Ποιος είναι ο ελληνονιγηριανός Γιάννης Αντετοκούμπο που έχει τρελάνει τους σκάουτερ του ΝΒΑ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 14:41

Ποιος είναι ο ελληνονιγηριανός Γιάννης Αντετοκούμπο που έχει τρελάνει τους σκάουτερ του ΝΒΑ

Συζητήσεις πολλές έχουν ανάψει στα μπασκετικά μπλογκ του εξωτερικού γύρω από το όνομα του Γιάννη Αντετοκούμπο, του ελληνονιγηριανού 18χρονου που αναμένεται να επιλεγεί σε μια από τις πρώτες θέσεις του φετινού NBA draft. Ο Αντετοκούμπο έχει τραβήξει το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων όπως τους Μπόστον Σέλτικς και τους Μπρούκλιν Νετς, ενώ τον παρομοιάζουν με άλλα ευρωπαϊκά ταλέντα που έχουν γνωρίσει επιτυχία στο NBA όπως τον ελβετό Θάμπο Σεφολόσα και τον γάλλο Νίκολας Μπατούμ. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η πλέον έγκυρη μπασκετική ιστοσελίδα DraftExpress.com ταξίδεψε στην Ελλάδα και έκανε εκτενές αφιέρωμα στο νέο αυτό ταλέντο, μη παραλείποντας να κάνει αναφορά και στο θέμα της ελληνικής υπηκοότητας που δεν έχει αποκτήσει ο Αντετοκούμπο παρά το γεγονός ότι έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.

Οι γονείς του Αντετοκούμπο μετανάστευσαν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα το 1992. Αρχικά διέμεναν στα Σεπόλια με σκοπό να κάνουν την Ελλάδα μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Αυτό φαίνεται από την απόφαση τους να βαφτίσουν με ελληνικά ονόματα τα τέσσερα παιδιά τους που γεννήθηκαν εδώ: Θανάσης, Γιάννης, Κώστας, Αλέξης. Τα παιδιά πήγαν σε ελληνικά δημόσια σχολεία και ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό σε ελληνικά σωματεία. Ο πρωτότοκος γιος τους, Φράνσις, γέννηθηκε στη Νιγηρία όπου είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Ο Θανάσης και ο Γιάννης ξεκίνησαν να παίζουν μπάσκετ σε γήπεδα της γειτονιάς τους, ώσπου μια μέρα τους ανακάλυψε ο Σπύρος Βελινιάτης, ο οποίος τους προέτρεψε να γραφτούν στον Φιλαθλητικό Ζωγράφου όπου ήταν προπονητής.

Η έλευση τους στον Φιλαθλητικό συνέπεσε με την αρχή μιας διαχρονικά επιτυχημένης πορείας του συλλόγου στα πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης, με έξι ανόδους κατηγορίας σε δέκα χρόνια, φτάνοντας στο σημείο σήμερα να φιγουράρει πρώτος στην Α2 με 14 νίκες και 3 ήττες. Στις ομάδες του συλλόγου παίζουν πολλοί νεαροί παίκτες, παιδιά μεταναστών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία, την Αλβανία και τη Νιγηρία.

Ο Αντετοκούμπο δεν έχει παίξει ποτέ στα εθνικά σύνολα λόγω της έλλειψης υπηκοότητας, παρ'όλα αυτά έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών παραγόντων του μπάσκετ. Ήδη έχουν ταξίδεψει στην Ελλάδα εκπρόσωποι 8 ομάδων του ΝΒΑ (μεταξύ των οποίων και δυο γενικοί διευθυντές) για να τον δουν από κοντά. Η ισπανική ομάδα πρώτης κατηγορίας Σαραγόσα έχει ήδη υπογράψει μαζί του συμβόλαιο τεσσάρων ετών ξεκινώντας από την επόμενη σεζόν.

Τα φυσικά προσόντα του εντυπωσιάζουν: ύψος 2.06 μέτρα, βάρος 89 κιλά, άνοιγμα χεριών 2.21 μέτρα. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι το μέγεθος των χεριών του αφού μπορεί να κρατήσει τη μπάλα σα να κρατάει ένα γκρέιπφρουτ, γεγονός που του επιτρέπει να είναι καλός πασέρ και χειριστής.

To μόνο που του λείπει είναι η εμπειρία, λένε οι ειδικοί. Μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις, έχει πολύ καλές αμυντικές δεξιότητες, είναι πολύ καλός στην ντρίπλα και την πάσα, έχει φανταστικό έλεγχο του σώματος του με τη δυνατότητα να πηγαίνει αριστέρα και δεξιά, ενώ μπορεί να τελειώνει με πολλούς δημιουργικούς τρόπος κάθε επίθεση. Το σουτ του έχει περιθώρια βελτίωσης, αφού έχει 34% στα τρίποντα και 70% στις ελεύθερες βολές, ενώ οι ειδικοί θεωρούν πως θα μπορούσε να παίρνει περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες.

Σίγουρα αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον το φετινό NBA draft, ενώ πληροφορίες λένε πως αν λυθεί το πρόβλημα της υπηκοότητας του, θα κληθεί να συμμετάσχει στα κλιμάκια των εθνικών ομάδων.


Πηγή: http://www.skai.gr

https://www.youtube.com/watch?v=km632hL-XCo




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ