Τους τρέλανες ξανα Ολυμπιακέ!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 00:38

Τους τρέλανες ξανα Ολυμπιακέ!

Tη δική του... ιστορία έγραψε ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα με την κατάκτηση για δεύτερη σερί χρονιά του τροπαίου, μετά από μια εξαιρετική εμφάνιση κόντρα στη «βασίλισσα» Ρεάλ και μια ακόμη απίστευτη ανατροπή, αφού βρέθηκε να χάνει με 17 πόντους διαφορά στο πρώτο δεκάλεπτο (10-27), για να κατακτήσει τη νίκη πανηγυρικά με 100-88 Οι ερυθρόλευκοι έγιναν, έτσι, η τρίτη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης μετά την Γιουγκοπλάστικα και την Μακάμπι, η οποία καταφέρνει να κάνει το repeat, κατακτώντας δύο σερί τίτλους και να κρατήσει το τρόπαιο στην Ελλάδα. Εκτός παιχνιδιού στο ξεκίνημα ο Ολυμπιακός...

Ο Ολυμπιακός μπήκε μουδιασμένος στο ματς και βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ, αφού οι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν την ευστοχία τους έξω από τη γραμμή των 6.75 και με 3/4 τρίποντα μέσα στο πρώτο εξάλεπτο κατόρθωσαν να χτίσουν μια διαφορά 10 πόντων (5-15). Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ίδιο διάστημα ο Ολυμπιακός έδειξε να πελαγοδρομεί στην άμυνα, δεχόμενος το ένα καλάθι μετά το άλλο, ενώ στην επίθεση οι παίκτες του Μπαρτζώκα δεν μπορούσαν να βρουν λύσεις με αποτέλεσμα να μείνουν στους 7 πόντους σε 7 λεπτά και τη Ρεάλ να παραδίδει μαθήματα... τριπόντων, φτάνοντας και στο +13 από το δεύτερο εύστοχο του Ρούντι (7-20), για να απαντήσει ο Χάινς με καλάθι και φάουλ και να μειώσει στους 10 (10-20). Η Ρεάλ συνέχισε το ρεσιτάλ με 5/6 τρίποντα και τη διαφορά να εκτινάσσεται στους 17 πόντους υπέρ των Ισπανών (10-27) στα 50 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε της πρώτης περιόδου. Η Ρεάλ με άμυνα για... Οσκαρ κατόρθωσε να κρατήσει τους ερυθρόλευκους στους 10 πόντους σε ισάριθμα λεπτά παιχνιδιού και να διαλύσει το ισχυρό τους όπλο, δηλαδή την άμυνά τους, αφού δέχτηκαν 27 πόντους, όσους είχαν δεχτεί από την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό στο κλείσιμο του πρώτου ημιχρόνου (27-40).

spanouliskoupa

Μεγάλη επιστροφή και... άφαντη η Ρεάλ στο δεύτερο δεκάλεπτο

Η ελληνική ομάδα επιχείρησε να μπει δυναμικά στο ματς και να επιχειρήσει να επιστρέψει στο σκορ με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου και με ένα σερί 8-0 με τρίποντο του Αντιτς, δίποντο του Χάινς και νέο τρίποντο του Περπέρογλου έκανε το 18-27. Με αισθητή βελτίωση και στην άμυνα, οι Πειραιώτες κατόρθωσαν να επιστρέψουν δυναμικά και μάλιστα να κρατήσουν... άποντους τους Ισπανούς για τρία σχεδόν λεπτά, αφού ο Ρούντι με δύο εύστοχες βολές 7.07 πριν το φινάλε του ημιχρόνου κράτησε τη διαφορά πάνω από τους δέκα πόντους (18-29).

Ο Μπαρτζώκας είδε την επιλογή του Περπέρογλου να του βγαίνει στο παρκέ, αφού με 5 σερί πόντους από τον Ελληνα άσο, ο οποίος μείωσε σε 20-29, ενώ αμέσως μετά πέρασε στο ματς και τον Σπανούλη που στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν εκτός ρυθμού. Ο Ρέγιες με δύο χαμένες βολές, έδωσε τη δυνατότητα στον Αντιτς με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα να μειώσει ακόμα περισσότερο και να ρίξει τη διαφορά στους 7 πόντους (22-29). Κάπου εκεί η Ρεάλ άρχισε να... ξυπνάει και να βρίσκει λύσεις στο σκοράρισμα με δίποντο του Ρέγιες και εντυπωσιακό κάρφωμα του Σλότερ ανεβάζονταν ξανά τη διαφορά στους 9 (24-33), για να μειώσει εκ νέο ο Ολυμπιακός με δύο εύστοχες βολές του Λο (26-33). Η Ρεάλ δεν βρήκε λύσεις από τα τρίποντα και ο Αντιτς έριξε ακόμα περισσότερο τη διαφορά στο 28-33, φέρνοντας τον Ολυμπιακό δύο... ανάσες μακριά από τους Ισπανούς 2.45 πριν τη συμπλήρωση του 20λέπτου. Ο Ροντρίγκεθ έδωσε μια... ανάσα στη Ρεάλ (28-35), όμως ο Λο «πυροβόλησε» έξω από τα 6.75 και διαμόρφωσε το 31-35 Δύο βολές του Ροντρίγκεθ, ένα δίποντο του Λο και μια βολή του έριξαν τη διαφορά στο χαμηλότερο επίπεδο της δεύτερης περιόδου, στους 3 πόντους (34-37) με τον Ολυμπιακό, μάλιστα, να χάνει και την ευκαιρία να ισοφαρίσει από άστοχο τρίποντο του Περπέρογλου. Οι βολές του Ροντρίγκεθ και ένα δίποντο του Σλοτερ έδωσαν έναν αέρα 7 πόντων στην Ρεάλ (34-41), για να διαμορφωθεί το 37-41 από τις τρεις εύστοχες βολές του Σλούκα, στο φάουλ που κέρδισε στα δύο δευτερόλεπτα πριν το τέλος του δεκαλέπτου. Ετσι, ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να... επιστρέψει στη Ρεάλ τους 27 πόντους που δέχτηκε στο πρώτο ημίχρονο και να πάρει τη... ρεβάνς, επιβεβαιώνοντας τα αρχικά προγνωστικά που «μιλούσαν» για μια εξαιρετικά αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων.

Ολική επαναφορά με Σπανούλη...

Το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ήταν... ονειρικό για τον Ολυμπιακό και είχε την υπογραφή του Βασίλη Σπανούλη ο οποίος με τρία σερί τρίποντα έφερε για πρώτη φορά μπροστά τον Ολυμπιακό με διαφορά τριών πόντων 48-45, αλλάζοντας άρδην τις ισορροπίες του τελικού. Η φάση του παιχνιδιού καταγράφηκε με το απίστευτο στοπ του Παπανικολάου σε προσπάθεια του Μίροτιτς για κάρφωμα και εν συνεχεία τον αιφνιδιασμό που έβγαλε ο Λο στέλνοντας για πρώτη φορά τη διαφορά υπέρ του Ολυμπιακού στους 6 πόντους (52-46) 5 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Η Ρεάλ βρήκε τρεις σερί πόντους από μια βολή του Σλότερ και ένα δίποντο του Ρούντι και κατόρθωσε να μειώσει στους 3 (54-51), για να ρίξει τη διαφορά στους δύο με και πάλι με τον Σλότερ και να περάσει μπροστά με 55-56 από τρίποντο του Ρούντι, που ήταν και το πρώτο εύστοχο της Ρεάλ από το πρώτο δεκάλεπτο... Ο Σλούκας με δύο βολές έδωσε ξανά προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 57-56, ισοφάρισε με μια στις δύο βολές ο Ρέγιες σε 57-57 και ήταν απολύτως σαφές ότι ο τελικός θα έμοιαζε με ρωσική ρουλέτα...

Η φάση που θα συζητηθεί έγινε στα 53 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε της τρίτης περιόδου, όταν ο Σλούκας χρεώθηκε με τεχνική ποινή, με τους ερυθρόλευκους να ζητούν επιθετικό φάουλ του Ντρέιπερ και τον Ροντρίγκεθ να φέρνει με δύο εύστοχες βολές το παιχνίδι στην ισοπαλία (61-61) κλείνοντας έτσι και την τρίτη περίοδο.

Ολα για όλα και... repeat

Και αν η τρίτη περίοδος είχε υπογραφή Σπανούλη, η τέταρτη ξεκίνησε με τον Περπέρογλου να γράφει το 63-61, να καταστρέφει την επόμενη επίθεση της Ρεάλ και να χάνει ευκαιρία για το +5 αστοχώντας σε τρίποντο.

Το... θρίλερ συνεχίστηκε με τον Ολυμπιακό να χτίζει διαφορά με 4/4 βολές του Λο και να φτάνει στο +5 (67-62) στα 7.32 πριν το φινάλε του παιχνιδιού. Και όσο η Ρεάλ παραπατούσε στο παρκέ, κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο, τόσο οι ερυθρόλευκοι έφταναν ακόμα πιο κοντά στην κατάκτηση του τροπαίου με τον Βασίλη Σπανούλη να χτυπά... ξανά από τα 6.75 και να εκτοξεύει τη διαφορά στους 8 πόντους (70-62), 7.17 πριν το τέλος.

Κάπου εκεί το παιχνίδι άρχισε να γέρνει ολοφάνερα προς την πλευρά των ερυθρολεύκων, όμως η Ρεάλ επιχείρησε να παίξει το τελευταίο της χαρτί και με δύο βολές του Ρούντι και ένα τρίποντο του Κάρολι μείωσαν σε 70-67. Η απάντηση ήρθε με το ίδιο... τρίποντο νόμισμα από τον Σράτο Περπέρογλου, ο οποίος με τρίποντο έγραψε το 73-67. Οι ερυθρόλευκοι, ήταν φανερό ότι είχαν πάρει... φωτιά, με τον Σλούκα ανεβάζει στους 7 τη διαφορά (75-68), τη Ρεάλ να μειώνει ξανά στους 5 με δύο πόντους του Κάρολι, ακριβώς 5.40 πριν το φινάλε (75-70). Ο Σερμαντίνι με καλάθι φάουλ προσέφερε ένα χρυσό τρίποντο στον Ολυμπιακό, η Ρεάλ αστόχησε στην επόμενη επίθεση και δέχτηκε και τεχνική ποινή για θέατρο στον Σλότερ, που έδωσε την ευκαιρία στον Σπανούλη να εκτοξεύσει τη διαφορά στους 10 πόντους και με την επόμενη επίθεση αυτή να πάει ακόμα πιο ψηλά στους 12 (82-70) από το δίποντο του Αντιτς, ακριβώς 4.48 πριν το τέλος του τελικού. Η... παράσταση έλαβε οριστικά τέλος για τους Ισπανούς με το κάρφωμα του Παπανικολάου και το +14 που είχε ως αποτέλεσμα να υποχρεώσει τη Ρεάλ να αποδεχτεί τη μοίρα της και τον κόσμο του Ολυμπιακού που βρέθηκε στην Ο2 Arena να τραγουδάει προσδοκώντας τη στιγμή της απονομής... Το 0-6 της Ρεάλ... σκοτώθηκε από ένα απίστευτο τρίποντο του Σπανούλη, ο οποίος «σκότωσε» εκ νέου τους Ισπανούς γράφοντας το 90-79 1.33 πριν το τέλος. Κάπου εκεί, ο Ολυμπιακός πιστοποίησε τη δική του ισχύ έναντι της μόνο στο... όνομα «βασίλισσας» Ρεάλ, η οποία παρέμεινε χωρίς τίτλο για 19η χρονιά στην Ευρωλίγκα, τη στιγμή που οι ερυθρόλευκοι έγραψαν τη δική τους ιστορία, κρατώντας για δεύτερη σερί χρονιά στα χέρια τους το βαρύτιμο τρόπαιο...

Πηγή: onsports.gr