Δήμος Κεφαλονιάς: «Δεν διαπραγματευόμαστε την οικονομία μας και το μέλλον του νησιού μας!»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 21:08

Δήμος Κεφαλονιάς: «Δεν διαπραγματευόμαστε την οικονομία μας και το μέλλον του νησιού μας!»

       Πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “ΚΕΦΑΛΟΣ” η σύσκεψη για το ζήτημα της έρευνας για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή μας από την εξόρυξη.

       Ενημέρωση για το θέμα αυτό έκανε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης ενώ, εκτός του Δημάρχου Κεφαλλονιάς Α. Παρίση παραβρέθηκαν στην σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τ. Αποστολόπουλος., ο Αντιπεριφερειάρχης Σ. Κουρής, ο Βουλευτής του Νομού Σ. Μοσχόπουλος, δημοτικοί αλλά και περιφερειακοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

         Η πραγματοποίηση της σύσκεψης αυτής στην Κεφαλλονιά αποτέλεσε μία πρώτη νίκη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας καθώς ήταν αποτέλεσμα της επίμονης πίεσης του Δημάρχου προς την ηγεσία του Υπουργείου σε άλλη σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

       Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς στην τοποθέτησή του έθεσε επισταμένα και με κατηγορηματικό τρόπο όλα τα αιτήματα του νησιού μας που αφορούν τόσο στην κατοχύρωση της εδαφικής περιφέρειας του οικοπέδου των ερευνών όσο και στους περιβαλλοντικούς όρους και στα αντισταθμιστικά οφέλη που δικαιούται το νησί μας από μία μελλοντική εξόρυξη.

           Επιπροσθέτως ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς απαίτησε από τον Υφυπουργό Π.Ε.Κ.Α. την κατοχύρωση των αιτημάτων του νησιού μας μέσω νομοθετικής ρύθμισης και όχι Κ.Υ.Α.

“Δεν διαπραγματευόμαστε την οικονομία μας και το μέλλον του νησιού μας!” υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς συνοψίζοντας στα εξής:

         να αποκατασταθούν άμεσα τα δίκαιά μας,

να διασφαλιστεί η απόδοση του 5% στους Δήμους μας με νόμο (εμείς έχουμε άποψη και για την κατανομή του 5%),

να διασφαλιστεί η διαχείριση του Πράσινου Ταμείου από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων,

να έχουμε λόγο και συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες προστασίας του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός κ. Μανιάτης είπε ότι τα αιτήματα της Κεφαλονιάς θα τεθούν το προσεχές διάστημα σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Τέλος, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς υπογράμμισε, ότι για να υπάρξει ένα κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον σε συνδυασμό με κοινωνική ειρήνη, τα αιτήματα της Κεφαλονιάς θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και να γίνουν αποδεκτά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




00 inkefalonia general ad 300X250