Ο τόπος των δρόμων ή ο δρόμος των τόπων; (VIDEO)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 15:08

Ο τόπος των δρόμων ή ο δρόμος των τόπων; (VIDEO)

Γράφει η Σαμόλη Ευαγγελία, πρόεδρος του ΣΔ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ.


Το ισχυρό «εργαλείο» των αγώνων δρόμων στο «χτίσιμο» της ανάπτυξης.
Τρέχουμε άραγε για μόνο να αγωνιστούμε ή για να γνωρίσουμε και προκειμένου να μυηθούμε στην ομορφιά ενός νέου προορισμού.; Αυτή η άλλη οπτική, δρομική, εναλλακτική, υπέροχη, είναι εκείνη ακριβώς που μας χρειάζεται απαραιτήτως στις αποσκευές για το ταξίδι μας στον κόσμο αλλά και το ταξίδι του «κόσμου» στον τόπο μας, στον κάθε τόπο.

Είναι ο χάρτης , η πυξίδα που θα κατευθύνει , την δική εικόνα μας εκεί έξω αλλά και το κλειδί στο ευρετήριο εκείνων που θα μας σκεφτούν, θα μας γυρέψουν, θα μας προτιμήσουν. Και αυτό το κλειδί δεν είναι τελικά παρά το ίδιο το μέρος μας, αντάμα με εμάς όπως ήμασταν και είμαστε, σιμά , σιμά, πλάι, πλάι, συντροφικά με τον τόπο που ζούμε.

Θαρρώ πως δεν απαιτούνται μεγαλεία και κινήσεις εντυπωσιασμού.

Είναι λάθος να περιμένουμε τα πολλά, όταν δεν εκτιμούμε, δεν αξιοποιούμε ούτε τα λίγα. Είναι λάθος να απαιτούμε όλα αυτά που δεν έχουμε ή είναι αξιωματικά εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσουμε, ώστε να διεκδικήσουμε την θέση, τον σεβασμό και την αναγνώριση που αρμόζει στην περιοχή μας. Είναι λάθος να γκρινιάζουμε , να παραπονιόμαστε, να οικτίρουμε τους πάντες και τα πάντα , όταν σχεδόν τα «πάντα» συγκεντρώνονται, γενναιόδωρα, αλώβητα, ακαταμάχητα γοητευτικά:

στην εύφορη Γή,
στην ήρεμη συνύπαρξη της καταγάλανη θάλασσας, με το απόκρημνο βαθυπράσινο του βουνού,
στην σπανιότητα του φυτικού και ζωικού πλούτου, είτε στην ιδιόμορφα μυστηριώδη γεωλογία,
στην παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό που αποτυπώνεται στα μνημεία στα αρχοντικά, στις εορτές, στο χορό στην μουσική, στην καρδιά και την μνήμη μας.
Είτε σε κάποιο μόνο από αυτά, είτε σε όλα αυτά μαζί!

Οι αγώνες δρόμου παραμένουν μία δυνατή ευκαιρία, να αθληθούμε αλλά και να προσκαλέσουμε, να αναδείξουμε, να διδάξουμε να αναπτύξουμε, να προβάλλουμε και να διαδώσουμε αυτά που διαθέτουμε, ότι μας έχει προσφερθεί ανεξαρτήτως υψηλών, υποδομών, παροχών και υπηρεσιών.

Μέσα από την ομορφιά της απλότητας, (που πλέον αποτελεί ζητούμενο ίσως και μοναδική απαίτηση μέρους τουριστικού κοινού ακόμη και με ανωτέρα οικονομική επιφάνεια), με ευγενές και φιλόξενο πνεύμα, με ζήλο, αγάπη, μεράκι και εθελοντική παρουσία μπορούμε και πρέπει να λειτουργήσουμε ανταποδοτικά για το μέρος που ζούμε μετατρέποντας τα δρομικά γεγονότα σε ένα έξυπνα χρηστικό εργαλείο που θα υποστηρίξει συνολικά την προς τα έξω εικόνα μας.

Ασφαλώς πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν κάναμε, εκείνο που δεν προσέξαμε, αυτό που θα μπορούσαμε να έχουμε, όλα όσα μας λείπουν.

Εχθρός άλλωστε του καλού είναι πάντα το καλύτερο, όπως επισήμανε και ένας μη Κεφαλλονίτης στην καταγωγή, μα βέρος Κεφαλλονίτης στην ψυχή, ο Γιάννης Πρασσίδης, ο δημιουργός των καταπληκτικών δρομικών βίντεο της περιοχής του Αγκώνα http://www.youtube.com/watch?v=b4vBibq5TxQ αλλά και πολλών άλλα βίντεο υψηλής ποιότητας , που δρουν χαρισματικά και καινοτόμα στο τουριστικό γίγνεσθαι, όπως τα ακόλουθα που αποτελούν εξαίσια και λίαν πρωτότυπη καλλιτεχνική αποτύπωση της γοητείας και της δυναμικής του τόπου μαςΌλοι εμείς που τρέχουμε ας τρέξουμε τελικά και για τον ίδιο τον τόπο μας όλοι μαζί .Άλλωστε το ένα φέρνει το άλλο και για να συντηρηθούν οι «αγώνες» μας οφείλουμε να αγωνιστούμε πρωτίστως για την γη μας, την πόλη μας, την κοινωνία που ζούμε.

Με εκτίμηση

Σαμόλη Ευαγγελία