Εθνική... απόλαυση και Αργεντινή – Ελλάδα 71-79 (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 01:07

Εθνική... απόλαυση και Αργεντινή – Ελλάδα 71-79 (εικόνες)

Η Εθνική έκανε περήφανους για μία ακόμη φορά όλους τους Έλληνες, νίκησε την Αργεντινή (79-71) και έβαλε πλώρη για την τετράδα – Αντίπαλος στους «16» την Κυριακή (7/9) η Σερβία στη Μαδρίτη

Ένα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να το... πιείς στο ποτήρι! Μία Ομάδα απολαυστική που έπαιξε και κόντρα στην Αργεντινή μπάσκετ κυριαρχίας, είχε πίστη στο πλάνο, ήταν διαβασμένη -όπως κάθε φορά-, έτρεχε στον αιφνιδιασμό σε κάθε ευκαιρία και αντιμετώπισε προβλήματα μόνο από τον Λουίς Σκόλα. Μία ομάδα όμως σαν την φετινή Ελλάδα, είναι αδύνατο να χάσει από έναν μόνο παίκτη, ακόμα κι αν αυτός είναι ο 34χρονος σούπερ σταρ των Ιντιάνα Πέισερς. Εκπληκτική απόδοση από τον Νικ Καλάθη με 18 πόντους, 15 ριμπάουντ «κατέβασε» ο Μπουρούσης συμπληρώντας και με 16 πόντους, ενώ έξι ασίστ μοίρασε ο Νίκος Ζήσης. Από κοντά και ο Γιώργος Πρίντεζης με 15 πόντους. Στους 17 σταμάτησε ο Σκόλα που δεν αποδείχτηκαν όμως αρκετοί για να υποχρεώσουν την Ελλάδα στην πρώτη της ήττα.

argentiniellada1

Η τρίπλετα Καλάθη, Πρίντεζη και Μπουρούση πήρε όλο το βάρος των επιθέσεων στην πρώτη περίοδο και δικαιολογημένα. Με μπροστάρη τον πόιντ γκαρντ των Μέμφις Γκρίζλις –οργάνωνε και εκτελούσε όποτε το έκρινε απαραίτητο- οι διεθνείς έκαναν ένα ακόμα καλό ξεκίνημα σε αγώνα και ξέφυγαν από νωρίς. Ο Μπουρούσης έβγαινε νικητής στις περισσότερες μάχες του με τον Λουίς Σκόλα, την ώρα που ο Πρίντεζης δεν είχε αντίπαλο να τον κοντράρει στο λόου ποστ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να ξεφύγει η Ελλάδα με 28-16 στο 10’.

Αποφασισμένοι για να αλλάξουν την εικόνα του αγώνα μπήκαν στο δεύτερο δεκάλεπτο οι Αργεντίνοι οι οποίοι με τον Λουίς Σκόλα μπροστάρη και τον Πάμπλο Πριτζιόνι να έχει πάρει την μπαγκέτα του, μείωσαν μέχρι και στους τρεις πόντους (28-31). Ο Φώτης Κατσικάρης κάλεσε τάιμ άουτ, αλλά τον πρόλαβαν οι –ευχάριστες- εξελίξεις, με την Επίσημη Αγαπημένη να παίρνει σκορ και να ξεφεύγει ξανά, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί η διακοπή. Το ημίχρονο έκλεισε με ιδανικό τρόπο, καθώς ο Ζήσης ευστόχησε σε τρίποντο με την εκπνοή και η διαφορά πήγε ξανά σε διψήφιο νούμερο (33-44). Ο αρχηγός της Εθνικής φώναξε στον αντίπαλό του μετά το τρίποντο και ακολούθησαν αψιμαχίες που ευτυχώς δεν είχαν συνέχεια με τα πνεύματα να εκτονώνονται.

argentiniellada3

Ένα σερί 8-0 ήταν αρκετό με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου για να στείλει τη διαφορά σε δυσθεώρητα ύψη (33-52). Οι Αργεντινοί απάντησαν με το ίδιο… νόμισμα και μάζεψαν χάρη στον Πριτζιόνι γρήγορα-γρήγορα αναγκάζοντας τον Κατσικάρη να καλέσει τάιμ άουτ. Οι Λατίνοι προσπαθούσαν να κλείσουν την διαφορά, αλλά η εθνική ομάδα έβρισκε πάντοτε τις κατάλληλες λύσεις για να τη διατηρεί σε διψήφια νούμερα. Ο Νοτσιόνι χρεώθηκε με το τρίτο του φάουλ και στη συνέχεια πήρε τεχνική ποινή, με αποτέλεσμα να έχει τέσσερα φάουλ από πολύ νωρίς. Στο 30’ ο φωτεινός πίνακας του κλειστού της Σεβίλλης έγραφε 64-50 για την Ελλάδα και δύσκολα θα άλλαζε κάτι.

Ο Λάμας απέσυρε από τους βασικούς του στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, αλλά ένα απρόσμενο σερί δέκα αναπάντητων πόντων από τους «Γκαούτσος» μετέτρεψε το παιχνίδι σε ντέρμπι με την αγωνία να κορυφώνεται. Οι διεθνείς όμως έμειναν πιστοί στο πλάνο τους και βρήκαν τον τρόπο να ξεφύγουν 76-68 δύο λεπτά πριν το τέλος. Επιστροφή δεν υπήρχε για τους Αργεντινούς και η τελευταία κόρνα της γραμματείας έφερε το πέμπτο ροζ φύλλο αγώνα στην ελληνική πλευρά.

Πλέον οι διεθνείς θα ταξιδέψουν στη Μαδρίτη για να αρχίσουν τα νοκ-άουτ παιχνίδια. Πρώτος αντίπαλος η Σερβία που τερμάτισε τέταρτη στον πρώτο όμιλο με δύο νίκες και τρεις ήττες.

Δεκάλεπτα: 16-28, 33-44, 50-64, 71-79

Αργεντινή (Χούλιο Λάμας): Σκόλα 17 (1), Μάτα, Καμπάτζο 10 (1), Πριτζιόνι 10 (2), Λαπροβίτολα 7 (1), Γκουτιέρεζ 3 (1), Ντέλια 4, Χέρμαν 7, Νοτσιόνι 8, Σαφάρ 5 (1)

Ελλάδα (Φώτης Κατσικάρης): Μάντζαρης, Μπουρούσης 16 (1), Ζήσης 13 (1), Βασιλειάδης 2, Καλάθης 18 (2), Παπανικολάου 6, Σλούκας 3 (1), Καϊμακόγλου 2, Αντετοκούνμπο, Βουγιούκας 4, Πρίντεζης 15 (1)

onsports.gr

argentiniellada2