Χάλκινος ο Ηλιάδης, το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στο Λονδίνο!

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 00:06

Χάλκινος ο Ηλιάδης, το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στο Λονδίνο!

Το πρώτο της μετάλλιο στους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πανηγύρισε η Ελλάδα στο άθλημα του τζούντο. Ο Ηλίας Ηλιάδης, στον τελικό των ρεπεσάζ της κατηγορίας των -90 κιλών, επικράτησε με Yuko από δύο παρατηρήσεις (shido) του Βραζιλιάνου Τιάγκο Καμίλο και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Πρόκειται για το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο του Ηλιάδη, καθώς το 2004 και πριν κλείσει τα 18 του είχε κατακτήσει το χρυσό στην κατηγορία των 81κ. στην Αθήνα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας, όμως η παρουσία του σταμάτησε στον πρώτο αγώνα, καθώς στην κατηγορία των -90 κιλών ηττήθηκε με Ippon από τον Ολλανδό Μαρκ Χουϊζίνγκα.

Το άλλο χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας το πήρε ο Μασάχι Νισιγιάμα (Ιπαωνία), που χρειάστηκε την πλειοψηφία των διαιτητών μετά το golden score για να μπορέσει να φτάσει στη νίκη επί του Ρώσου Κίριλ Ντενίσοφ.

Ο δρόμος για το χάλκινο

Ο Ηλιάδης ηττήθηκε με δύο Yuko από τον Ρώσο αντίπαλό του Κιρίλ Ντενίσοφ στα προημιτελικά, ενώ είχε επικρατήσει με Waza-ari τόσο του Λιθουανού Κάρολις Μπάουζα στη φάση των «16», όσο και του Σλοβάκου Μίλαν Ραντλ στη φάση των «32».

Εκτός τελικού έμεινε ο Κίριλ Ντενίσοφ. Ο Ρώσος τζουντόκα, που «έκοψε» το δρόμο του Ηλία Ηλιάδη προς τα ημιτελικά, ηττήθηκε από τον Κουβανό Άσλεϊ Γκονζάλες.

ΤΕΛΙΚΟΣ
Νταε Ναμ Σονγκ (Ν. Κορέα)-Άσλεϊ Γκονζάλες (Κούβα) 0000-0100 (2:14) GS
* νικητής ο Ναμ Σονγκ με Waza-ari στο golden score

ΤΕΛΙΚΟΙ ΡΕΠΕΣΑΖ
Ηλίας Ηλιάδης-Τιάγκο Καμίλο (Βραζιλία) 0010-0000 (5:00 Yuko
Μασάχι Νισιγιάμα (Ιαπωνία)-Κίριλ Ντενίσοφ (Ρωσία) 0000-0000 (5:00) GS REF
* νικητής ο Νισιγιάμα με απόφαση των διαιτητών μετά το golden score

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Κιριλ Ντενίσοφ (Ρωσία)-Άσλεϊ Γκονζάλες (Κούβα) 0000-1000 (4:39) Ippon
Ντάε Ναμ Σονγκ (Ν. Κορέα)-Τιάγκο Καμίλο (Βραζιλία) 0110-0010 (5:00) Waza-ari

Α' ΓΥΡΟΣ ΡΕΠΕΣΑΖ
ΗΛΙΑΣ Ηλιάδης-Μαρκ Άντονι (Αυστραλία) 1000-0000 (0:40) Ippon
Μασάχι Νισιγιάμα (Ιαπωνία)-Ντιλσοντ Τσορίεφ (Ουζμπεκιστάν) 0010-0010 (5:00) GS REF
* νικητής ο Νισιγιάμα με απόφαση των διαιτητών μετά το golden score

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
ΗΛΙΑΣ Ηλιάδης-Κιριλ Ντενίσοφ (Ρωσία) 0000-0020 (5:00) Yuko
Μαρκ Άντονι (Αυστραλία)-Άσλεϊ Γκονζάλες (Κούβα) 0000-0010 (5:00) Yuko
Μασάχι Νισιγιάμα (Ιαπωνία)-Ντάε Ναμ Σονγκ (Ν. Κορέα) 0000-0110 (5:00) Waza-ari
Ντιλσοντ Τσορίεφ (Ουζμπεκιστάν)-Τιάγκο Καμίλο (Βραζιλία) 0000-0010 (5:00) Yuko

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1. Νταε Ναμ Σονγκ (Ν. Κορέα)
2. Άσλεϊ Γκονζάλες (Κούβα)
3. ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ)
3. Μασάχι Νισιγιάμα (Ιαπωνία)
5. Κίριλ Ντενίσοφ (Ρωσία)
5. Τιάγκο Καμίλο (Βραζιλία)
7. Μαρκ Άντονι (Αυστραλία)
7. Ντιλσοντ Τσορίεφ (Ουζμπεκιστάν)

Ο Ηλιάδης σε... ημερομηνίες

- 10 Νοεμβρίου 1986 : Ο Ηλίας έρχεται στον κόσμο, στην πόλη Αχμέτα της Γεωργίας.

- 30 Ιουνίου 2002 : Κατακτά το πρώτο μετάλλιό του (σ.σ. χρυσό), στο Ευρωπαϊκό U17 στο Γκιορ της Ουγγαρίας στα -73κ.

- 15 Μαΐου 2004 : Γίνεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών.

- 17 Αυγούστου 2004 : «Απογειώνει» το ελληνικό τζούντο με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στα -81κ.

- 3 Δεκεμβρίου 2004 : Αναδεικνύεται κορυφαίος τζουντόκα της Ευρώπης από την EJU.

- 24 Ιουνίου 2005 : Είναι ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλμερία.

- 22 Αυγούστου 2005 : Η σύζυγός του, Λία, φέρνει στον κόσμο το πρώτο παιδί τους, τη Μαρία.

- 9 Σεπτεμβρίου 2005 : Κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών στο Κάιρο στην κατηγορία των -90κ.

- 22 Νοεμβρίου 2005 : Ορκίζεται υπολοχαγός τεθωρακισμένων στο στρατό ξηράς, με αφορμή την κατάκτηση του Ολυμπιακού μεταλλίου.

- 27 Αυγούστου 2006 : Στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

- 6 Μαΐου 2007 : To χαμογελαστό παιδί του ελληνικού τζούντο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Super A της Μόσχας, κατακτά τον τίτλο του Mr. Ιppon, προσφώνηση που τον ακολουθεί από τότε σε κάθε βήμα του.

- 15 Σεπτεμβρίου 2007 : Για δεύτερη φορά αναδεικνύεται «ασημένιος» παγκόσμιος πρωταθλητής στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

- 7 Δεκεμβρίου 2007 : Και οι Ιάπωνες υποκλίνονται στο ταλέντο του, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Jigoro Kano.

- 8 Αυγούστου 2008: Μπαίνει πρώτος στη «Φωλιά του Πουλιού» ως σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

- 24 Απριλίου 2009 : Φτάνει στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βιέννης.

- 5 Ιουλίου 2009: Κατακτά για δεύτερη φορά στην καριέρα του το χρυσό μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες, διάκριση ιδιαίτερα σημαντική, αφού ήταν η πρώτη μετά από πολύμηνη απουσία λόγω προβλημάτων υγείας.

- 10 Σεπτεμβρίου 2010: Για πρώτη φορά στην καριέρα του φτάνει στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και μάλιστα με δύο νίκες επί αθλητών της Ιαπωνίας.

- 28 Νοεμβρίου 2010: Αναδεικνύεται από την EJU κορυφαίος αθλητής της Ευρώπης, για δεύτερη φορά στην καριέρα του μετά το 2004.

- 23 Απριλίου 2011: Κατακτά το δεύτερο χρυσό Ευρωπαϊκό μετάλλιο της καριέρας του, στην κατηγορία των ανδρών, στη διοργάνωση της Κωνσταντινούπολης.

- 26 Αυγούστου 2011: Κατέκτησε το δεύτερο χρυσό Παγκόσμιο μετάλλιο της καριέρας του, στη διοργάνωση του Παρισιού.

- Νοέμβριος 2011: Έρχεται στον κόσμο ο διάδοχος του Ηλία Ηλιάδης, ο βάρους περίπου πέντε κιλών, Ηρακλής.

- Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2011: Πάλεψε 32 φορές, νικώντας τις 27, καταγράφοντας ένα ποσοστό 84,4%, το δεύτερο καλύτερο μετά το 2004 (85,2%)

- 29 Απριλίου 2012: Του απονεμήθηκε από την EJU ο τίτλος της κορυφαίας αθλητικής προσωπικότητας του τζούντο για το 2011.

- 1 Αυγούστου 2012: Κατέκτησε το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του. Αυτή τη φορά χάλκινης απόχρωσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου αφού στον τελικό των ρεπεσάζ κέρδισε με Yuko από δύο παρατηρήσεις τον Βραζιλιάνο Τιάγκο Καμίλο.

Νίκος Ηλιάδης: «Ο Ηλίας αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο»

«Ο Ηλίας Ηλιάδης είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο του τζούντο. Είναι ένας μαχητής που δεν παραδίνεται». Ο εθνικός προπονητής, Νίκος Ηλιάδης, δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του για τη νέα μεγάλη στιγμή του Ηλία Ηλιάδη στο Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας των -90 κιλών χαρίζοντας στην Ελλάδα την πρώτη μεγάλη στιγμή στη διοργάνωση της βρετανικής πρωτεύουσας.

«Σε καμία στιγμή, ακόμη και τη στιγμή που χάσαμε από τον Ρώσο, δεν εγκαταλείψαμε τη μάχη. Ο μαχητής δεν παραδίνεται. Μένει και συνεχίζει την πορεία του. Αμέσως μετά την ήττα του είπα ότι έτσι είναι το τζούντο και πρέπει να προσέξει στους επόμενους αγώνες ώστε να φτάσει στο μετάλλιο. Δεν μπορώ να σας κρύψω ότι στόχος μας ήταν το χρυσό μετάλλιο. Κατακτήσαμε το χάλκινο το οποίο το αφιερώνουμε στην Ελλάδα, η οποία περνάει μεγάλη κρίση. Σε όλους τους Έλληνες αξίζει αυτό το μετάλλιο», είπε ο εθνικός προπονητής, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ηλία Ηλιάδη παγκόσμιο φαινόμενο.

«Αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο του παγκοσμίου τζούντο. Είναι ένας ήρωας. Πιστεύω ότι τα νέα παιδιά, βλέποντας τον Ηλία Ηλιάδη, θα ασχοληθούν ακόμη περισσότερο με το άθλημα. Θα τους δώσει κίνητρο ένας αθλητής που ξέρει να μάχεται κάτω από δύσκολες συνθήκες».

Συγχαρητήρια του προέδρου της ΕΟΤ, Αλέξανδρου Σαμπρή

Πανευτυχής από τη μεγάλη επιτυχία του Ηλία Ηλιάδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου εμφανίστηκε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο (ΕΟΤ), Αλέξανδρος Σαμπρής.

«Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΟΤ θα ήθελα να συγχαρώ τον Ηλία Ηλιάδη και τον προπονητή του, Νίκο Ηλιάδη, για το μεγάλο άθλο που πέτυχαν στο Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου. Αξίζουν συγχαρητήρια για την υπερπροσπάθεια και για τη μεγάλη στιγμή που χάριαν στην Ελλάδα. Το ελληνικό τζούντο έκανε για ακόμη μία φορά υπερήφανο τον ελληνικό αθλητισμό και όλους τους Έλληνες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πρωταγωνιστές της τεράστιας αυτής επιτυχίας που μας έκαναν να νοιώσουμε εθνική υπηρηφάνεια. Ο Θεός να τους έχει πάντα γερούς και δυνατούς», ήταν η δήλωση του Αλέξανδρου Σαμπρή για την επιτυχία του δύο φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, ο οποίος από σήμερα έχει στο παλμαρέ του και δύο Ολυμπιακά μετάλλια, το χρυσό στην Αθήνα και το ασημένιο στο Λονδίνο.

Συγχαρητήρια του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τον Ηλία Ηλιάδη στην κατηγορία των –90κ. στο τζούντο προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Θερμά συγχαρητήρια για την μεγάλη αυτή επιτυχία, στον ίδιο τον αθλητή, στην οικογένειά του και την Ομοσπονδία του που τον στηρίζουν. Δικαίωσε τον εαυτό του, τους ανθρώπους που τον πίστεψαν και τον πιστεύουν. Την πρώτη του μήνα έφερε και το πρώτο μετάλλιο για τη χώρα μας».

O κ. Ιωαννίδης, που βρίσκεται στο Λονδίνο, παρακολούθησε την προσπάθεια του Έλληνα τζουντόκα από κοντά και στο τέλος του αγώνα τον συνάντησε και τον συνεχάρη προσωπικά.

Πηγή: in.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ