Υποβαθμίζεται η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων του ΕΟΤ – Κλείνουν τα γραφεία και στο Αργοστόλι

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 20:40

Υποβαθμίζεται η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων του ΕΟΤ – Κλείνουν τα γραφεία και στο Αργοστόλι

Η κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Ιονίων Νήσων και η υποβάθμισή της σε «Γραφείο Υποστήριξης», το κλείσιμο των Γραφείων ΕΟΤ των νησιών μας και η υπαγωγή όλων στην Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΟΤ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με έδρα την Πάτρα, έρχεται να συμπληρώσει την πολιτική συρρίκνωσης, αποδυνάμωσης και απαξίωσης της νησιωτικής μας Περιφέρειας. Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, με αφορμή το προτεινόμενο από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νομοσχέδιο, για την αναδιοργάνωση του ΕΟΤ και καυτηριάζει, μέσω και επιστολής του προς τον αρμόδιο Υπουργό, Αντώνη Μανιτάκη, την πολιτική του συγκεντρωτισμού, την υποβάθμιση της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και το ρόλο της στην τουριστική ανάπτυξη, την αδιαφορία για την εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής.

Καμία από τις παρεμβάσεις που κάναμε, σημειώνει ο κ. Σπύρου, τόσο σε επίπεδο διαβούλευσης όσο και σε κοινοποιήσεις των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν έγινε αποδεκτή και δεν συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο.
Είμαστε υποχρεωμένοι, τονίζει, να υπερασπίσουμε την τουριστική και νησιωτική μας Περιφέρεια, να υπενθυμίσουμε σε όλους τις κατά καιρούς δηλώσεις τους, όπως Κέρκυρα, η ναυαρχίδα του Τουρισμού, αιμοδότες της εθνικής οικονομίας τα τουριστικά νησιά, νησιωτική πολιτική κλπ. και να επαναφέρουμε το αίτημα του Περιφερειακού Συμβουλίου για Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων του ΕΟΤ, όπου θα υπάγονται όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας.

Δε θα δεχθούμε, αναφέρει ο κ. Σπύρου, το συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό μοντέλο του Υπουργείου, που θυσιάζει θεσμούς και αξίες στο βωμό της περιστολής δαπανών χωρίς κριτήρια.

Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Ιονίων Νήσων, με αρμοδιότητα στην Κέρκυρα, στη Λευκάδα και στους Παξούς εξυπηρετεί 7.000 επιχειρήσεις οι οποίες με τη σειρά τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε 1.000.000 επισκέπτες, σε 600.000 επισκέπτες Κρουαζιέρας και 400.000 μέσω των Μαρινών, ενώ παρόμοια μεγέθη υπάρχουν και στα άλλα νησιά του Ιονίου, όπου οι υπηρεσίες του ΕΟΤ κλείνουν.

Η κατ' εξοχήν τουριστική και νησιωτική Περιφέρειά μας, καταλήγει ο Περιφερειάρχης, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως βοήθημα, για την ενίσχυση άλλων διοικητικών κέντρων στηρίζοντας τις οικονομίες τους και αγνοώντας εκείνους που παράγουν τον εθνικό πλούτο.

Ο κύριος Υπουργός καλείται να σκύψει στο νομοσχέδιο, να δει την αναποτελεσματική και αντιπαραγωγική δομή του και να ακολουθήσει τη συνταγματική επιταγή για την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, υπολογίζοντας ότι η βασική πηγή εισοδήματος των Ιονίων Νήσων προέρχεται από τον Τουρισμό τις υπηρεσίες του οποίου κλείνει ή υποβαθμίζει.