Ηλιας Μπεριάτος: "Οι θέσεις μασς για το χωροταξικό σχέδιο της ΠΙΝ"

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Μαρτίου 2013 09:08

Ηλιας Μπεριάτος: "Οι θέσεις μασς για το χωροταξικό σχέδιο της ΠΙΝ"

Ο Επικεφαλής του συνδυασμού ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ κ. Ηλίας Μπεριάτος, εν όψει της συζήτησης για το χωροταξικό σχέδιο της ΠΙΝ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, απέστειλε προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού συμβουλίου ΠΙΝ κ. Ν. Μηλιώτη το ακόλουθο κείμενο με τις θέσεις του. Σχετικά με το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού της ΠΙΝ (Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης-ΠΠΧΣΑΑ) σας γνωρίζω τα εξής: 1. Κατ' αρχάς υπενθυμίζω ότι στο ΠΣ, από την έναρξη της λειτουργίας του, έχω αναφερθεί πλειστάκις στην ανάγκη να υπάρξει η αναγκαία φροντίδα για την προώθηση του χωροταξικού σχεδιασμού στην περιφέρειά μας. Και μάλιστα, επειδή συνέπεσε η προκήρυξη ανάθεσης των περιφερειακών σχεδίων με την έναρξη της αιρετής περιφέρειας και της θητείας του ΠΣ, είχα τονίσει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε την έγκριση του νέου, αναθεωρημένου σχεδίου (η οποία θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια -όσα δηλαδή και η θητεία μας) αλλά να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τις διατάξεις του ισχύοντος όσο και όπου αυτό είναι δυνατόν. Δυστυχώς προτιμήσαμε να περιμένουμε το νέο σχέδιο και στο μεταξύ περιπέσαμε σε πλήρη αδράνεια στο τομέα αυτό. Επί πλέον -και αυτό είναι το χειρότερο- τα προηγούμενα χρόνια προωθήθηκαν έργα από τις προγενέστερες περιφερειακές αρχές αλλά και από την σημερινή, που δεν συνέβαλαν στην υλοποίηση του ισχύοντος σχεδίου όπως όφειλαν, και μάλιστα ορισμένες φορές ήσαν ακόμα και αντίθετα με τους στόχους του!..

2. Σε συνέχεια των προαναφερθέντων, η πρώτη παρατήρηση μου αφορά ακριβώς την αξιολόγηση της εφαρμογής του ισχύοντος από το 2003 σχεδίου. Δυστυχώς το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόστηκε σχεδόν καθόλου ακόμα και στις καλύτερες διατάξεις του, γιατί σχεδόν κανένας (από τους τοπικούς κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση και το κράτος) ΔΕΝ ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά γι' αυτό. Επίσης, γιατί πολλοί, την χωροταξία την θεωρούν εμπόδιο στην ανάπτυξη - όπως κακώς βέβαια την εννοούν, δηλαδή άναρχη και χωρίς όρους και όρια. Τονίζω ότι η εκπόνηση έγινε τότε με διαδικασίες συμμετοχής και διαβούλευσης για τις οποίες διατέθηκε υπεραρκετός χρόνος, αλλά αυτές αγνοήθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν.

3. Το ζήτημα σήμερα είναι να βοηθήσουμε τους μελετητές και να προτείνουμε να υπάρξει αναθεώρηση στα σημεία που όντως χρειάζεται και όχι να ανατρέψουμε και τα σωστά, στο όνομα μιας δήθεν ανάπτυξης, που δεν θα σέβεται καθόλου το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον το οποίο σε τελική ανάλυση είναι ο βασικός τουριστικός πόρος της ΠΙΝ. Ασφαλώς και πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση και προσαρμογή του σχεδίου με το νέο πλαίσιο των εθνικών και κοινοτικών πολιτικών. Παράλληλα όμως θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να ενισχυθεί η παραγωγική βάση της ΠΙΝ με ισόρροπο τρόπο και όχι να παραμείνει στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού χωρίς συνδυασμό και στήριξη από τον πρωτογενή αγροτικό τομέα (γεωργία, αλιεία κλπ) ή από την σχετιζόμενη με αυτόν μικρής κλίμακας μεταποιητική δραστηριότητα.

4. Με το σκεπτικό αυτό και με ορίζοντα το 2020 (νέα προγραμματική περίοδος) θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν, με σωστή αξιολόγηση, βασικοί παράμετροι της οικονομικής κρίσης αλλά και της Νέας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Ευρώπη 2020 για την ανάπτυξη και την απασχόληση» με στόχο μια ανάπτυξη διατηρήσιμη, έξυπνη, καινοτομική και χωρίς κανενός είδους αποκλεισμούς (ειδικότεροι ενεργειακοί-περιβαλλοντικοί στόχοι 20-20-20)

5. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχω επισημάνει και παλιότερα, ιδιαίτερη προτεραιότητα και σημασία θα πρέπει να δοθεί στην υπόθεση της ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ αφενός λόγω της φύσης της Περιφέρειάς μας και αφετέρου λόγω της πρόσφατης στρατηγικής και νομοθεσίας της ΕΕ η οποία υιοθέτησε την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική (ΟΘΠ) και τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ). Σημειωτέον ότι για την πρώτη υπάρχει ήδη μια οδηγία, ενσωματωμένη και στο ελληνικό δίκαιο, ενώ για τον ΘΧΣ εκπονήθηκε ένας σημαντικός Οδικός Χάρτης. Είναι φανερό ότι ΠΙΝ μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά από την εφαρμογή αυτής της θαλάσσιας πολιτικής τόσο περιβαλλοντικά όσο και αναπτυξιακά. Αρκεί να χειριστεί σωστά τα διατιθέμενα αναπτυξιακά εργαλεία και να υπάρξει η αναγκαία φροντίδα και βούληση από την περιφερειακή αρχή.




00 inkefalonia general ad 300X250