Θεόφιλος για το ΤΕΙ: "Το πάθημα δεν έγινε μάθημα"

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 09:30

Θεόφιλος για το ΤΕΙ: "Το πάθημα δεν έγινε μάθημα"

Επιτέλους ο Δήμαρχος αποφάσισε να ενημερώσει τους Κεφαλονίτες για το αποτέλεσμα των κινήσεων του στην Αθήνα όσο αφορά το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Βέβαια το σχέδιο ΑΘΗΝΑ είχε ήδη δημοσιοποιηθεί και έτσι ο Δήμαρχος απλώς επιβεβαίωσε αυτά που ήδη είχαμε μάθει. Δεν είμαστε ούτε μηδενιστές ούτε ονειροπόλοι. Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι έπρεπε να δοθεί μια σκληρή μάχη και ότι το αποτέλεσμα ήταν αμφίβολο. Καταφέραμε όμως να συσπειρωθούμε όλοι οι Κεφαλονίτες και με κοινό στόχο τη διατήρηση του ΤΕΙ να αγωνιστούμε και να ακουστεί η φωνή μας στην Αθήνα.

Η πρώτη κινητοποίηση ήταν δυναμική και αποφασιστική. Η δεύτερη κινητοποίηση που μπορούσε να είναι ακόμα πιο δυναμική και να μας εξασφαλίσει πλεονεκτήματα, σταμάτησε.
Χωρίς ενημέρωση, χωρίς επιχειρήματα ζητήθηκε να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις, να δείξουμε «καλή διαγωγή» για να μην εκτεθεί ο Δήμαρχος μας και για να δείξει ο Υπουργός επιείκεια.

Είναι σημαντικό ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων διατηρείται ως αυτόνομη μονάδα. Το μέλλον όμως δεν προβλέπεται ευοίωνο. Το ποτήρι είτε το δεις μισογεμάτο είτε το δεις μισοάδειο δεν παύει να είναι μισό, όπως ανέφερε και ο κ. Κονιδάρης.

Οι πολιτικοί παράγοντες που μιλάνε σήμερα για πολιτική εκμετάλλευση του ΤΕΙ, τι θα μας πουν άραγε σε λίγα χρόνια όταν θα έχουν μείνει ελάχιστοι φοιτητές στο νησί μας; Τι θα μας πουν όταν το νησί μας θα αρχίσει να μαραζώνει και αντί να αποτελεί πόλο προσέλκυσης νέων ανθρώπων με όρεξη για μάθηση, καινοτόμες ιδέες και όραμα θα μένει στο περιθώριο;

Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ πιστεύουμε ότι η σημερινή κατάσταση του ΤΕΙ προμηνύει πολλές παγίδες και δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.

Σήμερα περιμέναμε να ακούσουμε από το Δήμαρχο ότι τίθεται άμεση προτεραιότητα του Δήμου Κεφαλλονιάς η διασφάλιση του ΤΕΙ και η επαναλειτουργία των τμημάτων που φεύγουν.
Περιμέναμε από το Δήμαρχο να παραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να καλέσει όλους τους αρμόδιους φορείς και παράγοντες εντός και εκτός Κεφαλονιάς, προκειμένου να σχεδιαστεί η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα για να προστατεύσουμε αυτά που μας έμειναν και να διεκδικήσουμε αυτά που χάσαμε.
Εμπιστοσύνη δεν υπάρχει πια. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν δεν τηρήθηκαν. Οι επαφές και οι γνωριμίες δεν βοήθησαν. Το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Ο χρόνος που μας δίνεται για δραστηριοποίηση είναι περιορισμένος.

Μέλημα μας δεν πρέπει να είναι ο πολιτικός χειρισμός του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων μετά την ΑΘΗΝΑ και τα «μεγάλα λόγια» που ακούστηκαν, αλλά η οργάνωση και ο συντονισμός της πολιτικής, αυτοδιοικητικής, εκπαιδευτικής και οικονομικής κοινότητας του νησιού μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα δυναμικό και βιώσιμο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα συνεισφέρει στην γνώση, στο επιστημονικό γίγνεσθαι και στην πνευματική αναβάθμιση του τόπου μας.

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Επικεφαλής της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ