Ο Ευάγγελος Δουδέσης μίλησε για το «θαύμα» του ΝΟΑ και άλλα πολλά!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013 11:36

Ο Ευάγγελος Δουδέσης μίλησε για το «θαύμα» του ΝΟΑ και άλλα πολλά!

Στο στούντιο του ιντερνετικού ραδιοφώνου Inside Κ.Α.Ρ. Web Radio και την εκπομπή «Inside Aquatics» φιλοξενήθηκε ο Ευάγγελος Δουδέσης. Ο έμπειρος πολίστας μίλησε για την επιτυχημένη σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό με τον ΝΟ Αργοστολίου, τη μεταγραφή του στην ολλανδική Polar Bears και την παράλληλη ενασχόλησή του με σπουδές, αλλά και για την Εθνική ομάδα. Ταυτόχρονα ο 28χρονος αθλητής αναφέρθηκε στα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική υδατοσφαίριση, ενώ πέρα από την πισίνα, η κουβέντα πήγε και στις τελευταίες εξελίξεις στα υπόλοιπα αθλήματα του υγρού στίβου και όχι μόνο.

Ακούστε στο αρχείο που ακολουθεί τη συνέντευξη του Ευάγγελου Δουδέση στην εκπομπή "Inside Aquatics".

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ευάγγελου Δουδέση στην εκπομπή "Inside Aquatics":

Για την Εθνική και τους Μεσογειακούς:

«Η Εθνική έχει περάσει στους τέσσερις πλέον, αυτά τα ματς αποτελούν προετοιμασία για το Παγκόσμιο. Η σύνθεση της ομάδας είναι τέτοια που δεν υποτιμούμε την διοργάνωση. Έχουν πάει οι καλύτεροι παίκτες που υπάρχουν στη χώρα σε αυτή τη διοργάνωση.»

Για το νέο ξεκίνημα της Εθνικής:

«Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, ο Κεχαγιάς είναι πολύ σοβαρός προπονητής και είναι επαγγελματίας πάνω στην δουλειά του. Ο προηγούμενος Ολυμπιακός κύκλος ήταν λειψός και πρόχειρος, καθώς και ο Ντράγκαν Άντριτς είχε έρθει στο τέλος. Νομίζω αυτή τη στιγμή έκανε ένα restart η Εθνική μας ομάδα και στόχος είναι πλέον το Ρίο, δίχως να υποτιμώ τις άλλες διοργανώσεις.»

Για το Παγκόσμιο και τι να περιμένουμε από την Εθνική:

«Επιστρέφουμε μετά από δύο απουσίες σε Παγκόσμιο. Δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά τι να περιμένουμε, αλλά μου αρκεί ότι εκεί πάνε οι καλύτεροι παίκτες.»

Για την διοργάνωση των Μεσογειακών:

«Η Ιταλία, η Κροατία και η Ισπανία έχουν στείλει δυνατές ομάδες, μονό η Σερβία έχει στείλει μια ομάδα νεαρότερη ηλικιακά, αλλά έχει τη δικαιολογία ότι συμμετείχε σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις όπως το World League. Ο προγραμματισμός σε αυτό το άθλημα είναι απαράδεκτος, δεν έχει λογική το World League, όπως έγινε απλά για να γίνει.»

Για τη νίκη επί της Σερβίας στους Μεσογειακούς:

«Είναι ιστορικό αποτέλεσμα, είναι κορνίζα το αποτέλεσμα γράφει. Αστερίσκος με τη σύνθεση δεν θα μπει ποτέ, οπότε θα γράφει 12-3.»

Για το επίπεδο της Εθνικής και το πόσο ανταγωνιστικοί θα είμαστε στο Παγκόσμιο:

«Θα είμαστε ανταγωνιστικοί, διότι το συντριπτικό ποσοστό της ομάδας αποτελείται από Ολυμπιακό και Βουλιαγμένη που δουλεύουν ακόμη σε επαγγελματικό επίπεδο. Έχουν κρατήσει υψηλά το μπάτζετ τους και νομίζω βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Εκτός από τρεις παίκτες οι υπόλοιποι δουλεύουν σε υψηλό επίπεδο και δεν πέφτουν από την Ακρόπολη με την προετοιμασία της Εθνικής. Ακριβώς αυτούς τους παίκτες θα σου έλεγα ως Ευάγγελος Δουδέσης ότι θα ήταν στην 13άδα.»

Για το αν υπάρχει νέο αίμα να αντικαταστήσει επάξια το παλιό:

«Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι ένα ερώτημα που ταλανίζει τους πάντες, αν μπορεί η γενιά της Δουνκέρκης του 1995, να αντικατασταθεί. Θεωρώ ότι υπάρχουν παίκτες, όπως ο Μυλωνάκης, ο Δελακάς, ο Φουντούλης, ο Κολόμβος, ο Μουρίκης, ο Χρήστος Αφρουδάκης και μια γενιά νέων που έρχεται από πίσω που μπορούν να πετύχουν κάτι πολύ καλό. Εκτιμώ πολύ τον Βλαχόπουλο και τον Γεννηδουνιά ή κι ο Τίγκας είναι παιδιά που μπορούν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό επίπεδο που χρειάζεται.»

Αν θα επέστρεφε στην Εθνική:

«Θα μου προκαλέσει έκπληξη αν κάποιος έχει αντίθετη γνώμη από εμένα και με καλέσει στην Εθνική. Δεν θεωρώ ότι είμαι καλύτερος από εκείνους που πάνε στους Μεσογειακούς Αγώνες. Δεν θέλω να μιλάω για μένα, αλλά δεν άξιζα να είμαι στην 13άδα.»

Για τη φετινή σεζόν:

«Πήγαν όλα τέλεια. Αν μας έλεγαν στην αρχή ότι θα βγείτε 4οι και θα παίξετε και στο φάιναλ φορ θα λέγαμε «κλείστο, κάντε το ντιλ από τώρα». Κλείσαμε με ήττες την σεζόν, απλά δεν ήμασταν έτοιμοι για αυτό το επίπεδο αγώνων με Ολυμπιακό, Βουλιαγμένη, Χίο. Η ομάδα εξαντλήθηκε κόντρα στον Παναθηναϊκό, τόσο αγωνιστικά όσο και διοικητικά πιάσαμε ταβάνι.
Άλλαξε προπονητής ο Θοδωρής Ανδρεάκος που ήταν παίκτης πέρυσι. Από πέρυσι έφυγαν οι Θωμάκος, Αναστασιάδης , όπως και ο Ρατσούνιτσα. Ξεκινήσαμε να σιγουρέψουμε την 6η θέση που είχαμε πέρυσι, θέλαμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, σεβόμενοι τον κόπο και την προσωπικότητά μας. Είχαμε στην άκρη όμως του μυαλού μας την 4η θέση κάτι που πετύχαμε.»

Για τις δυσκολίες της σεζόν:

«Τεράστιες δυσκολίες. Όλοι νομίζουν ότι στο Αργοστόλι είναι όλα τέλεια. Ότι υπάρχει κάποιος ζάμπλουτος πρόεδρος και βάζει λεφτά. Δεν είναι έτσι. Η ομάδα ξεκίνησε με ένα μεγάλο μαχαίρι στο μπάτζετ, δεχθήκαμε μεγάλη μείωση, μείναμε γιατί σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, είμαστε μια οικογένεια. Υπήρχαν δυσκολίες και στο αγωνιστικό, εμείς κάναμε προπόνηση Αθήνα και το να μεταβούμε στο Αργοστόλι για αγώνες δεν ήταν και το πιο εύκολο να το κάνεις δύο χρόνια σερί.
Όλη η ομάδα στηρίζεται σε τοπικούς παράγοντες και δεν εννοώ όπως αυτούς που έχουμε τόσα χρόνια συνηθίσει να περνούν από το πόλο και δεν παράγουν τίποτα. Είναι ρομαντικοί οι άνθρωποι εκεί, παράγουν έργο, αγωνίστηκαν να έχουν 67 διαφημιστικές ταμπέλες στο γήπεδο, κατάφερναν να έχουνε μια πισίνα γεμάτη.
Στην Κεφαλλονιά δεν υπάρχει κάποιο άλλο άθλημα σε υψηλό επίπεδο και το βάρος έπεσε σε εμάς από τον κόσμο. Στα περισσότερα παιχνίδια παίξαμε 13.30 το μεσημέρι όπου τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, τα παιχνίδια γινόντουσαν απλά για να γίνουν, όχι για να έρθει ο κόσμος να δει πόλο. Ήταν για μετακίνηση και λόγους οικονομικούς των ομάδων, αλλά έτσι γκρεμίζεις τα πάντα.»

Πότε το πίστεψαν ότι θα πήγαιναν τόσο καλά στη σεζόν:

«Στην αρχή δεν πήγαμε καλά. Στη συνέχεια είχαμε κάποιες ήττες πολύ βαριές όπως από τον Ολυμπιακό στο Αργοστόλι με 13-3. Από εκεί και πέρα άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας, η προπόνηση και η σοβαρότητα αυτής, καθώς μετά κάναμε πολύ καλή πορεία, φτάσαμε να έχουμε ένα σερί 10 αγώνων περίπου αήττητοι.»

Για το ματς με Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα:

«Το μάτι μας γυάλιζε. Θέλαμε νίκη με τρία γκολ. Εκείνη η περίοδος ήταν πολύ δύσκολη λόγω των πολλών ταξιδιών. Δύο μέρες πριν είχαμε φέρει ισοπαλία με την Κέρκυρα εκτός. Υπήρχαν πολλά σενάρια που μας έφερναν από την 4η ως την 6η θέση. Τελικά όλα πήγαν τέλεια, κερδίσαμε με 3 γκολ και περάσαμε στα πλέι οφ.»

Για τα πλέι οφ:

«Το σύνολο της ομάδας δεν άντεξε την πίεση των πλέι οφ και του φάιναλ φορ. Στα ματς των πλέι οφ ήμασταν πολύ κακοί, με ενόχλησαν αυτές οι ήττες. Κάναμε μια φοβερή πορεία στην κανονική διάρκεια, όμως η εικόνα μας στα πλέι οφ δεν ήταν η εικόνα της ομάδας που είναι 4η στο πρωτάθλημα.»

Ο απολογισμός της φετινής σεζόν:

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος, μπορεί να ενοχλεί εμένα το πώς εμφανιστήκαμε στο τέλος, αλλά είμαι χαρούμενος. Ενόχλησε πολύ τον προπονητή η συμπεριφορά της ομάδας στα πλέι οφ. Δεν είμαστε όμως έτοιμοι για κάτι τέτοιο ούτε εμείς αλλά ούτε και η διοίκηση.»

Για το Κύπελλο και το ματς με Παναθηναϊκό:

«Ήταν το μόνο ντέρμπι της προημιτελικής φάσης, καθώς στα υπόλοιπα τα φαβορί επικράτησαν εύκολα, κερδίσαμε 6-5 ήταν πολύ όμορφο παιχνίδι αυτό με τον Παναθηναϊκό, καθώς επικρατήσαμε με ανατροπή. Αυτό μας έδωσε δύναμη και για τη νίκη στο πρωτάθλημα.»

Για τον ημιτελικό με Βουλιαγμένη:

«Εκεί τα πράγματα ήταν διαφορετικά απέναντι στην Βουλιαγμένη. Η εμφάνισή μας ήταν πολύ καλή, κοντράραμε την Βουλιαγμένη στα ίσια. Ήταν η καλύτερή μας εμφάνιση στα τρία πρώτα δεκάλεπτα, η Βουλιαγμένη ξέφυγε μετά με 9-6 και κέρδισε, αλλά θεωρώ ήταν το καλύτερο φινάλε.»

Για τα παιχνίδια Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη:

«Δίκαια κέρδισε και τους δύο τίτλους ο Ολυμπιακός, όσο κι αν εγώ υποστηρίζω τη Βουλιαγμένη. Ο Ολυμπιακός έχασε μόνο ένα παιχνίδι όλη τη χρονιά, αυτό στον πρώτο τελικό, η Βουλιαγμένη είχε σκαμπανεβάσματα φέτος, είχε πολλούς τραυματισμούς, ο Ολυμπιακός από την άλλη δεν έχει χάσει το πρωτάθλημα δύο φορές συνεχόμενες μετά το 1998. Πείσμωσε τον Ολυμπιακό η περυσινή χαμένη χρονιά και δυνάμωσε πολύ.»

Για την μεταγραφή του στην Polar Bears στην Ολλανδία:

«Τελείωσα τις σπουδές μου κι έπρεπε να κάνω το επόμενο βήμα. Πριν τρία χρόνια μετά την Πάτρα, όταν τελείωσε η χρονιά και ήμουν απλήρωτος, ήρθα στην Αθήνα και κατάλαβα ότι το πόλο κάποια στιγμή θα τελειώσει. Πήγα στο Φάληρο, κι εκεί απλήρωτος φυσικά, δυσκολεύτηκα πολύ και αποφάσισα να πάω στο τμήμα Επικοινωνίας στην Πάντειο και αποφάσισα ότι έπρεπε να το τελειώσω. Πέρασα όλα τα μαθήματα εκτός από ένα, έδωσα το τελευταίο τον Φεβρουάριο, πήρα πτυχίο κι έψαχνα κάποια Πανεπιστήμια για μεταπτυχιακό στο σπορτ μάνατζμεντ. Απέκλεισα το Λονδίνο λόγω του ότι δεν είχε ομάδα να αγωνιστώ, στο Μονπελιέ και την Λιλ μπορούσα να πάω καθώς μιλάω γαλλικά, αλλά δεν προέκυψε πρόταση και κατάλαβα πως το καλύτερο Πανεπιστήμιο σε αυτόν τον τομέα ήταν στο Άμστερνταμ. Με το που με δέχτηκαν εκεί ξεκίνησα παράλληλα κάποιες επαφές για αναζήτηση ομάδας. Είχα μιλήσει με τον Κουν που ήταν στον Εθνικό και τελικά η καλύτερη πρόταση, όχι μόνο οικονομικά, αλλά για κάλυψη βασικών εξόδων, διαμονής, διατροφής, ήταν της Polar Bears κι έτσι αποφάσισα να πάω εκεί, καθώς είναι και κοντά στο Άμστερνταμ. Είναι ιστορική ομάδα, φέτος αποκλείστηκε στα ημιτελικά του πρωταθλήματος από τη Σούρμαν, ενώ πήρε το Κύπελλο.
Οπότε με το Σούπερ Καπ υπάρχει και η δυνατότητα να πάρω τον πρώτο μου τίτλο. Θα πάω εκεί την 1η Σεπτεμβρίου. 11 Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα μαθήματα και 14 είναι το Σούπερ Καπ και αμέσως μετά στις 28 του ίδιου μήνα το πρωτάθλημα. Είναι πολύ οργανωμένο το πρωτάθλημα, τα κολυμβητήρια είναι κλειστά και πεντακάθαρα. Μπορεί το επίπεδο αγωνιστικά να είναι χαμηλότερο από εδώ, αλλά στο οργανωτικό κομμάτι είμαστε πολύ πίσω.
Για να καταλάβετε εμείς 21 ώρες πριν πάμε στη Λαμία δεν γνωρίζαμε αν θα γίνει το Κύπελλο, αυτοί ξέρουν από τώρα πότε θα γίνει την ερχόμενη σεζόν το δικό τους. Δεν ξέρω να γίνονται πουθενά αγώνες δίχως πίνακα ή επόπτες.
Μπορεί να μην είναι μόνο ένας Έλληνας, είναι ένα ακόμη παιδί νεαρός από τα Χανιά με Ολλανδικές ρίζες που θα πάει να σπουδάσει. Είναι ο Γιώργος Πανής που πάει για μεταπτυχιακό και θα πάει στην Ουτρέχτη, οπότε θα αγωνιστεί εκεί, αλλά και άλλοι.»

Για το ότι εξάγουμε ανθρώπους:

«Εξάγουμε κυρίως σε οργανωτικό επίπεδο αν και δεν έχουμε οργάνωση, προεξάρχοντος του κ. Γιανουρή , του κ. Πολυχρονόπουλου, του κ. Γιαννόπουλου, της κ. Βαραμέντη, έχουμε καλό επίπεδο και δεν το εκμεταλλευόμαστε εδώ. Δεν μπορεί να μην χρησιμοποιούμε τον Γιάννη Γιανουρή κάπου.
Έχουμε τους λάθος ανθρώπους στις πιο κομβικές θέσεις. Θεωρώ ότι στην Ομοσπονδία δεν ξέρω τι διάθεση υπάρχει για την προβολή του αθλήματος. Η Εθνική ομάδα πώς γίνεται να μην έχει έναν χορηγό; Αυτό σημαίνει, για να ζητήσεις χορηγούς, πρέπει να έχεις κάτι. Έχεις την Παγκόσμια πρωταθλήτρια, έχεις την ανδρική ομάδα που συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες συνεχώς, άρα έχεις λάθος τρόπο ξεκάθαρα ή δεν έχεις διάθεση, όρεξη.»

Αν βλέπει να γίνονται προσπάθειες και αν υπάρχει διάθεση να αλλάξουν πράγματα:

«Οι εποχές είναι δύσκολες, αλλά δεν δέχομαι να μην γίνεται προσπάθεια. Γίνεται προσπάθεια αλλά δεν είναι αντάξια του προϊόντος που έχεις. Υπάρχει το πρωτάθλημα, οι Εθνικές ομάδες, είναι ένα προιόν, αλλά αν δεν διοργανώσεις ένα δυνατό πρωτάθλημα πώς θα έχεις μια δυνατή Εθνική ομάδα; Το Κύπελλο, ας πούμε, γιατί το κάνεις, αφού βλέπεις ότι δεν κυλά έτσι. Δεν υπάρχει κίνητρο γιατί δεν αλλάζεις τον τρόπο. Κάν'το με κίνητρο προς τις ομάδες, κάν'το στην αρχή του πρωταθλήματος ως τουρνουά, αλλά πρέπει να δώσεις ένα κίνητρο στις ομάδες, όχι οικονομικό. Βάλε κάποιους ανθρώπους στην Ομοσπονδία που να έχουνε κίνητρο, να θέλουν να προσφέρουν, να έχουν φρέσκες ιδέες. Εγώ για το Κύπελλο θα ήθελα να γίνει στην αρχή της σεζόν και να το χρησιμοποιήσουν οι ομάδες σαν προετοιμασία. Ας πούμε το άλλο, γιατί δεν υπάρχει μικρός τελικός; Γιατί κάνεις φάιναλ φορ και δεν έχει μικρό τελικό; Κάνε δύο ημιτελικούς και κάνε έναν τελικό γιορτή για το άθλημα. Δεν έχω καλό προαίσθημα για το μέλλον, βλέπω ανθρώπους να φεύγουν, όπως η κυρία Τίγκα στη Βουλιαγμένη, την οποία βλέπω να κουράζεται, βλέπω τον κύριο Παππή ο οποίος απέχει, βλέπω ανθρώπους στο Αργοστόλι να έχουν κουραστεί. Δεν ξέρω πού οδηγούμαστε. Μακάρι να εκμεταλλευτούμε τους ανθρώπους που πρέπει και να κερδίσει από αυτό το άθλημα.Θα συνέφερε να μπουν άνθρωποι που γνωρίζουν τον χώρο. Η Ομοσπονδία έχει καταφέρει πολλά πράγματα, αλλά δεν έχει κάνει πολλά περισσότερα.»

 http://www.aquaticsnews.com/