ΕΛΛΑΣ, Ελλήνων Μαχητών! (video)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2012 22:37

ΕΛΛΑΣ, Ελλήνων Μαχητών! (video)

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και στη Βαρσοβία το διαπίστωσαν πρώτοι και... καλύτεροι οι διοργανωτές του Euro. Οι Πολωνοί με «σύμμαχο» τον Ισπανό Καρμπάγιο, αλλά και με παίκτη παραπάνω από το 44' είδαν τους Ελληνες να τους χαλάνε τα σχέδια, αφού τα παιδιά του Φερνάντο Σάντος κατόρθωσαν να αντισταθούν και - με γκολ του Σαλπιγγίδη - να πάρουν την πολυτιμότατη ισοπαλία (1-1), χάνοντας μάλιστα και πέναλτι (71') με τον Καραγκούνη, ενώ ακυρώθηκε και δεύτερο τέρμα του Σαλπιγγίδη στο 74'...


Ενα αποτέλεσμα που για την εικόνα που δείξαμε στο πρώτο ημίχρονο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχία, με την παρουσία των διεθνών στο δεύτερο να περιγράφεται με μια και μόνο λέξη. Αδικία... Και πραγματικά, είναι άδικο το 1-1 γιατί αυτό το πάθος, η θέληση και το πείσμα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών να... αντισταθούν και να διεκδικήσουν το ματς, παρά τις αντιξοότητες (τραυματισμός Παπαδόπουλου, σοβαρά προβλήματα στη δεξιά πλευρά της άμυνας, αποβολή Παπασταθόπουλου), έπρεπε να επιβραβευτεί με την κατάκτηση του τριπόντου. Η εθνική μας έδειξε ότι στην Πολωνία δεν πήγε για τουρισμό. Αυτό πίστεψαν οι Πολωνοί στο πρώτο ημίχρονο, όπου πραγματικά η παρουσία μας ήταν προβληματική και την πάτησαν στο δεύτερο. Και το ευτύχημα γι' αυτούς είναι ότι, τελικά, την πάτησαν... ελαφρώς, αφού το Χ πρέπει να το θεωρήσουν ως επιτυχία...

Η Ελλάδα φωνάζει παρούσα στο Εuro 2012. Eκεί όπου την ανέμεναν και τη χαρακτήριζαν ως την πιο βαρετή ομάδα της διοργάνωσης. Η πρώτη απάντηση ήταν ηχηρή. Η δεύτερη; Την ερχόμενη Τρίτη στις 19.00. Κόντρα στους Τσέχους...

Ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε την Εθνική με την ενδεκάδα που είχε στο μυαλό του από την Αυστρία ακόμα. Κάτω από τα δοκάρια, δηλαδή, ο Χαλκιάς, στην αμυντική γραμμή – από αριστερά προς τα δεξιά – αγωνίστηκαν οι Χολέμπας, Αβραάμ Παπαδόπουλός, Παπασταθόπουλος και Τοροσίδης. Μπροστά τους, σε ρόλο αμυντικού χαφ έπαιξε ο Κατσουράνης και ως εσωτερικοί μέσοι έπαιξαν οι Μανιάτης και Καραγκούνης. Τέλος, στις δύο πλευρές έπαιξαν οι Σαμαράς και Νίνης, ενώ μπροστά του, ως μοναδικός προωθημένος ο Φάνης Γκέκας.

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο ισχύει λίγο πολύ και για τους Πολωνούς, καθώς οι έντεκα του Σμούντα ήταν αναμενόμενοι εδώ και μέρες. Οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν με τους: Σέζνι κάτω από τα δοκάρια και τους Μπένις, Περκί, Βασιλέφσκι, Πίστσεκ ν' αποτελούν από αριστερά προς τα δεξιά την αμυντική γραμμή των Πολωνών. Στη μεσαία γραμμή, σε ρόλο αμυντικών χαφ, αγωνίστηκαν οι: Πολάνσκι και Μουράφσκι, ενώ την τριάδα των χαφ αποτέλεσαν οι Ρίμπους, Ομπράνιακ και Μπλαστσικόφσκι και τέλος ο Λεβαντόφσκι στην «κορυφη».

Τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ήταν δύσκολα για την Εθνική ομάδα της χώρας μας, δεδομένης της απίστευτα «καυτής» – αλλά μέχρι εκεί – ατμόσφαιρας που είχαν δημιουργήσει οι Πολωνοί φίλαθλοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι όση ώρα η μπάλα ήταν στην κατοχή των Ελλήνων ο θόρυβος από τα σφυρίγματα των θεατών ήταν εκκωφαντικός σε σημείο που ενδεχομένως να μην ακούγονταν μεταξύ τους μέσα στο γήπεδο.

Η πρώτη (διπλή) ευκαιρία για τους Πολωνούς δημιουργήθηκε στο 4' με πρωταγωνιστές τους Λεβαντόφσκι και Μουράφσκι. Το σουτ του πρώτου σταμάτησε πάνω στα ελληνικά σώματα, ενώ το αντίστοιχο του δεύτερου απέκρουσε σε κόρνερ ο Χαλκιάς.

Η Εθνική «απάντησε» στο 12' με κεφαλιά του Γκέκα, μετά από εκτέλεση φάουλ του Καραγκούνη, η οποία κατέληξε άουτ.

Από εκείνο το σημείο οι Πολωνοί πήραν το έλεγχο του παιχνιδιού και με επιθέσεις από τα αριστερά «πυροβολούσαν» με κάθε τρόπο. Στο 13' και στο 14' η τύχη δεν έκανε το χατίρι στους Μπλαστσικόφσκι και Λεβαντόφσκι, κάτι το οποίο δεν έγινε, όμως, στο 17', επίσης μετά από επίθεση από τα αριστερά. Συγκεκριμένα, μετά από συνδυασμό αλά... Ντόρτμουντ των Πίστσεκ και Λεβαντόφσκι, ο δεύτερος με δυνατή κεφαλιά έστειλε την μπάλα ν' αναπαυτεί στα δίχτυα του Χαλκιά (0-1).

Στα επόμενα λεπτά η Εθνική προσπάθησε ν' ανεβάσει ρυθμούς, η αλήθεια είναι όμως ότι οι Πολωνοί δεν τους άφησαν πολλά περιθώρια, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων έβγαιναν πρώτοι στη φάση, ακολουθώντας έναν εξοντωτικό ρυθμό. Αν κάτι, πάντως, χρίζει αναφοράς για την Εθνική μας μετά το γκολ των Πολωνών είναι ένα σουτ του Κατσουράνη (24'), το οποίο πέρασε άουτ.

Στο 36' ήρθε και... έδεσε ο τραυματισμός του Αβραάμ Παπαδόπουλου, τον οποίο αντικατέστησε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και τα πράγματα έγιναν σαφώς χειρότερα. Κι αν κανείς δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει την αξία του ποδοσφαιριστή της Σάλκε, σίγουρα μόνο καλό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ο Σάντος έχασε μια αλλαγή από νωρίς στο παιχνίδι, την οποία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πολύ αργότερα.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό (37') οι Πολωνοί δημιούργησαν την καλύτερη ευκαιρία για γκολ, ενώ στο 44' η ιστορία έγινε ακόμα χειρότερη, καθώς ο Καρμπάγιο απέβαλε τον Παπασταθόπουλο με δεύτερη κίτρινη κάρτα, απόφαση ιδιαίτερα αυστηρή, όπως άλλωστε ήταν και η αντίστοιχη πρώτη κάρτα στο 35'. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τα ριπλέι της αναμέτρησης και αυτό έλεγαν όλοι οι σχολιαστές που βρέθηκαν στα δημοσιογραφικά θεωρεία του Εθνικού Σταδίου της Πολωνίας.

Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου οι Έλληνες ζήτησαν πέναλτι, όταν η μπάλα βρήκε στο χέρι του Περκίς, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο αμυντικός της Πολωνίας ήταν κάτω όταν συνέβη αυτό και έτσι, ουσιαστικά, αν και σταμάτησε το παιχνίδι, ήταν στην κρίση του διαιτητή. Είναι απ' αυτά τα πέναλτι, δηλαδή, που λέμε δίνονται, δεν δίνονται...

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μια αλλαγή για την Εθνική μας ομάδα, καθώς ο Φερνάντο Σάντος έριξε στη μάχη τον Σαλπιγγίδη στη θέση του Νίνη και η διάταξη έγινε 4-4-1, με κορυφή και πάλι τον Γκέκα.

Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ στην πρώτη του επαφή με την μπάλα (51') – και μετά από λάθος έξοδο του Πίστσεκ σε παρ' ολίγο κεφαλιά του Γκέκα – σχεδόν σε κενή εστία έγραψε το 1-1 και έδωσε το έναυσμα στην ελληνική κερκίδα και ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Κάπου εκεί το παιχνίδι έγινε ροντέο, καθώς οι Πολωνοί προσπάθησαν να «παγώσουν» το παιχνίδι δεδομένης της αριθμητικής υπεροχής που είχαν, όμως οι Έλληνες φάνηκε να έχουν αρκετό κουράγιο μέσα στα στήθια τους – μετά το γκολ του Σαλπιγγίδη και διεκδίκησαν με αξιώσεις το γκολ, το οποίο θα τους χάριζε το χρυσό τρίποντο.

Η αρχή έγινε στο 63' με τον Σαμαρά να στέλνει την μπάλα από πλεονεκτική θέση άουτ.

Στο 68' ο Φορτούνης πέρασε στη θέση του Γκέκα και τη θέση του στην κορυφή της επίθεσης πήρε ο Σαμαράς. Ο ποδοσφαιριστής της Καϊζερσλάουτερν στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, την «έσκαψε», βγάζοντας μια καταπληκτική βαθιά μπαλιά στην πλάτη της άμυνας, ο Σέζνι ανέτρεψε τον Σαλπιγγίδη και ο Καρμπάγιο έδειξε, σωστά, κόκκινη και πέναλτι. Από την άσπρη βούλα, δυστυχώς, ο Καραγκούνης δεν μπόρεσε να νικήσει τον Τιτόν (που πήρε τη θέση του Ρίμπους) και έτσι τα μάτριξ συνέχισαν να δείχνουν 1-1.

Στο 75' ο Σαλπιγγίδης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά το γκολ ακυρώθηκε, καθώς ο επιθετικός του ΠΑΟΚ ήταν – έστω και οριακά – σε θέση οφσάιντ.

Στη συνέχεια ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά, αποτέλεσμα, προφανώς, της κούρασης από τον ρυθμό που επέβαλαν οι Πολωνοί από την αρχή του αγώνα. Οι Πολωνοί βγήκαν κάποιες φορές στην επίθεση, όμως, σε καμία περίπτωση δεν δημιούργησαν αυτό που λέμε κλασική ευκαιρία.

Πηγή: www.onsports.gr

https://www.youtube.com/watch?v=a0em0fbhAEQ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250