Πρωταθλητές την... 4η Ιουλίου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2012 11:09

Πρωταθλητές την... 4η Ιουλίου

Ήταν 4 Ιουλίου του 2004. Μετά από ένα εντυπωσιακό παιχνίδι και μια φρενήρη πορεία προς την κορυφή, η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της χώρας μας αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ήταν η δεύτερη φορά που Ελλάδα βρισκόταν στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (μετά το 1980) και για πολλούς ήταν ένα από τα αουτσάιντερ του τουρνουά.

Διαψεύδοντας τους επικριτές της η Ελλάδα κατέκτησε το Euro για πρώτη φορά στην ιστορία της νικώντας την Πορτογαλία στο τελικό στο Ντα Λουζ και ανάγκασε όλη την Ευρώπη να υποκλιθεί στην ανωτερότητά της, γράφει ο sportfm!

Όλα ξεκίνησαν στον πρώτο αγώνα της Εθνικής μας με τη διοργανώτρια Πορτογαλία στο Ντραγκάο για τον αγώνα των ομίλων, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε με σκορ 1-2 με τα γκολ του Καραγκούνη και το εύστοχο πέναλτι του Μπασινά. Στον δεύτερο αγώνα η ομάδα της χώρας μας απέσπασε ισοπαλία από την τωρινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία. Ο Χαριστέας έκανε το 1-1 και μας κράτησε ζωντανούς στο παιχνίδι της πρόκρισης. Το θαύμα στους ομίλους ολοκληρώθηκε από τον Ζήση Βρύζα στο 43ο λεπτό, ο οποίος μείωσε σε 1-2 στο παιχνίδι με τη Ρωσία. Αυτό το γκολ αρκούσε για να δώσει στην Ελλάδα μία θέση στους «8», αφού στο άλλο παιχνίδι, η Πορτογαλία νίκησε την Ισπανία.

Τα πράγματα στη συνέχεια αναμένονταν πιο δύσκολα, η Ελλάδα όμως δεν πτοήθηκε. Στον πρώτο αγώνα με τη Γαλλία, η Εθνική κέρδισε με σκορ 0-1 την τότε κάτοχο του τίτλου Γαλλία των Ζιντάν, Ανρί, Τρεζεγκέ και Λιζαραζού. Η κεφαλιά του Χαριστέα μετά από σέντρα του Ζαγοράκη έστειλε τη χώρα μας στους 4 της διοργάνωσης.

«Γκολ και φύγαμε για τελικό»

Ένα από τα πιο δύσκολα ματς του τουρνουά για την Ελλάδα κι όμως η χώρα μας ξεπέρασε και το εμπόδιο που άκουγε στο όνομα Τσεχία. Ο αγώνας πήγε στην παράταση και ο «Κολοσσός» Τραϊανός Δέλλας πήρε την κεφαλιά από κόρνερ του Βασίλη Τσιάρτα και έστειλε την ελληνική ομάδα στον τελικό. Το «ασημένιο» γκολ του Δέλλα ήταν ο λόγος για πολλές παθιασμένες μεταδόσεις αθλητικογράφων σε όλη την χώρα.

Ο τελικός στο Ντα Λουζ

Οι Πορτογάλοι ήλπιζαν να σηκώσουν το τρόπαιο στη χώρα τους, αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον... Ότο Ρεχάγκελ και την ομάδα του. Στο 57ο λεπτό ο Μπασινάς εκτέλεσε κόρνερ και ο Χαριστέας έκανε το 1-0 κάνοντας όλη την Ελλάδα να πανηγυρίζει έξαλλα σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Πηγή: 24h.gr

https://www.youtube.com/watch?v=ifbUl2EallA

https://www.youtube.com/watch?v=xJBeByW0rKA

https://www.youtube.com/watch?v=OVU6XYJPLw8