Λαϊκή Συσπείρωση: Η δίωξη της συναδέλφου Σοφίας Ποταμιάνου αφορά ολόκληρο το λαό

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 15:09

Λαϊκή Συσπείρωση: Η δίωξη της συναδέλφου Σοφίας Ποταμιάνου  αφορά ολόκληρο το λαό

Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η δίωξη της συναδέλφου Σοφίας Ποταμιάνου
αφορά ολόκληρο το λαό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει στο λαό της ΠΙΝ και ειδικά στην εκπαιδευτική κοινότητα την Περιφερειακή Αρχή (Ν.Δ-Ανεξάρτητοι Έλληνες) και τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς – Ιθάκης Κουρή, για την προκλητική στάση τους απέναντι στην αντίσταση των εκπαιδευτικών σχετικά με την επιχειρούμενη από την συγκυβέρνηση αξιολόγηση, όπως εκφράστηκε με αφορμή την συζήτηση ψηφίσματος συμπαράστασης στην εκπαιδευτικό Σοφία Ποταμιάνου, που αντιμετωπίζει την κατηγορία της επιορκίας.
Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός είναι αιρετή στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης και στις τελευταίες κρίσεις διευθυντών αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αξιολόγηση και να βάλει βαθμό στη συνέντευξη των υποψήφιων. Έβαλε παύλα, υλοποιώντας την απόφαση που είχε πάρει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης. Για τη στάση της αυτή, και με αφορμή καταγγελίες ενιστάμενων πρώην διευθυντών, αντιμετωπίζει την κατηγορία της επιορκίας. Υπάρχει σε εξέλιξη ΕΔΕ που διενεργείται με εντολή Υπουργείου Παιδείας και Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων και αφορά τις εν λόγω κρίσεις.

Στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Ζάκυνθο ( 20 -21/4/2013) η Λαϊκή Συσπείρωση εισηγήθηκε την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος συμπαράστασης για την εκπαιδευτικό, αλλά συνάντησε την κάθετη αντίδραση της Π.Αρχής με προεξάρχοντα τον κ.Κουρή. Ο εν λόγω Αντιπεριφερειάρχης αφού κατ΄αρχάς επιδίωξε ανεπιτυχώς να μην συζητηθεί το θέμα, στην συνέχεια και σε αγαστή συνεργασία με την Π.Αρχή με σκόπιμα ψεύδη και μεθοδεύσεις το ανέβαλαν τελικά.

Η στάση αυτή της Περιφερειακής Αρχής και του Αντιπεριφερειάρχη Κουρή, υιοθετήθηκε και από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ.Γεωργάτο που «διερρήγνυε τα ιμάτιά του» για την ανάγκη της αξιολόγησης...! Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι δεν είναι καθόλου τυχαία αυτή η στάση τους. Είναι μια συνειδητή πράξη στα πλαίσια της πολιτικής της συγκυβέρνησης ( ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ), να υλοποιήσουν την στρατηγική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην παιδεία αλλά και των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, όπως έχουν συμφωνήσει με την τρόικα. Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια να συμβάλλουν αυτές οι δυνάμεις, για να βάλει πλάτη και η τοπική διοίκηση, ώστε να περάσει με κάθε μέσο αυτή η πολιτική. Αυτή η στάση έχει παράλληλο στόχο να χτυπηθεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που αντιστέκεται σε αυτή την πολιτική με συγκεκριμένα μέτρα αντίστασης, και να τρομοκρατηθεί όποιος τοποθετείται με έργα και όχι με λόγια ενάντια στην προωθούμενη πολιτική και ιδιαίτερα ενάντια στην αξιολόγηση που θα έχει τραγικές συνέπειες για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και όλο το λαό.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι μέσω της αξιολόγησης προωθείται το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις σχολείων, οι απολύσεις εκπαιδευτικών, η εμπορευματοποίηση, η επιχειρηματοποίηση η ανταποδοτικότητα της εκπαίδευσης κ.α. Είναι επίσης γνωστό ότι αυτές οι επιδιώξεις ήταν από πολύ παλαιότερα επιδιώξεις των κυβερνήσεών τους και της ΕΕ, για να εξυπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, και σήμερα επιταχύνονται από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.

Για το λόγο αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ιδιαίτερα ότι η δίωξη της συναδέλφου Σοφίας Ποταμιάνου αφορά ολόκληρο το λαό. Η επισήμανση αυτή που φαίνεται να κατανοείται από αρκετούς περιφερειακούς συμβούλους όλων των παρατάξεων μεμονωμένα, δεν στάθηκε αρκετή να βάλει φρένο στους εκπροσώπους της συγκυβέρνησης που ανοιχτά αμφισβητούσαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει δικαίωμα να αντιδρά με τον τρόπο που αυτό ορίζει, στις αλλαγές που επιχειρούνται από την συγκυβέρνηση σήμερα στην παιδεία. Είναι πολύ καθαρό ότι αυτές οι δυνάμεις επιδιώκουν τελικά την δίωξη της εκπαιδευτικού και τη φίμωση του συνδικαλιστικού κινήματος επιβεβαιώνοντας τον αντιδραστικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα τους τόσο σαν συγκυβέρνηση όσο και σαν τοπική διοίκηση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όλο το λαό να καταδικάσει με κάθε τρόπο αυτήν την πρόκληση και μάλιστα σε μια περίοδο που κατασκευάζεται στρατιά «επιόρκων» για συνδικαλιστική δράση, για να πιαστούν οι στόχοι των απολύσεων που έχουν συμφωνήσει συγκυβέρνηση – τρόικα. Καλεί επίσης σε συστράτευση όλους τους εργαζόμενους για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, για την ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αυτό προϋποθέτει μαζική συμμετοχή στα σωματεία και στη συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων που θα βάλλει στο επίκεντρο την οικοδόμηση μια πλατιάς λαϊκής συμμαχίας με στόχο την εξουσία του λαού και των εργαζομένων.

 

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Απάντηση
σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης
για την επίορκο εκπαιδευτικό.


Έχοντας υπ΄ όψιν την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, για την διαδικασία ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο στο ζήτημα εκπαιδευτικού που αντιμετωπίζει την κατηγορία της επιορκίας και την στάση της Περιφερειακής Αρχής επί αυτού, σας γνωρίζουμε ότι εφόσον για το εν λόγω ζήτημα, ακολουθούνται αρχικά οι νόμιμες διοικητικές διαδικασίες με την διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η όποια παρέμβασή μας είναι ανεδαφική και συνιστά παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.
Δεδομένου ότι πιστεύουμε στον νόμο και τις αρχές που διέπουν την εφαρμογή του, θεωρούμε παράταιρες τις όποιες τοποθετήσεις για το συγκριμένο ζήτημα ενώ τελεί σε εξέλιξη ένορκη διοικητική εξέταση, άλλωστε ουδείς από εμάς υποκαθιστά τον νόμο.
Πέραν αυτού όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι όλοι επιβάλλεται να υποκείμεθα στην διαδικασία της αξιολόγησης, σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε και οποιαδήποτε και αν είναι η αρμοδιότητα ή ο ρόλος μας.


Η αξιολόγηση επιβεβαιώνει την ευσυνειδησία και την αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων μας και την δυνατότητα ή όχι της ανάληψης περαιτέρω ευθυνών, ειδικά στους δημοσίους λειτουργούς και συνιστά μια πρακτική που ακολουθείται επί σειρά ετών. Απουσία της, ελλοχεύει ο κίνδυνος εφησυχασμού ή διατήρησης μη ικανών, ασυνεπών ή ατόμων με ροπή στην παρανομία, σε καίριες θέσεις. Άλλωστε σε όλους τους χώρους εργασίας υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που αμαυρώνουν την καλή έξωθεν μαρτυρία του υπαλληλικού δυναμικού και η αξιολόγηση προστατεύει αυτούς που δρουν φιλότιμα και με σεβασμό στα καθήκοντά τους από ατυχείς αρνητικές γενικεύσεις.
Ως εκ τούτου θεωρούμε σκόπιμη την αποστασιοποίησή μας προκειμένου να ολοκληρώσει η δικαιοσύνη απερίσπαστα το έργο της.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ