Στην κορυφή του κόσμου η Γερμανία

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014 00:43

Στην κορυφή του κόσμου η Γερμανία

Με γκολ του Μάριο Γκέτσε στο 119ο λεπτό η Γερμανία κατάκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας και πρόσθεσε το τέταρτο αστέρι στη φανέλα της. Τα «πάντσερ» έγραψαν Ιστορία, καθώς έγιναν η πρώτη ομάδα από την Ευρώπη που κατακτά το Μουντιάλ μέσα στην αμερικανική ήπειρο! Η μεγαλύτερη στιγμή του αγώνα, πριν το γκολ, ήταν το δοκάρι του Χέβεντες με κεφαλιά, λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους.

Το ματς


Το παιχνίδι ξεκίνησε με τη Γερμανία να κερδίζει φάουλ έξω από την περιοχή, το οποίο πέρασε ανεκμετάλλευτο και την Αργεντινή στην κόντρα να κάνει μία πρώτη προσπάθεια με αντεπίθεση και συνεργασία του Λαβέτσι με τον Ιγκουαΐν. Το σουτ του τελευταίου δεν βρήκε εστία και μάλιστα κατέληξε πλάγιο άουτ.

Η πρώτη σημαντική στιγμή καταγράφηκε στο 21’. Ο Κρόος με κεφαλιά προς τα πίσω αιφνιδίασε τους κεντρικούς αμυντικούς της ομάδας του, καθώς αποδέκτης της μπάλας έγινε ο Ιγκουαΐν. Ο Αργεντινός φορ βρέθηκε απέναντι από τον Νόιερ, ωστόσο δεν κράτησε την ψυχραιμία του και σούταρε απελπιστικά άουτ.

Με την συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου η Αργεντινή σκόραρε και ο Ιγκουαΐν γιόρτασε με την… ψυχή του, ωστόσο δεν είχε αντιληφθεί ότι το τέρμα του είχε ορθά ακυρωθεί, αφού ο φορ της «αλμπισελέστε» ήταν σε θέση οφσάιντ.

Οι Γερμανοί πήραν βαθιά ανάσα, ωστόσο ο προπονητής τους, Γιόακιμ Λεβ «έσφιξε» το ζωνάρι του, βλέποντας τον νεαρό Κράμερ, τον ποδοσφαιριστή που επέλεξε να μπει στην ενδεκάδα, αντί του Σάμι Κεντίρα, που τραυματίστηκε στην προθέρμανση, να αποχωρεί υποβασταζόμενος και φανερά ζαλισμένος από χτύπημα που αποκόμισε νωρίτερα. Ο μικρός είχε τραυματιστεί στο 18’ σε σύγκρουση με τον Γκαράι και μάλιστα το τηλεοπτικό πλάνο έδειξε ότι έτρεχε αίμα από τη μύτη του!

Η απάντηση των «πάντσερ» στην σημαντικές ευκαιρίες ήρθε στο 37’. Ο Μίλερ μπήκε στην περιοχή και γύρισε τη μπάλα προς τα πίσω. Ο Σίρλε εξαπόλυσε ένα δυνατό σουτ και ο Ρομέρο απομάκρυνε! Τρία λεπτά μετά ήρθε η σειρά της Αργεντινής να αγγίξει το γκολ. Ο Μέσι προσπέρασε τον Χέβεντες και προσπάθησε να σκοράρει από πλάγια θέση, όμως οι Γερμανοί απομάκρυναν με την επέμβαση του Μπόατενγκ. Η πιο σημαντική ευκαιρία ήρθε λίγο πριν την ανάπαυλα. Από το κόρνερ ο Χέβεντες πήδηξε στην «καρδιά» της άμυνας των Λατινοαμερικάνων και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι. Η Αργεντινή στάθηκε τυχερή, αφού στη συνέχεια η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Ρομέρο.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με αλλαγή στα πρόσωπα και το σχηματισμό της Αργεντινής. Ο Αγουέρο πέρασε στη θέση του Λαβέτσι και έτσι μαζί με τον Ιγκουαΐν δημιούργησαν δίδυμο στην επίθεση, με τον σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα να έχει ρόλο «δεκαριού», πίσω από τους δύο προωθημένους. Ο Μέσι πέταξε μία πολύ σημαντική στιγμή για γκολ στο 47’. Μετά την κάθετη μπαλιά του Μπίλια βρέθηκε απέναντι από τον Νόιερ, όμως το πλασέ του πέρασε δίπλα από το δοκάρι. Η απάντηση από τους Γερμανούς ήρθε στο 59’ με τον Κλόζε να πιάνει μια κεφαλιά μέσα στην περιοχή και τον Ρομέρο να μπλοκάρει σταθερά.

Όσο η ώρα περνούσε οι δύο ομάδες δημιουργούσαν όλο και λιγότερες ευκαιρίες, ενώ στο παιχνίδι κυριαρχούσαν τα νεύρα, τα δυνατά μαρκαρίσματα και η αμυντική προσήλωση.

Η Αργεντινή έχασε μέτρα στο γήπεδο, ενώ οι Γερμανοί είχαν δύο καλές στιγμές. Στο 71’ ο Σίρλε δεν μπόρεσε να κάνει κοντρόλ και έχασε την ευκαιρία να σκοράρει, ενώ στο 82’ ο Κρόος με πλασέ από το ύψος της περιοχής έδειξε πως δεν πιστεύει στο γκολ, αφού το πλασέ που επιχείρησε σε σχέση με τις προϋποθέσεις που του παρουσιάστηκαν ήταν πολύ κακό.

Έτσι το ενενηντάλεπτο ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Το έξτρα μισάωρο ξεκίνησε δυναμικά και τελείωσε με τους παίκτες εξουθενωμένους. Στο πρώτο λεπτό ο Σίρλε έπιασε το σουτ μέσα από την περιοχή και ο Ρομέρο απομάκρυνε ενστικτωδώς δείχνοντας την κλάση του, ενώ στο 97’ ο Παλάσιο με ψηλοκρεμαστό πλασέ πάνω από τον Νόιερ έστειλε τη μπάλα άουτ. Από εκεί και πέρα, ο ρυθμός έπεσε αισθητά, όμως οι Γερμανοί που ήταν πιο απειλητικοί σκόραραν. Ο Σίρλε συνεργάστηκε με τον δεύτερο παίκτη που μπήκε σαν αλλαγή τον Γκέτσε, ο οποίος κατάφερε να κοντρολάρει τη μπάλα και να πλασάρει τον Ρομέρο, πετυχαίνοντας το «χρυσό» γκολ για τα «πάντσερ»!

Γερμανία - Αργεντινή 1-0 (ΝΕΡΙΤ)

Το «φιλμ» του αγώνα


-Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής για τον Σάμι Κεντίρα, ο οποίος δεν είναι στην ενδεκάδα, καθώς χτύπησε στον αστράγαλο. Ο Κράμερ πήρε τη θέση του.

Ξεκίνησε ο τελικός!

4' Ο Ιγκουαΐν επιχείρησε σουτ από πλάγια θέση στην αντεπίθεση της Αργεντινής, αλλά η μπάλα πέρασε παράλληλα και κατέληξε πλάγιο άουτ.

9' Ο Μέσι με σόλο μπήκε στην περιοχή των Γερμανών, όμως το γύρισμα για τον Πέρες δεν ολοκληρώθηκε. Νωρίτερα τα «πάντσερ» προσπάθησαν να αναστατώσουν την άμυνα της Αργεντινής, αλλά ο Μπίλια «καθάρισε» τη φάση.

11' Πρώτο κόρνερ για την Αργεντινή με τον Λαβέτσι. Σε δεύτερο χρόνο μπλόκαρε ο Νόιερ.

13' Σέντρα από τον Λαμ. Κλόζε και Ντεμικέλις συγκρούστηκαν στον αέρα και η μπάλα πέρασε.

15' Κόρνερ για την Γερμανία. Απομάκρυναν οι αμυντικοί.

18' Στο έδαφος ο Κράμερ. «Παγωμάρα» στον πάγκο της Γερμανίας, αφού δεν θέλουν να σκέφτονται την περίπτωση αλλαγής για τον παίκτη που μπήκε στην ενδεκάδα στη θέση του Κεντίρα. Ο νεαρός συγκρούστηκε με τον Γκαράι, αλλά επέστρεψε στο γήπεδο.

21' Τεράστια ευκαιρία για την Αργεντινή. Ο Κρόος έκανε λάθος στην άμυνα και ο Ιγκουαΐν βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Νόιερ, ωστόσο το σουτ που επιχείρησε πέρασε απελπιστικά άουτ.

29' Κάρτα στον Σβαϊνστάιγκερ για μαρκάρισμα στον Λαβέτσι.

30' Σκόραρε η Αργεντινή, αλλά το τέρμα ακυρώθηκε σωστά, αφού ο Ιγκουαΐν ήταν σε θέση οφσάιντ!

31' Ο Κράμερ αποχωρεί υποβασταζόμενος και ζαλισμένος δεν μπορεί να συνεχίσει.

32' Αναγκαστική αλλαγή για τη Γερμανία. Στη θέση του Κράμερ ο Σίρλε.

34' Κίτρινη κάρτα στον Χέβεντες για μαρκάρισμα πάνω στον Ζαμπαλέτα.

36' Πιο κινητική και απειλητική η Αργεντινή. Ο Λαβέτσι έκλεψε τη μπάλα και πάσαρε στον Μέσι, ο οποίος έψαξε την μπαλιά «τρύπα» και κέρδισε το κόρνερ.

37' Μεγάλη ευκαιρία για τη Γερμανία. Ο Μίλερ μπήκε στην περιοχή και γύρισε τη μπάλα προς τα πίσω. Ο Σίρλε εξαπόλυσε ένα δυνατό σουτ και ο Ρομέρο απομάκρυνε!

40’ Νέα τεράστια ευκαιρία για την Αργεντινή. Ο Μέσι προσπέρασε τον Χέβεντες και προσπάθησε να σκοράρει από πλάγια θέση, όμως οι Γερμανοί απομάκρυναν με την επέμβαση του Μπόατενγκ, αφού ο Νόιερ είχε εξουδετερωθεί.

43' Έκλεψαν τη μπάλα οι Γερμανοί και έφυγαν στην κόντρα, όμως το πλασέ του Κρόος δεν αιφνιδίασε τον Ρομέρο.

45' Άτυχη η Γερμανία. Από το κόρνερ ο Χέβεντες με κεφαλιά τράνταξε το αριστερό δοκάρι του Ρομέρο, ο οποίος αντίθετα στάθηκε τυχερός και μπλόκαρε τη μπάλα στη συνέχεια.

Τελος ημιχρόνου

Αλλαγή για την Αργεντινή. Έξω ο Λαβέτσι που έκανε πολύ καλό ημίχρονο. Στη θέση του ο Κουν Αγουέρο.

Ξεκίνησε το δεύτερο ημιχρονο


47' Έχασε νέα ευκαιρία η Αργεντινή. Ο Μπίλια βρήκε με κάθετη μπαλιά το Μέσι, ο οποίος από πλάγια θέση απέναντι στον Νόιερ σούταρε άουτ!

57' Ο Ιγκουαΐν βρέθηκε στο έδαφος τραυματισμένος μετά από σφοδρή σύγκρουση που είχε με τον Νόιερ.

59' Η κεφαλιά του Κλόζε από την περιοχή κατέληξε στην αγκαλιά του Ρομέρο, αφού πρώτα έσκασε στο έδαφος.

62' Ο Εζίλ μετά το γύρισμα του Σίρλε δεν μπόρεσε να τελειώσει σωστά τη φάση.

64' Κίτρινη κάρτα στον Μασεράνο για μαρκάρισμα στον Κλόζε.

65' Δεύτερη κίτρινη για την Αργεντινή. Τη δέχθηκε ο Αγουέρο για μαρκάρισμα στον Σβαϊνστάιγκερ

71' Ο Σούρλε πήγε να ελέγξει τη μπάλα στην περιοχή της Αργεντινής, αλλά έχασε το κοντρόλ και μαζί την ευκαιρία να σκοράρει.

74' Ο Μέσι χάνει το κοντρόλ, ενώ νερίτερα είχε συνομιλία με τον Σαμπέγια. Όπως φαίνεται πρέπει να αντιμετωπίζει κάποιο μικρό τράβηγμα, ωστόσο συνεχίζει να προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για την ομάδα του. Ένα σουτ που επιχείρησε έξω από την περιοχή πέρασε άουτ.

78' Δεύτερη αλλαγή για την Αργεντινή. Έξω ο Ιγκουαΐν, μέσα ο Παλάσιο.

82' Χαμένη ευκαιρία για τη Γερμανία. Ο Εζίλ γύρισε τη μπάλα στο ύψος της περιοχής, όμως το πλασέ του Κρόος ήταν πολύ κακό. Η μπαλα πέρασε άουτ.

86' Τρίτη αλλαγή για την Αργεντινή. Στη θέση του Πέρες ο Φερνάντο Γκάγκο.

88' Δεύτερη αλλαγή για τη Γερμανία. Στη θέση του Κλόζε ο Μάριο Γκέτσε.

90' Τέλος κανονικής διάρκειας. Πάμε για παράταση


Ξεκίνησε η παράταση

91' Ο Σίρλε σούταρε μέσα από την περιοχή και ο Ρομέρο απέκρουσε ενστικτωδώς.

93' Ο Αγουέρο γύρισε τη μπάλα για να βρει τον Μέσι, όμως η μπάλα έφυγε μακριά.

97' Ευκαιρία για την Αργεντινή. Ο Παλάσιο κατέβασε τη μπάλα και μπήκε στην περιοχή, όμως το πλασέ που επιχείρησε πάνω από τον Νόιερ κατέληξε άουτ.

Τέλος του πρώτου ημιχρόνου

Ξεκίνησε το δεύτερο μισό της παράτασης


109' Αποχώρησε ματωμένος από το παιχνίδι ο Σβαϊστάιγκερ. Πέφτει... ξύλο στην παράταση! Πολλά δυνατά μαρκαρίσματα από τους παίκτες των δύο ομάδων.

113' ΓΚΟΟΟΟΟΛ Για τη Γερμανία. Σίρλε και Γκέτσε συνεργάστηκαν και ο τελευταίος με πλασέ άνοιξε το σκορ για τους Γερμανούς
.

120' Αλλαγή για την Γερμανία. Ο Μερτεζάκερ στη θέση του Εζίλ.


Γερμανία - Αργεντινή 1-0 (ΝΕΡΙΤ)

Γκολ:
113' Γκέτσε

Κίτρινες κάρτες: Σβαϊνστάιγκερ, Χέβεντες - Μασεράνο, Αγουέρο

Κόκκινες κάρτες: -

Γερμανία (Λεβ): Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Χούμελς, Κράμερ (32' λ.τρ. Σίρλε), Χέβεντες, Σβαϊνστάιγκερ, Κρόος, Εζίλ (120' Μερτεζάκερ), Μίλερ, Κλόζε (88' Γκέτσε).

Αργεντινή (Σαμπέγια): Ρομέρο, Ζαμπαλέτα, Ντεμικέλις, Γκαράι, Ρόχο, Μασεράνο, Μπίλια, Πέρες (86' Γκάγκο), Λαβέτσι (46' Αγουέρο), Μέσι, Ιγκουαΐν (78' Παλάσιο).

Διαιτητής: Νικόλα Ριτσόλι.




00 inkefalonia general ad 300X250