργιών του Δήμου.

Εισάγονται θέματα προς συζήτηση και αποσύρονται, έγιναν κανόνας οι κατεπείγουσες συνεδριάσεις, προτείνονται συνεχώς από την πλειοψηφία θέματα εκτός ημερησίας διάταξης ( συνήθως ό,τι προτείνει η αντιπολίτευση απορρίπτονται), τα επιχειρήματα δεν υπάρχουν ή δεν ακούγονται, ενώ ο πολιτικός πολιτισμός αντικαταστάθηκε από φωνές και αγοραίες συμπεριφορές. Καταργήθηκε η διαδικασία ελέγχου της Δημοτικής αρχής και αγνοήθηκε κάθε πρόταση για την δημοσιότητα των συνεδριάσεων.

Η λεγόμενη «Ισχυρή Κεφαλονιά», η παράταξη του Δημάρχου, που οπλίστηκε από τον Νόμο με ισχυρή πλειοψηφία των 3/5 των Δημοτικών συμβούλων, που ήλθε σαν ελευθερωτής της Κεφαλονιάς, φυλλοροεί και είναι δέσμια των επιλογών της και των προβλημάτων, που η ίδια δημιούργησε. Η κυβέρνηση του Δήμου- Η εκτελεστική επιτροπή ,- όργανο συντονισμού, παραγωγής έργου και σύνθεσης αντιθέσεων είναι ανύπαρκτη.

Η διακυβέρνηση εκφυλίστηκε σε φεουδαρχικό σύστημα ,όπου οι αξιωματούχοι φροντίζουν πρωτίστως τα του οίκου τους, ενώ αλλού είναι τα κέντρα των αποφάσεων. Με τον τρόπο αυτό το ΔΣ γίνεται αποδέκτης ανταγωνισμών και πιέσεων με συνέπεια οι «ριγμένοι» να τα βάζουν με τους «ευνοημένους».

Η εικόνα και λειτουργία του ΔΣ συνεχώς υποβιβάζεται και η σημερινή απουσία συμβούλων της πλειοψηφίας καθιστά τέλειο τον ευτελισμό του θεσμού.

Η παράταξή μας προσπάθησε, σε βαθμό παρεξήγησης, να λειτουργήσει εποικοδομητικά, με συμμετοχή και προτάσεις, με προτεραιότητα το κοινό συμφέρον και την σωστή λειτουργία του Δήμου. Παράλληλα ασκεί κριτική και προτείνει άλλο τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων . Αντιμετωπίζεται όμως με αλαζονεία, καχυποψία και δυσπιστία. Η αυτοκριτική είναι άγνωστη λέξη για την «Ισχυρή Κεφαλονιά»

Γνωρίζουμε , πως η κακή εικόνα του ΔΣ, αντανακλά σε όλους . Η αλήθεια όμως είναι ,πως ο λαός της Κεφαλονιάς ανέθεσε στον κ. Παρίση την ευθύνη των τοπικών υποθέσεων. Αυτός έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για την λειτουργία των οργάνων, την επιλογή συνεργατών, τις προτεραιότητες και τους χειρισμούς των υποθέσεων.

Η σημερινή εξέλιξη-κατάντια του ΔΣ- μας θλίβει βαθύτατα. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους ιθύνοντες να αλλάξουν πορεία. Η Κεφαλονιά δικαιούται να έχει καλλίτερο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η αρχαία ρήση, πως «άρχεις ανθρώπων», αλλά «ουκ αεί άρχεις» ,δεν πρέπει να διαφεύγει ουδενός.

Από το Γραφείο Τύπου