Φουλ για Ριο με "σάμπα" Νίνη!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 00:08

Φουλ για Ριο με "σάμπα" Νίνη!

Ο Σεπτέμβρης είναι ο ιδανικός μήνας για να χρησιμοποιείται στην ενδεκάδα της Εθνικής ο Σωτήρης Νίνης, ο οποίος με ένα πανέμορφο γκολ και μια εξαιρετική ασίστ στον Κώστα Μήτρογλου που δεν χάνει τέτοιες ευκαιρίες, οδήγησε την ομάδα του Φερνάντο Σάντος στο 2-0 επί της Λιθουανίας στο «Γ. Καραϊσκάκης» και στο δύο στα δύο σε αυτή την προκριματική φάση.

Ήταν 2 Σεπτέμβρη του 2011 όταν ο Σωτήρης Νίνης βρήκε για δεύτερη φορά δίχτυα για λογαριασμό του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και πρώτη σε επίπεδο Ανδρών. Σε ένα ματς που κατά τα άλλα δεν θέλει να θυμάται καν, καθώς είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά, ο μέσος της Πάρμα είχε πετύχει μια απίστευτη γκολάρα στο Ισραήλ και η Εθνική μας είχε κάνει τεράστιο άλμα πρόκρισης στο Euro 2012.

Ανάλογα όμορφο γκολ πέτυχε και απόψε ο άλλοτε χαφ του Παναθηναϊκού και άνοιξε τον δρόμο για τη δεύτερη νίκη της Ελλάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ 2014. Η Λιθουανία αποδείχθηκε σκληρό καρύδι στο πρώτο ημίχρονο, κυρίως λόγω της επιπολαιότητας των διεθνών μας στην τελική προσπάθεια, αλλά με το που ήρθε το πρώτο τέρμα στο 55' όλα απλοποιήθηκαν. Ο Νίνης, βέβαια, είχε αρκετά κέφια και δεν περιορίστηκε μόνο στο σκοράρισμα, αλλά φρόντισε να χρίσει και άλλον συμπαίκτη του σκόρερ.

Στο 72', λοιπόν, έκρυψε τη μπάλα παρέα με τον Κώστα Μήτρογλου, στον οποίο και σέρβιρε την ασίστ για το 2-0. Χωρίς να ιδρώσει ιδιαίτερα, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος πρόσθεσε άλλους τρεις βαθμούς στο σακούλι, έφτασε στους έξι και ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία το πρώτο σκέλος της αποστολής «θα είμαστε και εμείς στη Βραζιλία».

Έλειπε το... τεμπεσίρι από τον Γκέκα

Ο Φερνάντο Σάντος δεν έκανε ιδιαίτερες παρεμβάσεις στο αρχικό σχήμα συγκριτικά με τους έντεκα που παρέταξε στο παιχνίδι με τη Λετονία. Ο μόνος που έμεινε εκτός ήταν ο Κώστας Μήτρογλου και τη θέση του πήρε ο Σωτήρης Νίνης, ο οποίος αγωνίστηκε πίσω από τον Φάνη Γκέκα. Ουσιαστικά, ο Πορτογάλος προπονητής χρησιμοποίησε ένα 4-2-3-1 ή 4-4-1-1 (όπως το προτιμά ο καθένας) απέναντι σε μια Λιθουανία που αγνοούσε τη χαρά της νίκης σε επίσημο ματς από τις 7 Σεπτέμβρη του 2010 (επικράτησε τότε της Τσεχίας εκτός έδρας, 1-0).

Το ξεκίνημα του αγώνα του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» μάς γέμισε αισιοδοξία. Τόσο λόγω της όρεξης με την οποία μπήκαν οι διεθνείς μας στον αγωνιστικό χώρο, όσο και εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο προσέγγισαν οι Λιθουανοί το ματς. Η ομάδα του Σάμπα Λάζλο δεν έδειξε διάθεση να κλειστεί στην περιοχή της. Οι γραμμές της ήταν ψηλά και κάθε φορά που γινόταν λάθος όταν βρισκόταν στην επίθεση, οι διεθνείς είχαν πολλούς κενούς χώρους για να βγουν στην κόντρα. Μόνο που δεν κατάφεραν να τους εκμεταλλευτούν ούτε στο ελάχιστο.

Η Ελλάδα είχε ένα καλό πρώτο 20λεπτο, ένα δραστήριο τελευταίο πεντάλεπτο και ένα «νεκρό» εικοσάλεπτο στο μεσοδιάστημα. Οι ευκαιρίες που δημιούργησε, πάντως, δεν ήταν πολλές. Ο Γκέκας βρέθηκε τρεις φορές σε καλή θέση, αλλά οι ισάριθμες κεφαλιές του ήταν πολύ άστοχες, ενώ ο Καρσεμάρσκας σταμάτησε εντυπωσιακά τόσο τον Νίνη σε απευθείας εκτέλεση φάουλ (28') όσο και τον Φορτούνη σε σουτ έξω από την περιοχή (42').

Λίγο φόρτσαρε και... καθάρισε

Η Εθνική ευτύχησε να πετύχει το πρώτο γκολ στο ίδιο χρονικό σημείο που είχε σκοράρει και στη Ρίγα. Με τη συμπλήρωση του 55', ο Νίνης ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο μια πανέμορφη επίθεση της Εθνικής και έδιωξε μια για πάντα το όποιο άγχος είχαν οι συμπαίκτες του. Ένα τέταρτο και κάτι, αργότερα, ο Μήτρογλου έπαιξε το 1-2 με τον χαφ της Πάρμα και με χαρακτηριστική ευκολία έκανε το 2-0 με το οποίο και εξασφαλίστηκε η νίκη και το τρίποντο. Στο διάστημα που απέμεινε μέχρι τη λήξη, η Εθνική δεν κινδύνεψε καθόλου και έριξε ελαφρώς στροφές. Έστω κι έτσι, είχε μια-δυο καλές ευκαιρίες να πετύχει και τρίτο τέρμα, τις οποίες τελικά σπατάλησε. Μικρή σημασία έχει αυτό. Μεγαλύτερη έχει ότι ο στόχος του «δύο στα δύο» επιτεύχθηκε και ακολουθεί ο επόμενος. Παρόμοιος, αλλά σαφέστατα πιο δύσκολος, καθώς για το «δύο στα δύο» στα ματς με Βοσνία (12/10, εντός έδρας) και Σλοβακία (16/10, εκτός έδρας), θα απαιτηθεί μεγαλύτερη προσπάθεια και περισσότερος ιδρώτας...

Πηγή: onsports.gr




00 inkefalonia general ad 300X250