«Έφυγε» ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 04 Ιουνίου 2016 12:21

«Έφυγε» ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι

Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, Μοχάμεντ Άλι.


Ο θρύλος της πυγμαχίας νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο Φοίνιξ των Ηνωμένων Πολιτειών και οι τελευταίες πληροφορίες τον έφεραν κοντά στο θάνατο.

"Η κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετικά σοβαρή. Είναι θέμα ωρών", είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, Cassius Marcellus Clay, Jr και γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942. Αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών και χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960.

Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές.

Στη δεκαετία του 1960 ασπάστηκε το Ισλάμ, προσχωρώντας στην οργάνωση των "Μαύρων Μουσουλμάνων" και μετονομάστηκε σε Μοχάμεντ Άλι, θεωρώντας πως μέχρι τότε κατείχε το "όνομα ενός δούλου".

Το 1983 διαγνώστηκε πως πάσχει από το σύνδρομο Πάρκινσον. Έλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, όπως το "Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας", ενώ το 2005 ιδρύθηκε προς τιμή του το "Κέντρο Μοχάμεντ Άλι", αφιερωμένο στη ζωή του, στην αθλητική σταδιοδρομία του και στα ιδανικά που υπερασπίστηκε.


Πηγή: cnn.gr