Επιστολή Περιφερειάρχη σε Στουρνάρα για την αποδόμηση των οικονομικών υπηρεσιών των Ιονίων

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 12:48

Επιστολή Περιφερειάρχη σε Στουρνάρα για την αποδόμηση των οικονομικών υπηρεσιών των Ιονίων

Επιστολή Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, προς τον  Υπουργό Οικονομικών, για την αποδόμηση και διάλυση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Κέρκυρας ως διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αλλά και των υπολοίπων Νησιών της Περιφέρειας.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε ότι πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών είναι η αποδόμηση και διάλυση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Κέρκυρας ως διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αλλά και των υπολοίπων Νησιών της Περιφέρειας.

Το σχέδιο της επιτροπής που επεξεργάστηκε τις ενοποιήσεις των Δ.Ο.Υ σε όλη την επικράτεια, όπως αποφασίστηκε στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ.Θεοχάρη στις 21/04/2013, προβλέπει τα ακόλουθα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων : τα τμήματα ελέγχου και δικαστικού των Δ.Ο.Υ Κέρκυρας  - Ηγουμενίτσας ενοποιούνται στην Ηγουμενίτσα, της Λευκάδας στην Πρέβεζα, Αργοστολίου στην Πάτρα και Ζακύνθου στον Πύργο. Κανόνας των ενοποιήσεων όπως ισχυρίζεται η επιτροπή είναι το μικρό μέγεθος των Δ.Ο.Υ που δεν μπορούν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο τμήμα ελέγχου και δικαστικού.

Με τις παραπάνω ενοποιήσεις τμημάτων ουσιαστικά διαλύονται οι Δ.Ο.Υ κάθε νησιού. Ιδιαιτέρως για την Κέρκυρα η οποία αποτελεί Διοικητικό Κέντρο της Περιφέρειας είναι το μεγαλύτερο πληθυσμιακά νησί με 110.000 χιλιάδες κατοίκους, έχοντας χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι απασχολούνται με τον τουρισμό τους θερινούς μήνες συνεισφέροντας σημαντικά στο Α.Ε.Π.

Προκαλεί έκπληξη η διάλυση της Δ.Ο.Υ και η μεταφορά των συγκεκριμένων κομβικών τμημάτων στην Ηγουμενίτσα, δεδομένου ότι η Κέρκυρα έχει πλήρως ανεπτυγμένα τμήματα δικαστικού και ελέγχου τη στιγμή που η Δ.Ο.Υ Ηγουμενίτσας λόγω μικρού μεγέθους δεν διαθέτει. Ουσιαστικά δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση μία μικρή Δ.Ο.Υ απορροφά μία μεγάλη Δ.Ο.Υ.

Αυτό όπως αντιλαμβάνεται κανείς πρόκειται να δημιουργήσει τρομερά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Κέρκυρας αφού οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να διασχίζουν καθημερινά το πορθμείο. Επίσης όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις Οικονομικές Υπηρεσίες λογιστές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, επιμελητές κλπ πρόκειται να υποστούν τις συνέπειες υλοποίησης μιας τέτοιας μεταφοράς. Επισημαίνεται δε ότι η Ηγουμενίτσα δε διαθέτει καν Διοικητικό Πρωτοδικείο και οι φορολογικές υποθέσεις της Ηγουμενίτσας εκδικάζονται από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κέρκυρας. Δηλαδή οι Κερκυραίοι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το τμήμα Δικαστικού που θα δημιουργηθεί στην Ηγουμενίτσα αλλά οι υποθέσεις τους θα εκδικάζονται στην Κέρκυρα. Αν ο παραπάνω σχεδιασμός δεν είναι παράλογος τότε τι άλλο μπορεί να είναι.

             Μια περιγραφή των υποθέσεων της Κέρκυρας, έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, θα σας πείσει για να αναθεωρήσετε την απόφαση σας.

      Το δικαστικό έχει να χειριστεί περίπου 1000 προσφυγές οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα ενώπιον  του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας.  Αρμόδιοι υπάλληλοι υποχρεούνται στην συγκρότηση του φακέλου της υπόθεσης και αντίκρουση των προσφύγων, όπως επίσης και να  παρίστανται ενώπιον του παραπάνω Δικαστηρίου κατά την συζήτησή τους.

      Παράλληλα έχουν κατατεθεί τα τελευταία 5 χρόνια περίπου 500 αιτήσεις ποινικών διώξεων για τις οποίες οι αρμόδιοι υπάλληλοι του τμήματος πρέπει να δίνουν κατάθεση ενώπιον ανακριτικών υπαλλήλων ενώ παράλληλα συνήθως κρίνεται απαραίτητη η εμφάνισή τους στο ακροατήριο.

        Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο όγκος των φτωχών εταιρειών και εμπόρων, όπως επίσης και των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 99.4013/2011 για τις οποίες οφείλουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα διασφαλιστικά μέτρα σε επικοινωνία με το Πρωτοδικείο Κέρκυρας.

        Επίσης η αρμόδια Υπηρεσία λαμβάνει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, οι οποίες συνολικά ξεπερνούν τις 500.

        Αναγγέλλονται πλειστηριασμοί τρίτων ενώπιον των συμβολαιογράφων της Κέρκυρας για τις οφειλές προς το Δημόσιο.

       Ανάλογες υποθέσεις σε αριθμό και σοβαρότητα έχουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

              Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

       Η πιθανή μείωση των δαπανών για το Υπουργείο Οικονομικών υπολείπεται μπροστά στο κόστος που θα μετακυλίσει εις τους πολίτες οι οποίοι επιπλέον υποβάλλονται σε χρονοβόρες και μεγαλύτερου κόστους δαπάνες μετακίνησής τους.

       Ουσιαστικά διαλύετε την Περιφέρεια.

       Αυτό δεν το δεχόμαστε με τίποτα, πιστεύουμε ότι με προχειρότητα παίρνετε μία απόφαση που δημιουργεί αποσύνθεση μιας νησιωτικής Περιφέρειας την οποία προσπαθούμε με ελάχιστους πόρους να την κρατήσουμε όρθια.

        Ζητάμε να επανεξετάσετε τη στάση σας.

                                                                                                                                      Με εκτίμηση

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων ΝήσωνΣπυρίδων Σπύρου