Ιστορική ημέρα για την ΑΕΚ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 11:51

Ιστορική ημέρα για την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση για την συμπλήρωση 90 χρόνων από την ημέρα έγκρισης του καταστατικού του συλλόγου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

90 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (18 Σεπτεμβρίου 1924) από την ημέρα που το Καταστατικό (απόφαση υπ' αριθμ. 3844) της δημιουργίας της «Αθλητικής Ενωσης Κωνσταντινουπόλεως», ενός προσφυγικού Συλλόγου που θα μετέφερε τις αξίες του ξεριζωμένου Ελληνισμού μέσα στο χρόνο, εγκρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Κατατέθηκε στις αρμόδιες αρχές στις 7 Ιουλίου 1924 και στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε τη σύσταση του Αθλητικού Σωματείου το Καταστατικό ίδρυσης του οποίου υπέγραψαν επιφανείς Ελληνες από την Κωνσταντινούπολη που ζούσαν στην Αθήνα.

Το ιστορικό αυτό έγγραφο ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :

«Υπό των εν Αθήναις και Πειραιεί εκ Κωνσταντινουπόλεως αθλητών και φιλάθλων ιδρύεται γυμναστικός Σύλλογος υπό την επωνυμίαν «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ» με έδρα την Αθήνα. Σκοπός του Συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωση των εκ Κωνσταντινουπόλεως αθλητών προς συνέχιση του έργου διαφόρων αθλητικών σωματείων της Κων/πολης, των οποίων ενεργά μέλη ήταν οι αθλητές αυτοί, καθώς και η διάδοση του φίλαθλου αισθήματος στη νεολαία για την διάπλαση όλκιμων σωμάτων, θαρραλέων ψυχών, ευγενικών χαρακτήρων, ικανών για την εκπλήρωση κάθε υποχρέωσης προς την πατρίδα, την κοινωνία και την οικογένεια».

gazzeta