Ραντεβού με την Ιστορία:Ο Αλέξης Παπαδάτος ξανά με τη φανέλα της Κεφαλονιάς!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2014 14:23

Ο Αλέξης Παπαδάτος με τη φανέλα του Σπόρτιγκ όπου έζησε σπουδαίες στιγμές

Ο Αλέξης Παπαδάτος με τη φανέλα του Σπόρτιγκ όπου έζησε σπουδαίες στιγμές

Ραντεβού με την Ιστορία δίνει αύριο το Κεφαλλονίτικο μπάσκετ. Ο Αλέξης Παπαδάτος, ο σπουδαιότερος μπασκετμπολίστας που ανέδειξε τούτος εδώ ο τόπος θα φορέσει ξανά τη φανέλα της Κεφαλονιάς! Ο Αλέξης Παπαδάτος, θα αγωνιστεί στον Σαββατιάτικο (4/1/2014) αγώνα του Αθλητικού Συλλόγου Κεφαλονιά (3μ.μ.) στο κλειστό «Αντώνης Τρίτσης» κόντρα στη Γαλήνη, κλείνοντας έτσι την μεγάλη καριέρα του στο μπάσκετ.

Ο Αλέξης Παπαδάτος, ξεκίνησε την σπουδαία μπασκετική ιστορία του από την Κεφαλονιά, έφυγε στα 16 του χρόνια από το νησί για να κάνει καριέρα σε μεγάλες ομάδες της Α1 ( μεταξύ αυτών ο Άρης, ο Σπόρτιγκ, Πειραϊκός, η Λάρισα το Περιστέρι) και πλέον ήθελε να «κλείσει ως παίκτης» φορώντας και πάλι τη φανέλα της Κεφαλονιάς.

DSC 0156

Ως παίκτης της Εθνικής Εφήβων κατέκτησε το 1995 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας, ενώ οι διακρίσεις του όλα αυτά τα χρόνια που βρέθηκε στα παρκέ ήταν πολλές και σημαντικές.

Αύριο όσοι βρεθούν στο κλειστό «Αντώνης Τρίτσης» θα έχουν την ευκαιρία να τον θαυμάσουν για τελευταία φορά αγωνιζόμενο στον τόπο που ξεκίνησε το μπάσκετ.

Ο Αλέξης, άλλωστε, ήθελε πάντα να τελειώσει την μεγάλη καριέρα του ως παίκτης της Κεφαλονιάς.

Έτσι λοιπόν, επ' ευκαιρία της άφιξής του στην Κεφαλονιά για τις γιορτές (ζει και εργάζεται στην Αθήνα), ο ΑΣΚ κατάφερε να του εξασφαλίσει δελτίο και έτσι αύριο θα τον δούμε ξανά να αγωνίζεται!

Παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο: «Η 27χρονη ιστορία του Κεφαλλονίτικου μπάσκετ»

Πίσω από τις μπασκετικές λέξεις κρύβεται ο... Αλέξης

Πίσω από τις λέξεις Κεφαλονιά και μπάσκετ κρύβεται ο Αλέξης Παπαδάτος.
Ο Παπαδάτος αναμφίβολα αποτελεί το καλύτερο εξαγώγιμο μπασκετικό προϊόν του νησιού με σπουδαία καριέρα στα μεγάλα σαλόνια του Ελληνικού μπάσκετ, τίτλους και μπόλικες προσωπικές διακρίσεις.

Η ιστορία του πάντως, δεν ξεκινάει από κάποιο παρκέ ή ανοικτό γήπεδο μπάσκετ του νησιού, αλλά από μία... πισίνα.

Αθλητής της κολύμβησης και του πόλο, μπήκε στα... μπασκετικά ύδατα κατόπιν παρότρυνσης του μεγάλου του αδελφού Λεωνίδα Παπαδάτου.

Το ταλέντο του στο μπάσκετ δεν άργησε να φανεί. Στα 14 χρόνια του (1991) βγάζει δελτίο στον Κεφαλληνιακού, ενώ το 1992 επιλέχθηκε στο κλιμάκιο της ΕΣΚΑ-Η, όπου και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην τελική φάση όλων των κλιμακίων. Είναι η στιγμή που ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Πετρόπουλος το καλεί στην Εθνική Παίδων.


Το καλοκαίρι του 1993 δίνεται από τον Κεφαλληνιακό με υποσχετική στον Πειραϊκό, ενώ το ίδιο καλοκαίρι έρχεται και η πρώτη διάκριση όταν και κατακτά με την Εθνική Παίδων το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Τουρκίας.

Τις σεζόν 93-94 και 94-95 αγωνίζεται στην Α2 με τη φανέλα του Πειραϊκού και είναι τότε που φτάνουν και οι πρώτες προσωπικές διακρίσεις. Ο Παπαδάτος αναδεικνύεται πιο εύστοχος παίκτης στα τρίποντα και 2ος πιο εύστοχος στις βολές τη σεζόν 93-94, ενώ και την επόμενη σεζόν θα πιάσει κορυφή στην ευστοχία τόσο στα τρίποντα όσο και στις βολές.

Μάλιστα, τα ρεκόρ του παραμένουν ακόμα ακατάρριπτα. Ένα από αυτά συνέβη τη δεύτερη χρονιά του στον Πειραϊκό, σε αγώνα της Α2 κόντρα στον Ιωνικό Νικαίας. Ο Παπαδάτος τελείωσε τον αγώνα με 33 πόντους, και απόλυτη ευστοχία (2/2 βολές, 8/8 δίποντα και 5/5 τρίποντα), ρεκόρ που διατηρείται και στις μέρες μας. Το «κερασάκι στην τούρτα» αυτής της εξαιρετικής εμφάνισης ήρθε με ένα τρίποντο που έβαλε από το κέντρο του γηπέδου.

foto4

Ο Αλέξης Παπαδάτος (πρώτος από αριστέρα στην κάτω σειρά) στέφθηκε χρυσός έφηβος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1995

Το ρεκόρ ευστοχίας

Το καλοκαίρι του 1995 θα είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά της μπασκετικής ζωής του, καθώς ως μέλος της Εθνικής Εφήβων κατακτά στην Αθήνα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Παπαδάτος αρχίζει να γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό. Συν τοις άλλοις, λίγες βδομάδες πριν το Παγκόσμιο της Αθήνας, έχει πάρει την πρώτη του μεταγραφή και από τον Κεφαλληνιακό μετακομίζει στα Πατήσια και τον Σπόρτιγκ.
Η απογείωσή του Αλέξη Παπαδάτου έχει ξεκινήσει. Με τον Σπόρτιγκ τη σεζόν 1995-1996, φτάνει στην 4η θέση του πρωταθλήματος της Α1, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται πιο εύστοχος παίκτης στα τρίποντα με ποσοστό (57,9%) που διατηρείται μέχρι τις μέρες μας. Παράλληλα, μπαίνει στην 2η καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος της Α1 της σεζόν 1995-1996. Μια επιτυχία τεράστια, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Παπαδάτος αναδείχθηκε δεύτερος καλύτερος πλέι μέικερ του πρωταθλήματος, πίσω από τον περίφημο Ντέιβιντ Ρίβερς του Ολυμπιακού!

https://www.youtube.com/watch?v=F0ENIaz_8M4


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250