Γεράσιμος Έρτσος:«Εγώ θα κατέβω στις εκλογές της ΑΕΚ»

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 28 Απριλίου 2013 17:51

Γεράσιμος Έρτσος:«Εγώ θα κατέβω στις εκλογές της ΑΕΚ»

Ο γνωστός Κεφαλλονίτης πολιτικός μηχανικός  Γεράσιμος Έρτσος συνεχίζει να θέλει να ηγηθεί και αυτός του δικού του ψηφοδελτίου στις εκλογές της Ερασιτεχνικής, με το δικό του σχέδιο για το γήπεδο της ΑΕΚ. Παρότι βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο της ΑΕΚ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, στηριζόμενος μάλιστα από τους Παππά και Χατζηιωάννου, για την ανέγερση γηπέδου και συμμετοχή στην ΠΑΕ, ο κατασκευαστής Γεράσιμος Έρτσος δεν κάνει πίσω και συνεχίζει να δηλώνει πως θα κατέβει στις εκλογές της Ερασιτεχνικής. "Δεν επανακάμπτω για να κάνω τον παράγοντα της ΑΕΚ, με ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η κατασκευή γηπέδου", δηλώνει ο κ. Έρτσος

Τώρα με το παρελθόν να έχει πονέσει την ΑΕΚ σε μια τέτοια αντίστοιχη περίπτωση (όταν ο Μελισσανίδης κατέβηκε στις εκλογές αλλά τελικά ψήφισαν όλοι Ζούπα) και με τους ισχυρούς επιχειρηματίες που μπορούν να εγγυηθούν ένα καλύτερο μέλλον για τον σύλλογο, είναι άγνωστο ποιος θα στηρίξει - ψηφίσει τον κ. Έρτσο.

images

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Την ερχόμενη Κυριακή, ανήμερα του Πάσχα, συμπληρώνονται ακριβώς 10 χρόνια από την κατεδάφιση του γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν.Φιλαδέλφεια. Απόφαση που ελήφθη από την τότε διοικητική ηγεσία του σωματείου υπό τον πρόεδρο Γιάννη Γρανίτσα, με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και του νυν προέδρου της ΠΑΕ, Ανδρέα Δημητρέλου.

Στα 10 χρόνια που ακολούθησαν, η ΑΕΚ, αφού περιπλανήθηκε ως αυτοεξόριστη σε διάφορα γήπεδα της Αττικής με επίκεντρο τα Ανω Λιόσια, βρήκε τελικώς στέγη το 2004 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Είναι η χρονιά που ο ιστορικός σύλλογος επιχειρεί να αλλάξει σελίδα υπό την καθοδήγηση του Ντέμη Νικολαΐδη, εκτοξεύεται προς στιγμήν σε επίπεδα συσπείρωσης, τζίρων και αγωνιστικών στόχων, για να πάρει την κάτω βόλτα τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τον εφιάλτη του υποβιβασμού που χτύπησε την πόρτα της ΑΕΚ.

Το μέλλον της ΑΕΚ, η ύπαρξη, επιβίωση και προσπάθεια αναγέννησης του συλλόγου σε μεγάλο βαθμό θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα στον Μάιο. Κι ενώ στον αφρό της επικαιρότητας έχει αναδυθεί η σοβαρή πιθανότητα επαναδραστηριοποίησης του Δημήτρη Μελισσανίδη με όχημα την κατασκευή γηπέδου, το κλειδί των εξελίξεων περνά στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ, πολύ περισσότερο μάλιστα εάν ληφθεί απόφαση εκκαθάρισης της ΠΑΕ.

Ο κ. Ερτσος στο γραφείο του με φόντο -τι άλλο;- το δημιούργημά του. Πλαισιώνεται από το παρελθόν και πιθανότατα το μέλλον της Νέας Φιλαδέλφειας Ο κ. Ερτσος στο γραφείο του με φόντο -τι άλλο;- το δημιούργημά του. Πλαισιώνεται από το παρελθόν και πιθανότατα το μέλλον της Νέας Φιλαδέλφειας «Μόνο το γήπεδο»

Σημαίνοντα ρόλο στα δρώμενα του σωματείου φιλοδοξεί να διαδραματίσει ο πολιτικός μηχανικός Γεράσιμος Ερτσος, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα ηγηθεί ψηφοδελτίου στις επικείμενες εκλογές με αποκλειστικό σκοπό την κατασκευή γηπέδου. «Δεν επανακάμπτω για να κάνω τον παράγοντα της ΑΕΚ. Μ' ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η κατασκευή γηπέδου», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο κ. Ερτσος.

Ο άνθρωπος που έφτιαξε τα σχέδια κατασκευής της ιστορικής διώροφης σκεπαστής εξέδρας στη Ν. Φιλαδέλφεια. Το 1978 πάρθηκε η απόφαση από τον Λουκά Μπάρλο, κατόπιν εισήγησης του Γεράσιμου Ερτσου. Υφυπουργός Αθλητισμού, τότε, ο Αχιλλέας Καραμανλής, το κόστος των 40 εκατομμυρίων δραχμών καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τη ΓΓΑ. Αλλωστε οι ομάδες ήταν ακόμη ερασιτεχνικά σωματεία, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο συστάθηκε ένα χρόνο αργότερα.

Στις 7 Οκτωβρίου 1979, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, που κέρδισαν οι «πράσινοι» με γκολ του Ορε, καταγράφηκε ρεκόρ εισιτηρίων στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας: 36.100. Ηταν η μέρα των εγκαινίων της διώροφης σκεπαστής.

Ο κ. Ερτσος, σχεδόν 35 χρόνια χρόνια αργότερα, φιλοδοξεί να ανεγείρει γήπεδο στην έκταση του ιδιόκτητου οικοπέδου της ΑΕΚ, έκτασης 26,7 στρεμμάτων. Φέρεται να έχει τη στήριξη-προτροπή της Original (και ιδίως της νέας ηγετικής ομάδας μετά την αποχώρηση Χατζηχρήστου), η οποία μέσω 400-500 δικών της μελών ελέγχει και κατευθύνει τα πράγματα στην Ερασιτεχνική. Ο κ. Ερτσος δηλώνει ότι το φιλόδοξο σχέδιό του περιλαμβάνει την κατασκευή γηπέδου 35.000 θέσεων προδιαγραφών UEFA, με τα απαραίτητα προπονητήρια-γυμναστήρια για τις ανάγκες των ερασιτεχνικών τμημάτων. «Το γήπεδο θα αναπτυχθεί στο υπάρχον οικόπεδο ιδιοκτησίας της ΑΕΚ και δεν θα επεκταθεί στο άλσος», διευκρινίζει.

  «Με 45 εκατ. ευρώ»

Υποστηρίζει επίσης ότι «το κόστος του γηπέδου, τελειωμένο, θα ανέλθει στα 45 εκατομμύρια ευρώ», ενώ για τη χρηματοδότησή του στηρίζεται στη «μικτή συμμετοχή από τράπεζες - εγγυήσεις Δημοσίου - ΠΑΕ ΑΕΚ - συμμετοχή του εργολάβου». Κατά τον κ. Ερτσο, η ΑΕΚ μπορεί να χτίσει γήπεδο «εξασφαλίζοντας στεγαστικό δάνειο από χρηματοπιστωτικό οίκο, και το οποίο θα το εξυπηρετήσει σε διάστημα 30 ετών.

»Το ύψος του δανείου θα είναι 30.000.000 ευρώ, ποσό που φτάνει να κατασκευαστεί γήπεδο προδιαγραφών UEFA, και σε σημείο που να αποκτήσει τη λειτουργικότητά του ώστε η ομάδα να παίζει σε αυτό και το γήπεδο να αρχίσει να αποδίδει οικονομικά». Τονίζει επίσης ότι έχει έρθει σε προφορική συμφωνία με ξένο χρηματοπιστωτικό οίκο, με τον οποίο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες σύναψης του δανείου εφ' όσον ο ίδιος αποκτήσει θεσμικό ρόλο στην Ερασιτεχνική.

*Κύριε Ερτσο, πόσο εύκολο είναι, εν μέσω κρίσης, να εξασφαλίσει η ΑΕΚ ένα τόσο μεγάλο δάνειο;

- Η ΑΕΚ έχει έσοδα και από τα έσοδα θα ξεπληρώσει ένα δάνειο 30 εκατομμυρίων. Σε 30 χρόνια θα έχει καταβάλει 60 εκατομμύρια με τους τόκους. Το δάνειο το παίρνεις για να ξεκινήσεις το έργο. Ξέρετε πόσα λεφτά μπορεί να βρει στην πορεία και από το ΕΣΠΑ και από ιδιώτες και από διαφημίσεις; Νοικιάζεις το όνομα. Εστειλα στο fund την αρχιτεκτονική μελέτη, είδαν την οικονομική μελέτη, την ενέκριναν και συνεχίζουμε.

*Πώς είστε τόσο σίγουρος, αν σε ένα δύο μήνες γίνετε πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, ότι θα ισχύει αυτή η πρόταση του ξένου fund, που μέχρι στιγμής ήταν μόνο προφορική;

- Ή θα το διακινδυνέψουμε ή θα μείνουμε πίσω. Υπάρχει άλλη λύση; Υπάρχει άλλη πρόταση; Δεν υπάρχει. Δέκα χρόνια τώρα περιμένουμε. Η άλλη πλευρά, του κ. Καπετανόπουλου, λέει πως ισχύει η παλιά άδεια. Δεν ισχύει.

*Υπάρχει απόφαση ότι η οικοδομική άδεια του 2003 δεν ισχύει;

- Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που έβγαλε αντισυνταγματικούς τους περιβαλλοντικούς όρους. Συνεπώς, δεν ισχύει η άδεια. Και αν η άλλη πλευρά θεωρεί πως δεν είναι αντισυνταγματική, γιατί δεν την εφαρμόζει; Η ίδια η άδεια αντιστρατευόταν την ίδια την ΑΕΚ, λόγω των εμπορικών χρήσεων, όταν από το οικόπεδό σου παίρνεις 7 στρέμματα.

*Το δικό σας σχέδιο με βάση ποιο νομοθετικό πλαίσιο θα υλοποιηθεί;

- Κατ' αρχάς υπάρχει το ελληνικό Σύνταγμα. Με βάση την υφιστάμενη νομική κατάσταση. Δεν θα κάνει χρήση των ακραίων αντισυνταγματικών διατάξεων. Χωρίς να εφαρμόσουμε 100% το νόμο του 2003. Ο κάθε νόμος σού λέει τα ελάχιστα και τα μέγιστα όριά του. Εγώ θα εφαρμόσω τα ελάχιστα. Λέει ο νόμος του 2003: μέγιστο ύψος 40 μέτρα. Παναγία μου, γιατί 40 μέτρα; Εγώ θα φτάσω 16 μέτρα, δεν θα μου πει κανένας τίποτα, 17 μέτρα ήταν η διώροφη εξέδρα.

*Και χώρους στάθμευσης, όταν με βάση το νέο νόμο απαιτούνται 3.500 θέσεις, πού θα κατασκευάσετε;

- Εχω βρει και έχω ετοιμάσει και πολεοδομικά θεσμοθετημένα, εκτός στρεμμάτων γηπέδου. Στο γήπεδο θα βάλουμε όσες χωράει και τα άλλα εκτός. Και θα καλύψουμε τις απαιτήσεις του νόμου.

*Υπήρχε μια φημολογία για το χώρο του παρακείμενου εργοστασίου της «Μπριτάνικα»....

- Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω, για λόγους σκοπιμότητας.

*Εχετε αποκαλύψει στην ΑΕΚ την ταυτότητα του ξένου fund;

- Οχι. Εχω δεσμευθεί να μη δημοσιοποιηθεί τίποτα. Και όποιος θέλει να με εμπιστευτεί, με εμπιστεύεται. Εγώ θέλω να φτιάξω γήπεδο και ξέρω ότι μπορώ, πάση θυσία. Εχω να ασχοληθώ με τα διοικητικά 40 χρόνια.

*Εχετε θέσει κάποιες προϋποθέσεις, όπως να αναλάβετε πρόεδρος στην Ερασιτεχνική. Για ποιο λόγο;

- Διότι μόνο ο πρόεδρος εξουσιοδοτείται να υπογράφει συμβάσεις κ.λπ. Θα τρέχω εγώ να πείσω για μια υπογραφή; Μόνο γι' αυτό. Τα έργα θέλουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να κάθομαι να πείθω για ένα λογαριασμό ποιους; Ενώ με τους μηχανικούς θα συνεργαζόμαστε. Εγώ θα βάλω μέσα 10. Αν δεν βγουν, εγώ παραιτούμαι. Θα έχω 10 περίστροφα δίπλα μου, πολιτεία, φιλάθλους, έργο κ.λπ., δεν θα πρέπει να έχω ελευθερία κινήσεων;

«Θα χειροκροτήσω»

*Εάν επισημοποιηθεί η κίνηση του Δημήτρη Μελισσανίδη για την ΑΕΚ και το γήπεδο;

- Θα βγω και θα χειροκροτήσω και θα πω καλώς ήρθες, Δημήτρη. Είναι πολύτιμος και απαραίτητος σήμερα. Από την άλλη, εγώ έχω βρει δανειοδότη και επενδυτή. Είμαι στη διάθεσή του, και την πρωτοβουλία την παραχωρώ, γιατί αυτός είναι ο δυνατός παράγων. Ακόμη δεν έχω κάποια επαφή μαζί του.

*Πρέπει να πείσετε την Original για να εκλεγείτε...

- Υπάρχουν δύο τάσεις εκεί. Θέλω τη στήριξη και των δύο για να διαχειριστώ το πλάνο μου. Η Original είναι περίπου 450 ψήφοι. Ο Ανατολιωτάκης, που με βρίζει, έχει 80. Αν κατεβώ εγώ, δεν θα του μείνουν ούτε 50. Εχω τη στήριξη πολλών από τους παλιούς.

*Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί εφ' όσον μπει στην τελική ευθεία το σχέδιό σας;

- Θα συσταθεί εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα υπογράψει τη σύμβαση με το ξένο fund. Το γήπεδο θα γίνει με τις διαδικασίες (περί δημοσίων έργων) για κάθε κατηγορία εργασίας. Θα γίνουν τμηματικές δημοπρασίες και θα αναδεικνύεται η μειοδότρια εταιρεία. Σε δύο με τρία χρόνια η ΑΕΚ θα έχει μπει στο σπίτι της.


gipedo

Πηγές: sport24.gr - Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία




00 inkefalonia general ad 300X250