Το ρατσιστικό tweet έθεσε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων τη Βούλα Παπαχρήστου - Καταγγέλει αισχρό πολιτικό παιχνίδι η ΑΕΚ!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 22:58

Το ρατσιστικό tweet έθεσε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων τη Βούλα Παπαχρήστου - Καταγγέλει αισχρό πολιτικό παιχνίδι η ΑΕΚ!

Παρά την δημόσια απολογία της, η αθλήτρια του άλματος εις τριπλούν, Βούλα Παπαχρήστου δεν θα μεταβεί στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού αποκλείστηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.


Η ανακοίνωση της ΕΟΕ:

"Με απόφαση του αρχηγείου της ελληνικής Aποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τίθεται εκτός Ολυμπιακής Ομάδος η αθλήτρια στίβου του άλματος τριπλούν Παρασκευή Παπαχρήστου για δηλώσεις της που αντίκεινται στις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Η αθλήτρια δεν βρίσκεται στο Λονδίνο καθώς αναμενόταν λίγο πριν την έναρξη των αγωνισμάτων στίβου."

Μόλις έμαθε τα νεα του αποκλεισμού της η Βούλα Παπαχρήστου δήλωσε:

"Μου κόπηκαν τα πόδια μόλις το είδα. Ζητώ συγνώμη από όλους τους φίλους μου και τους συναθλητές μου αν ντρόπιασα την Εθνική ομάδα του στίβου. Αλλά και από τους ανθρώπους και τις εταιρίες που με στηρίζουν. Το όνειρό μου ήταν αυτοί οι αγώνες. Ολα αυτά τα χρόνια προσπαθώ για τις συγκεκριμένες τρεις ημέρες, είναι δυνατόν να μην σέβομαι τις Ολυμπιακές αξίες και να θέλω να προσβάλλω αυτά τα ιδεώδη;"

Ο σύλλογος που ανήκει, η ΑΕΚ με ανακοίνωση της αντέδρασε έντονα στον αποκλεισμό της Παπαχρήστου και έκανε λόγο για αισχρά πολιτικά παιχνίδια.

Διαβάστε ΕΔΩ τις δύο ανακοινώσεις της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ

Όλα ξεκίνησαν από ένα κατά την ίδια κακόγουστο αστείο που ανάρτησε στο twitter το οποίο είχε ρατσιστικό περιεχόμενο.
Έγραψε: “Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό”.
Αμέσως το tweet αναπαράχθηκε από πολλά ΜΜΕ και η αθλήτρια ζήτησε πολλές φορές συγγνώμη μέσω twitter.

Λίγο πριν τις 15.00 το μεσημέρι εξέδωσε και γραπτή ανακοίνωση με την οποία ζητούσε δημόσια συγνώμη, εκφράζοντας τη θλίψη της για όσα προκάλεσε.

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

"Αθήνα, Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012.

Ζητώ δημόσια συγγνώμη για το πραγματικά ατυχές και κακόγουστο αστείο που δημοσίευσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Twitter. Λυπάμαι και ντρέπομαι για τις αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσα, γιατί σε καμία περίπτωση δεν είχα σκοπό να θίξω κανέναν, ούτε να προσβάλλω τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το όνειρό μου είναι συνδεδεμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δε θα συμμετείχα σε αυτούς αν δεν σεβόμουν απόλυτα τις αξίες τους. Οπότε, δεν θα μπορούσα να πιστεύω σε διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων και φυλών.

Ζητώ συγγνώμη από όλους τους φίλους και συναθλητές που μπορεί να προσέβαλα ή να ντρόπιασα, την Εθνική Ομάδα Στίβου, καθώς και τους ανθρώπους και τις εταιρείες που στηρίζουν την αθλητική μου καριέρα και πορεία. Ακόμα, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον προπονητή μου και την οικογένεια μου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμιση

Βούλα Παπαχρήστου".

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ


Tο πρωί της Τετάρτης, η Βούλα Παπαχρήστου έγραψε στο twitter: “Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό”.



Στα social media ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων και μάλιστα ήταν πολλά τα μηνύματα εκείνων που ζητούσαν από την ελληνική ολυμπιακή επιτροπή να μην επιτρέψει στην Παπαχρήστου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Να αναφέρουμε πως στο πρόσφατο παρελθόν η Παπαχρήστου είχε στείλει με tweet ευχές στον Ηλία Κασιδιάρη, για την γιορτή του.



Λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση του θέματος και των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, η αθλήτρια έδωσε την απάντηση της μέσω twitter:


 



Ο ΣΕΓΑΣ με ανακοίνωση του καταδίκασε το σχόλιο της Βούλας Παπαχρήστου:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ καταδικάζει το απαράδεκτο σχόλιο της αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου στο twitter, το οποίο αντίκειται στις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού αλλά και στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων που προάγει την αρμονική συνύπαρξη και συναδέλφωση όλων των λαών και φυλών του Κόσμου.

Με απόφασή του, στην σημερινή του συνεδρίαση, το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ παραπέμπει την αθλήτρια στην Δικαστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Για την συμμετοχή της αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ζήτημα που εκ των πραγμάτων έχει μπει δημόσια, αρμόδια να αποφασίσει είναι η ΕΟΕ την απόφαση της οποίας, όποια και αν είναι, ο ΣΕΓΑΣ θα στηρίξει."

Η υπόθεση αυτή πήρε και πολιτική διάσταση, αφού η Δημοκρατική Αριστερά ζήτησε -με ανακοίνωση της- την ανάκληση της Παπαχρήστου από τους Oλυμπιακούς Αγώνες.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Ρατσιστικό χιούμορ και «αστειάκια» που αφορούν ανθρώπινες ζωές δεν είναι ανεχτά από την ελληνική κοινωνία, δεν μπορούν να ευδοκιμούν στον ελληνικό αθλητισμό. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να ανακαλέσει τώρα την κυρία Βούλα Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βλέποντας από την τηλεόραση τους Ολυμπιακούς Αγώνες ας κάνει όσα άθλια «αστεία» θέλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Λονδίνο.

Και το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε με την σειρά του ανακοινωση στην οποία αναφέρει:

«Ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη υπόσταση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα από κανέναν και ειδικά από μέλη της αθλητικής κοινότητας, τα οποία αποτελούν σύμβολα για νέους ανθρώπους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την επίμαχη ανάρτηση της Βούλας Παπαχρήστου στο κοινωνικό δίκτυο Twitter.
«Σε κάθε περίπτωση πάντως, ελπίζουμε, έστω και καθυστερημένα, η κυρία Παπαχρήστου να κατάλαβε το λάθος της και η δημόσια συγγνώμη της να είναι πραγματικά ειλικρινής» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού αρχικά ζήτησε την παρέμβαση της Αθλητικής ηγεσίας του τόπου, σχολίασε την απόφαση αποκλεισμού της Παπαχρήστου.

"Η απόφαση για τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου από την ελληνική αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων  είναι ορθή και αποτελεί μια στοιχειώδη και επιβεβλημένη ενέργεια."

Θέση στο θέμα πήρε και το ΚΚΕ:

'Μία βασική αιτία που γεννά τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως της Β. Παπαχρήστου, είναι ο εθνικισμός και η εθνική υπεροψία, που καλλιεργούνται γενικότερα και ιδιαίτερα στο χώρο του αθλητισμού. Ο αποκλεισμός της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αντιμετωπίζει από μόνος του το πρόβλημα. Η ουσιαστική του αντιμετώπιση προϋποθέτει πρώτα απ’ όλα διαπαιδαγώγηση που θα καλλιεργεί τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, άρα προϋποθέτει αθλητισμό σε εντελώς διαφορετική βάση από το σημερινό του εμπορίου, της ντόπας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου."

Αντίθετη πάντως με τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου είναι η Νεολαία των Ανεξάρτητων Ελλήνων:

"Στην Ελλάδα της Τρόικας και των μνημονίων, στην Ελλάδα των εξαθλιωμένων πολιτών, των λουκέτων, της φτώχειας και της απογοήτευσης, στην Ελλάδα της Ρεπούση και του «συνωστισμού», της επίθεσης στην παιδεία, την θρησκεία και τον πολιτισμό, μια νεαρή Ελληνίδα τιμωρείται σκληρά και χωρίς απολογία. Στερούν το όνειρο από μια αθλήτρια που έχει τιμήσει κατ’ επανάληψη την πατρίδα της και την σημαία. Από ένα νέο κορίτσι που ζούσε και ανέπνεε για να εκπροσωπήσει τη χώρα της σε αυτή την Ολυμπιάδα.

Σε κάποιους που είναι έτοιμοι να δώσουν συγχωροχάρτια σε όλους όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, η δημόσια συγνώμη της δεν ήταν αρκετή.

Από πότε μια ατυχής δήλωση ή ένα αστείο κακής ποιότητας, έστω, μπορεί να επισύρει την βαρύτερη των ποινών; Γιατί αυτή είναι η «εσχάτη των ποινών» για έναν αθλητή που ετοιμάζεται τέσσερα χρόνια για την Ολυμπιάδα. Από πότε ο κύριος Κουβέλης αναδεικνύεται σε δημόσιο κατήγορο και ζητάει την τιμωρία Έλληνα αθλητή; Ενώ η κοινωνία δολοφονείται, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην συγκυβέρνηση των προθύμων, σε αυτό το γεγονός βρήκε ο κ. Κουβελης να κάνει επίδειξη «αριστεροφροσύνης» ;

Ως Νεολαία των Ανεξάρτητων Ελλήνων απαιτούμε την άμεση ανάκληση της ποινής του αποκλεισμού της αθλήτριας μας. Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε ένα νέο άνθρωπο, σε μια νέα αθλήτρια να εκπληρώσει το όνειρο της και στην Ελλάδα την ευκαιρία για νέες στιγμές αθλητικών επιτυχιών και δόξας.»

Δεν απευθυνόμαστε στον κ.Κούβελο του «ενός εκατομμυρίου ευρώ» που τιμωρεί την αθλήτρια μας για το κουνούπι του Νείλου. Σε εσάς απευθυνόμαστε κύριε Ιωαννίδη.

Κύριε Ιωαννίδη θα αναλάβετε την ευθύνη;"




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ