14ο Final Four Κυπέλλου Πόλο: Συνέντευξη Τύπου και στατιστικά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 18:35

14ο Final Four Κυπέλλου Πόλο: Συνέντευξη Τύπου και στατιστικά

Στα καλά της ντύνεται η Λαμία, καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, για να υποδεχθεί αύριο και το Σάββατο το 14ο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Ελλάδας υδατοσφαίρισης Ανδρών, με τη συμμετοχή του ΝΟ Βουλιαγμένης (περυσινού Κυπελλούχου Ελλάδας), του Ολυμπιακού, του ΝΟ Αργοστολίου και του τοπικού Νηρέα. Σε ένα πλήρως ανακαινισμένο Κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, στις εγκαταστάσεις των ΤΕΙ Λαμίας, με τη συνέργεια των φορέων (Περιφέρεια, Δήμος, ΤΕΙ), την ενεργό συμπαράσταση των ανθρώπων του υγρού στίβου στην πόλη και ειδικότερα του Νηρέα Λαμίας, η διοργάνωση της ΚΟΕ που από το 1999 – με εξαίρεση το 2000 – ταξιδεύει στην ελληνική περιφέρεια, ανοίγει τα φτερά της.

Το μεσημέρι, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, ΚΟΕ και υπόλοιποι φορείς που εμπλέκονται στην διοργάνωση των αγώνων, παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου.

Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος και Γιώργος Κατσαρός αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Στάϊκος, ο Πρόεδρος των ΤΕΙ Λαμίας Κώστας Αναστασίου και ο Πρόεδρος του Νηρέα Λαμίας Χρήστος Μπετχαβάς.

Διαθεσόπουλος: «Στολίδι το Κολυμβητήριο, τιμή για τη Λαμία το Φάιναλ φορ»

diathesopoulos3

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, επεσήμανε για την σπουδαιότητα της διοργάνωσης στη Λαμία: «Δύο κορυφαίες ομάδες της ελληνικής και ευρωπαϊκής υδατοσφαίρισης, ο Ολυμπιακός και ο ΝΟ Βουλιαγμένης, μια νέα ομάδα όπως ο ΝΟ Αργοστολίου που φέτος κατέπληξε με την 4η θέση που κατέλαβε στην Α1 και ο τοπικός και εξελίξιμος Νηρέας, ομάδα της Α2 κατηγορίας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, δίνουν το παρόν στην διοργάνωση.

Επιλέξαμε τη Λαμία για δύο λόγους. Πρώτα γιατί αυτή η Ομοσπονδία, από το 1999 που καθιερώθηκε το Φάιναλ Φορ, μόνον μία φορά δεν το διοργάνωσε εκτός του αθηνοκεντρικού κράτους, το 2000 (Νίκαια).

Δεύτερον γιατί, η Λαμία, διέθετε ένα αχρησιμοποίητο για 12 ολόκληρα χρόνια κολυμβητήριο και ήταν η χρυσή ευκαιρία να ενεργοποιηθεί η πόλη, οι φορείς της και οι άνθρωποι του αθλητισμού ώστε να αποδοθεί στον αθλητισμό, τη νεολαία, τη κοινωνία της Λαμίας, αυτό το κόσμημα.

Είναι στολίδι αυτό το Κολυμβητήριο, άρτιο και πανέμορφο, σε χώρο όπου σπουδάζουν τα νιάτα της Ελλάδας. Συνάδει δηλαδή με το ρόλο και τον κοινό προσανατολισμό του αθλητισμού που είναι συνυφασμένος με την παιδεία και τον πολιτισμό.

 Ήταν μεγάλη η προσπάθεια των φορέων (Δήμος, Περιφέρεια, ΤΕΙ) που συνεργάστηκαν, μια χαβούζα, μια τρύπα με πλακάκια – όπως ήταν το Κολυμβητήριο -  να μετατραπεί σε αυτή την πανέμορφη αθλητική εγκατάσταση.

 Οι επόμενες δύο ημέρες είναι για την πόλη της Λαμίας πολύ σημαντικές. Εδώ, έχει γίνει κατάθεση ψυχής από τους ανθρώπους που συνδιοργανώνουν το Φάιναλ Φορ».

Για όσα ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, περί της διοργάνωσης, υπογράμμισε: «Ακούσαμε και δεχθήκαμε άδικη κριτική γιατί αποφασίσαμε να γίνει το φάιναλ φορ στη Λαμία. Εμείς, από την αρχή είχαμε πει ότι εφόσον η Λαμία είναι έτοιμη, εκεί θα γίνει η διοργάνωση. Το είπα και την προηγούμενη βδομάδα: «Στη Λαμία ή πουθενά».

Είναι μεγάλο γεγονός για την πόλη να υποδέχεται το κορυφαίο μας ομαδικό άθλημα. Αυτό περιποιεί μεγάλη τιμή».

Κοτρωνιάς: «Σημαντικές οι στιγμές για την πόλη της Λαμίας»

lamia1

ΦΩΤΟ: Το Κολυμβητήριο στα ΤΕΙ Λαμίας, όπου θα διεξαχθεί το 14ο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Ελλάδας

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαμιέων, τόνισε: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντικές είναι αυτές οι μέρες για τη Λαμία. Πρώτα για όσους πίστεψαν στην ολοκλήρωση ενός αναξιοποίητου αθλητικού έργου, για να δοθεί στη νεολαία και τον αθλητισμό. Μετά, γιατί με αυτό το πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός που φιλοξενούμε, αλλάζει ο αθλητικός μας χάρτης και η εικόνα του αθλητισμού μας.

Ευχαριστώ την ΚΟΕ και προσωπικά τους κ.κ Διαθεσόπουλο, Κατσαρό, τον συντοπίτη υπουργό κ.Σταϊκούρα και τον υπουργό κ. Ιωαννίδη για τη βοήθεια τους. Όλα όσα χρειάστηκαν να γίνουν έγιναν. Το Κολυμβητήριο είναι πανέτοιμο. Η Λαμία πάντα θα πρέπει να είναι στο μυαλό της ΚΟΕ».

Στάϊκος: «Η Περιφέρεια θα στηρίξει και στο μέλλον διοργανώσεις»

Ο Αντιπεριφερειάρχης, είπε μεταξύ των άλλων: «Θα πρέπει σε αυτή τη χώρα να αποδώσουμε τα «του Καίσαρος τω Καίσαρι», σχετικά με όσους συνέβαλαν και πίστεψαν  ότι μπορεί η Λαμία να διοργανώσει ένα τέτοιο γεγονός.

Το Κολυμβητήριο των ΤΕΙ, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς χανόταν τα χρήματα του ελληνικού λαού, τόσα χρόνια.

Ως Περιφέρεια θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε διοργανώσεις του υγρού στίβου και στο μέλλον».

Αναστασίου: «Αλλάζουν τα αθλητικά πράγματα της πόλης»

Ως αλλαγή των αθλητικών πραγμάτων της πόλης, βλέπει ο Πρόεδρος των ΤΕΙ τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου. «Είναι η απαρχή για τα αθλητικά πράγματα της πόλης σε ότι αφορά τον υγρό στίβο, η λειτουργία του Κολυμβητηρίου. Μιας αθλητικής εγκατάστασης που για 12 χρόνια ήταν ερμητικά και πεισματικά κλειστή», είπε.

Κατσαρός: «Βοήθεια και για την κολύμβηση, το Κολυμβητήριο»

katsaros_koe2

Στον ευρύτερο ρόλο που μπορεί να παίξει πλέον η Λαμία, στάθηκε ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΕ: «Η Λαμία και οι σύλλογοι της έχουν και κολυμβητική ιστορία, εκτός από την υδατοσφαίριση. Το Κολυμβητήριο όπου θα φιλοξενηθεί το φάιναλ φορ, μπορεί πλέον να κρατήσει στον τόπο τους, τα ταλέντα της λαμιώτικης κολύμβησης που μέχρι τώρα για να συνεχίσουν σε υψηλότερο επίπεδο υποχρεωνόταν και έπαιρναν μεταγραφές».

Μπετχαβάς: «Τιμή και ευθύνη μεγάλη το Φάιναλ φορ»

Συγκινημένος για τη διοργάνωση του φάιναλ φορ και τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Νηρέα Λαμίας. «Είναι τιμή και ευθύνη μεγάλη, η υποδοχή ενός τόσο σημαντικού αθλητικού γεγονότος στην πόλη της Λαμίας. Ήταν μεγάλη η βοήθεια των φορέων που συνεργάστηκαν για να γίνει το φάιναλ φορ στην πόλη μας.

Είναι μια γιορτή, για την πόλη και την υδατοσφαίριση, μια ιστορική στιγμή για τα παιδιά που πλέον θα προπονούνται σε κανονική πισίνα.

Με την διοργάνωση του φάιναλ φορ στη Λαμία, διαψεύστηκαν και οι Κασσάνδρες, που πολλά έλεγαν. Η πισίνα, δεν ανοίγει μόνον για το φάιναλ φορ, αλλά ανοίγει για να μείνει και να προσφέρει στον αθλητισμό και τα αθλήματα μας».

Το «Σαμαρτζίδης Καπ»

Στο ενδεχόμενο η Λαμία να φιλοξενήσει τον άλλο μήνα (28-30 Ιουνίου) και το διεθνές τουρνουά ανδρών «Σαμαρτζίδης Καπ», αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, στο κλείσιμο της Συνέντευξης Τύπου.

«Πρόκειται για να ένα πολύ σημαντικό τουρνουά με τη συμμετοχή της Σερβίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας και του Μαυροβουνίου. Από αυτές θα βγούνε οι 3 ομάδες που θα ανεβούν στο βάθρο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Βαρκελώνης τον Ιούλιο.

Έχουμε απευθυνθεί στην Περιφέρεια και τους άλλους φορείς της πόλης, με μια ανοιχτή κι από εδώ σήμερα πρόσκληση, ώστε να φιλοξενηθεί στη Λαμία αυτό το σπουδαίο τουρνουά. Αναμένουμε την απάντηση τους.

Αν στο φάιναλ φορ η Λαμία υποδέχεται το 90% της Εθνικής μας ομάδας, σ’ αυτό τουρνουά θα είναι στην πόλη 70 με 80 ολυμπιονίκες της υδατοσφαίρισης, με ότι συνεπάγεται αυτό», τόνισε.

Πέντε διαιτητές

Στην τεχνική σύσκεψη που θα γίνει αύριο το απόγευμα (16.00) στο Κολυμβητήριο, θα ανακοινωθούν οι διαιτητές των δύο ημιτελικών αγώνων του 14ου Φάιναλ Φορ.

Στη διοργάνωση της Λαμίας, θα δώσουν το παρόν οι διεθνείς μας διαιτητές, Σταυρόπουλος,  Σταυρίδης, Μοίραλης, Μπουδραμής, Αχλαδιώτης.

Ο πρώτος ημιτελικός (ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ – ΝΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ) είναι προγραμματισμένος για τις 17.30 και ο δεύτερος (ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜΙΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ) για τις 19.00.

Το 14ο Φάιναλ Φορ θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΤ 1.

Τα στατιστικά

Η Λαμία είναι 13η πόλη της Ελλάδας, εκτός Αθήνας, που φιλοξενεί Φάιναλ Φορ Κυπέλλου Ελλάδας στην υδατοσφαίριση Ανδρών.
Συνολικά, η διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας, είναι η 35η και χωρίζεται σε δύο περιόδους.
Η πρώτη από το 1953 έως και το 1958, όταν και είχε θεσπιστεί το Επαμειβόμενο Κύπελλο Παντελή Ψύχα (από τις πρωτοπόρες μορφές της ελληνικής υδατοσφαίρισης), με τον Εθνικό Πειραιά να κατακτά και τα έξι (6) τρόπαια.


Η δεύτερη, από το 1984 με προσωρινό διάλλειμα το 1994 που δεν έγινε η διοργάνωση, έως σήμερα και με τον τρόπο διεξαγωγής του να αλλάζει το 1999 όταν και θεσμοθετήθηκε το Φάιναλ Φορ. Μοναδική εξαίρεση το 2004 όταν για λόγους προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στην τελική φάση μετείχαν 8 ομάδες.
Η πρώτη ομάδα που σπάει την κυριαρχία του Εθνικού Πειραιά στο θεσμό είναι ο ΑΝΟ Γλυφάδας (1986), ενώ ο ΝΟ Χίου γίνεται η πρώτη ομάδα της περιφέρειας που κατακτά το τρόπαιο (1990).


Το 1992 ο Ολυμπιακός, που κατέχει πλέον τα περισσότερα (14) τρόπαια, ανακηρύσσεται για πρώτη φορά Κυπελλούχος Ελλάδας και το 1995 ο ΝΟ Πατρών κερδίζει τον ΝΟ Βουλιαγμένης στον Τελικό με τα περισσότερα γκολ (25).


Στη Νίκαια (2000) και το Βόλο (2002), είχαμε τους συγκλονιστικότερους ίσως τελικούς, με τον Θοδωρή Καλακόνα να σκοράρει – για τον Εθνικό – στην παράταση (12-11 τον Ολυμπιακό) και τον Θοδωρή Χατζηθεοδώρου να πετυχαίνει – επίσης στην παράταση – απίθανο γκολ από τη σέντρα, για τον Ολυμπιακό (10-9 τον ΝΟ Βουλιαγμένης).
Στην παράταση, έχουν κριθεί ακόμη πέντε τελικοί (1953, 1957, 1989, 1990, 2010).


Στα αξιοσημείωτα, τα 3 πέναλτι που απέκρουσε ο Βαγγέλης Πάτρας το 1991 (Εθνικός), δύο του Βαγγέλη Πάτερου και ένα του Δημήτρη Σελετόπουλου.

ΤΟΠΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ FINAL FOUR ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

1999 ΚΕΡΚΥΡΑ
2000 ΝΙΚΑΙΑ
2001 ΠΑΤΡΑ
2002 ΒΟΛΟΣ
2003 ΧΙΟΣ
2005 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2006 ΑΡΤΑ
2007 ΚΑΛΑΜΑΤΑ
2008 ΤΡΙΠΟΛΗ
2009 ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
2010 ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ
2011 ΚΑΛΥΜΝΟΣ
2012 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
ΟΙ 34 ΤΕΛΙΚΟΙ

Α' ΠΕΡΙΟΔΟΣ
1953 ΕΘΝΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 5-4 (3-3)
1954 ΕΘΝΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 12-0
1955 ΕΘΝΙΚΟΣ – ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1-0
1956 ΕΘΝΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 7-2
1957 ΕΘΝΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6-4 (4-4)
1958 ΕΘΝΙΚΟΣ – ΝΟ ΠΑΤΡΩΝ 5-2
_____________________________________________________
Β' ΠΕΡΙΟΔΟΣ

1984 ΕΘΝΙΚΟΣ – ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 8-5
1985 ΕΘΝΙΚΟΣ – ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚ 8-7
1986 ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 5-4
1987 ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 10-7
1988 ΕΘΝΙΚΟΣ – ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 8-6
1989 ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 10-8 (7-7)
1990 ΝΟ ΧΙΟΥ – ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 8-5 (5-5)
1991 ΕΘΝΙΚΟΣ – ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 10-7
1992 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΝΟ ΠΑΤΡΩΝ 9-7
1993 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 8-4
1994 ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
1995 ΝΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 13-12
1996 ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ – ΝΟ ΠΑΤΡΩΝ 11-8
1997 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΝΟ ΠΑΤΡΩΝ 9-8
1998 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΝΟ ΠΑΤΡΩΝ 10-8
1999 ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 8-7
2000 ΕΘΝΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 12-11 (11-11)
2001 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 9-7
2002 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 10-9 (8-8)
2003 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΝΟ ΧΑΝΙΩΝ 14-5
2004 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 6-5
2005 ΕΘΝΙΚΟΣ – ΝΟ ΠΑΤΡΩΝ 12-8
2006 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 16-5
2007 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ 11-5
2008 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 10-4
2009 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 9-6
2010 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 7-6 (5-5)
2011 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 10-8
2012 ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ - ΝΟ ΧΙΟΥ 6-4

Σημείωση: (1) Από το 1959 μέχρι το 1984 δεν έγινε η διοργάνωση
(2) Το 1953, 1957,, 1989, 1990, 2000, 2002 και 2010 ο τελικός κρίθηκε στην παράταση
(3) Το 1955 ο Άρης Θεσσαλονίκης αποχώρησε
(4) Το 1994 δεν έγινε η διοργάνωση

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ΤΕΛΙΚΟΙ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 14 20
ΕΘΝΙΚΟΣ 12 13
ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 3 ,7
ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 3 11
ΝΟ ΠΑΤΡΩΝ 1 7
ΝΟ ΧΙΟΥ 1 2
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0 5
ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 0 2
ΝΟ ΧΑΝΙΩΝ 0 1

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ

(Β' Περίοδος) Τρόπαια Συμμετοχές
Πάτερος Βαγγέλης 6 6
Νάκιτς Μίλε 4 5
Καραλόγος Γιάννης 3 3
Λουκάτος Νίκος 2 2
Κάσας Ζόλταν 2 2
Γιαννουρής Γιάννης 2 6
Κακουλίδης Γιώργος 1 6
Βολτυράκης Μάκης 1 6
Λοράντος Τεό 1 1
Ρούσσοραν Πέτερ 1 1
Ποπόφ Μπορίς 1 1
Μορφέσης Γιώργος 1 1
Ματουτίνοβιτς Ντράγκαν 1 1
Τζούχο Βέσελιν 1 1
Κατά Χοσέ Μπράσκο 1 2
Ρούπακας Βαγγέλης 0 3
Στάμενιτς Νίκολα 0 2
Λούδης Κώστας 0 2
Μίχαλος Τάκης 0 1
Γαρύφαλλος Ανδρέας 0 1
Πολυχρονόπουλος Όμηρος 0 1
Σίλιτς Μπρούνο 0 1
Μέτκιτς Λιούμπισα 0 1
Βάσος Αλέκος 0 1

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ

19 Χατζηθεοδώρου Θόδωρος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
18 Αφρουδάκης Γιώργος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6 / ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 12
13 Αρώνης Αντώνης ΕΘΝΙΚΟΣ 7 / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6
13 Μαυρωτάς Γιώργος ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
12 Γιαννόπουλος Κυριάκος ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 11 / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ
11 Χατζηθεοδώρου Θόδωρος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1997, 98, 01, 02, 03, 04, 06, 07, 08, 09, 10)
9 Δεληγιάννης Νίκος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (2002, 03, 04, 06, 07, 08, 09, 10, 11)
9 Σχίζας Τάσος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (2003, 04, 06, 07, 08, 09, 10, 11), ΕΘΝΙΚΟΣ (2000)
8 Πλατανίτης Σάκης ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1993, 97, 98, 01, 02, 03, 04, 06)
8 Κραβαρίτης Δημήτρης ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1992, 93, 97, 98, 01, 02, 03, 04)
Σημείωση: Το 2007 ο Τάσος Σχίζας δεν αγωνίστηκε στον τελικό λόγω τιμωρίας, ενώ το 2010 ήταν εκτός 13άδας στον τελικό, όπως και ο Νικήτας Κόχειλας την ίδια χρονιά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟΥΣ
14 Χατζηθεοδώρου Θόδωρος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1997, 98, 99, 00, 01, 02, 03, 04, 06, 07, 08, 09, 10), ΝΟ ΧΙΟΥ (2012)
11 Θωμάκος Γιάννης ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (2008, 09, 10, 11), ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1998, 99, 00, 01, 02, 03, 04)
10 Αφρουδάκης Γιώργος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (2007, 08, 09, 10), ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (1995, 96, 99, 01, 02, 04)
10 Πλατανίτης Σάκης ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1993, 97, 98, 99, 00, 01, 02, 03, 04, 06)
10 Κραβαρίτης Δημήτρης ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1992, 93, 97, 98, 99, 00, 01, 02, 03, 04)
10 Ψύχος Γιώργος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (2000, 01, 02, 03, 04, 06), ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (1988, 89, 95, 96)
10 Μάζης Δημήτρης ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (2009, 10, 11), ΕΘΝΙΚΟΣ (2005, 07), ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (1995, 96, 01, 02, 04)
Σημείωση: Το 1999, ο Δημήτρης Μάζης δεν αγωνίστηκε λόγω τιμωρίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟΥΣ
7 Ελευθεριάδης Μίλτος (1988, 95, 98, 99, 04, 05, 06)
7 Σταυρόπουλος Νίκος (1997, 00, 01, 04, 06, 07, 08)
6 Χασεκίογλου Πάρης (1986, 88, 92, 95, 99, 02)
5 Τσαντάς Λάκης (1984, 85, 90, 91, 92)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΚΟΛ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ
5 Χατζηθεοδώρου Θόδωρος 2006
5 Γιαννόπουλος Κυριάκος 1989
5 Χατζής Θέμης 1997
5 Αφρουδάκης Γιώργος 1999
5 Κραβαρίτης Δημήτρης 2000
5 Γαρύφαλλος Ανδρέας 1953

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

1984 20 Αρώνης Αντώνης ΕΘΝΙΚΟΣ
1985 15 Βενετόπουλος Νίκος ΗΡΑΚΛΗΣ
1986 14 Παπαναστασίου Τάσος «πιλότος» ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
1987 14 Λοστορίδης ΝΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
1988 10 Μουστακαρίας Θόδωρος ΕΘΝΙΚΟΣ
10 Παυλίδης Χάρης ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
1989 32 Μαντζουρίδης Χρήστος ΗΡΑΚΛΗΣ
1990 23 Παπαναστασίου Τάσος «γάτος» ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
1991 32 Μαντζουρίδης Χρήστος ΗΡΑΚΛΗΣ
1992 32 Βενετόπουλος Νίκος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
1993 17 Παπανελλόπουλος Αλέξανδρος ΝΑΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
1995 16 Λοράντος Τεό ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
1996 16 Σελετόπουλος Δημήτρης ΝΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
1997 26 Απανασένκο Ντμίτρι ΝΟ ΧΙΟΥ
1998 17 Καλακόνας Θόδωρος ΕΘΝΙΚΟΣ
1999 16 Παπαναστασίου Τάσος «πιλότος» ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
2000 21 Κρέτου Άντριαν ΝΟ ΧΙΟΥ
2001 16 Χατζηθεοδώρου Θόδωρος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
2002 14 Αφρουδάκης Γιώργος ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
2003 13 Βουλγαράκης Μάνθος ΝΟ ΧΑΝΙΩΝ
2004 15 Θωμάκος Γιάννης ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
2005 16 Θεοδωρόπουλος Αργύρης ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
2006 12 Φουντούλης Γιάννης ΝΟ ΧΙΟΥ
2007 9 Αναστασιάδης Ζάχος ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
2008 13 Νίκιτς Μπόμπαν ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
2009 13 Αληχανίδης Μίμης ΠΑΟΚ
2010 16 Μιράλης Ανδρέας ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
2011 11 Σάντα Πέτρε ΝΟ ΧΙΟΥ
2012 7 Τίγκας Δημήτρης ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Η ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
*Προημιτελική φάση (10/4/13)
ΝΟ Αργοστολίου – Παναθηναϊκός 6-5
ΝΟ Χίου – Ολυμπιακός 10-12
Νηρέας Λαμίας – Πανιώνιος 8-6
ΓΣ Ηλιούπολης – ΝΟ Βουλιαγμένης 6-11
*Φάιναλ Φορ (17 και 18 Μαϊου, Λαμία)
Ημιτελικοί, 17/5
17.30 ΝΟ Βουλιαγμένης – ΝΟ Αργοστολίου
19.00 Νηρέας Λαμίας - Ολυμπιακός
34ος Τελικός, 18/5
15.00 Οι νικητές των Ημιτελικών

OI ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΟΥ 14ου FINAL FOUR
Από τους τέσσερις φιναλίστ του 14ου Φάιναλ Φορ, ο ΝΟ Αργοστολίου και ο Νηρέας Λαμίας, μετέχουν για πρώτη φορά στην διοργάνωση, με τον δεύτερο μάλιστα να είναι η μοναδική ομάδα Α2 Εθνικής κατηγορίας που το πετυχαίνει.

Οι άλλες δύο ομάδες (ΝΟ Βουλιαγμένης, Ολυμπιακός), έχουν το δικό τους «ταμείο» στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Τρόπαια: 14 (1992, 1993, 1997, 1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011)
Τελικοί: 20 (1953, 1954, 1956, 1957, 1992, 1993, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011)
Final Four: 13 (1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012)

ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Τρόπαια: 3 (1996, 1999, 2012)
Τελικοί: 11 (1986, 1987, 1988, 1989, 1995, 1996, 1999, 2001, 2002, 2004, 2012)
Final Four: 6 (1999, 2000, 2001, 2002, 2007, 2012)

ΤΑ 13 FINAL FOUR

Έτος Ημερομηνίες Τόπος Κυπελλούχος
*1999 3-4 Μαίου Κέρκυρα ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Ημιτελικοί

ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ 13-12
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΝΟ ΧΑΝΙΩΝ 16-6
Μικρός Τελικός

ΕΘΝΙΚΟΣ – ΝΟ ΧΑΝΙΩΝ 6-3
Μεγάλος Τελικός

ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 8-7
*2000 2-3 Μαρτίου Νίκαια ΕΘΝΙΚΟΣ
Ημιτελικοί

ΕΘΝΙΚΟΣ – ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 13-12 παράταση (12-12)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΝΟ ΧΙΟΥ 9-8 παράταση (8-8)
Μικρός Τελικός
ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ – ΝΟ ΧΙΟΥ 11-7
Μεγάλος Τελικός
ΕΘΝΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 12-11 παράταση (11-11)
*2001 30-31 Μαρτίου Πάτρα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ημιτελικοί

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ 10-8
ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ – ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 7-6
Μικρός Τελικός

ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ 13-11
Μεγάλος Τελικός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 9-7

*2002 30-31 Μαρτίου Βόλος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ημιτελικοί

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ 11-8
ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 10-8
Τελικός

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 10-9 παράταση (8-8)
*2003 8-9 Φεβρουαρίου Χίος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ημιτελικοί

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΝΟ ΧΙΟΥ 10-7
ΝΟ ΧΑΝΙΩΝ – ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 7-4
Τελικός

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΝΟ ΧΑΝΙΩΝ 14-5
*2005 9-10 Απριλίου Θεσσαλονίκη ΕΘΝΙΚΟΣ
Ημιτελικοί

ΕΘΝΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 11-9
ΝΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ 10-8
Μικρός Τελικός

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ 19-8
Μεγάλος Τελικός
ΕΘΝΙΚΟΣ – ΝΟ ΠΑΤΡΩΝ 12-8
*2006 1-2 Απριλίου Άρτα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ημιτελικοί
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΝΟ ΧΙΟΥ 10-3
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ 13-5
Μικρός Τελικός
ΝΟ ΧΙΟΥ – ΕΘΝΙΚΟΣ 15-4
Μεγάλος Τελικός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 16-5
*2007 19-20 Μαίου Καλαμάτα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ημιτελικοί

ΕΘΝΙΚΟΣ – ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 9-6
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 12-8
Μικρός Τελικός
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 8-7
Μεγάλος Τελικός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ 11-5

*2008 4-5 Απριλίου Τρίπολη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ημιτελικοί
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 13-5
ΕΘΝΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 8-12
Μικρός Τελικός
ΕΘΝΙΚΟΣ – ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 9-3
Μεγάλος Τελικός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 10-4
*2009 11-12 Απριλίου Πτολεμαϊδα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ημιτελικοί

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 8-4
ΠΑΟΚ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 8-11
Τελικός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 9-6
*2010 21-22 Μαίου Ερμούπολη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ημιτελικοί
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ 11-7
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 6-7
Τελικός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 7-6 παράταση (5-5)

*2011 3-4 Ιουνίου Κάλυμνος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ημιτελικοί
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΝΟ ΧΙΟΥ 10-6
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 10-3
Τελικός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 10-8
*2012 18-19 Μαϊου Αργοστόλι ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Ημιτελικοί
ΝΟ ΧΙΟΥ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 8-4
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 7-8 παράταση (7-7)
Τελικός
ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ - ΝΟ ΧΙΟΥ 6-4

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
13 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
8 ΕΘΝΙΚΟΣ
6 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
6 ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
5 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
5 ΝΟ ΧΙΟΥ
3 ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
2 ΝΟ ΧΑΝΙΩΝ
2 ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
1 ΝΟ ΠΑΤΡΩΝ
1 ΠΑΟΚ

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ

1999 7 Αφρουδάκης Γιώργος ΝΟ Βουλιαγμένης
2000 8 Χατζηθεοδώρου Θόδωρος Ολυμπιακός
8 Σάντα Πέτρε ΝΟ Βουλιαγμένης
2001 5 Χατζηθεοδώρου Θόδωρος Ολυμπιακός
5 Σαλπαδήμας Γεράσιμος ΑΝΟ Γλυφάδας
2002 5 Ψύχος Γιώργος Ολυμπιακός
2003 7 Θωμάκος Γιάννης Ολυμπιακός
2005 7 Μπαχάς Νίκος Παλαιό Φάληρο
7 Σερτβίτις Τόμας Ολυμπιακός
2006 8 Φουντούλης Γιάννης ΝΟ Χίου
2007 7 Ντόσκας Γιώργος Ολυμπιακός
2008 7 Μπλάνης Φώτης Εθνικός
2009 4 Μιράλης Ανδρέας Πανιώνιος
Νίκιτς Μπόμπαν Ολυμπιακός
Αληχανίδης Μίμης ΠΑΟΚ
Ντόσκας Γιώργος Ολυμπιακός
2010 7 Μιράλης Ανδρέας Πανιώνιος
2011 5 Μάζης Δημήτρης Πανιώνιος
Ντόσκας Γιώργος Ολυμπιακός
2012 5 Μιράλης Ανδρέας ΝΟ Χίου

ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΣΤΕΣ (MVP)

1999 Αφρουδάκης Γιώργος ΝΟ Βουλιαγμένης
2000 Καλακόνας Θόδωρος Εθνικός
2001 Χατζηθεοδώρου Θόδωρος Ολυμπιακός
2002 Χατζηθεοδώρου Θόδωρος Ολυμπιακός
2003 Ντούλος Νίκος ΝΟ Χίου
2005 Μάζης Δημήτρης Εθνικός
2006 Χατζηθεοδώρου Θόδωρος Ολυμπιακός
2007 Ντόσκας Γιώργος Ολυμπιακός
2008 Νίκιτς Μπόμπαν Ολυμπιακός
2009 Νίκιτς Μπόμπαν Ολυμπιακός
2010 Χατζηθεοδώρου Θόδωρος Ολυμπιακός
2011 Φουντούλης Γιάννης Ολυμπιακός
2012 Αφρουδάκης Χρήστος ΝΟ Βουλιαγμένης

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
1999 Ρέππας Γιώργος ΝΟ Βουλιαγμένης
2000 Πολίτης Χρήστος Εθνικός
2001 Βολτυράκης Μάκης Ολυμπιακός
2002 Βολτυράκης Μάκης Ολυμπιακός
2003 Δεληγιάννης Νίκος Ολυμπιακός
2005 Γιάντσιτς Μίλαν ΝΟ Πατρών
2006 Φλέγκας Κώστας Πανιώνιος
2007 Δεληγιάννης Νίκος Ολυμπιακός
2008 Δεληγιάννης Νίκoς Ολυμπιακός
2009 Δεληγιάννης Νίκος Ολυμπιακός
2010 Φλέγκας Κώστας Πανιώνιος
2011 Δεληγιάννης Νίκος Ολυμπιακός
2012 Τσαλκάνης Κώστας ΝΟ Βουλιαγμένης

http://www.koe.org.gr

 




00 inkefalonia general ad 300X250